MEP Elsi Katainen: Kannattava maa- ja metsätalous torjuu parhaiten ilmastonmuutosta

Tiedote 20.2.2019

Julkaistavissa heti

MEP Elsi Katainen: Kannattava maa- ja metsätalous torjuu parhaiten ilmastonmuutosta

Euroopan parlamentin jäsenen Elsi Kataisen (kesk./ALDE) mukaan maa- ja metsätalouden kannattavuudella ja ilmastovaikutuksilla on selvä yhteys. Katainen puhui aiheesta MTK:n ilmasto-ohjelman Euroopan julkaisutilaisuudessa Brysselissä.

Vain kannattavilla maatiloilla on resursseja investoida uusiin vähähiilisin teknologioihin, jotka mahdollistavat myös tehokkaamman tuotannon. Mitä parempi sato, sitä enemmän maataloustuotanto sitoo hiiltä. Sama logiikka toimii kestävässä metsänhoidossa, Katainen linjasi Euroopan maataloustuottajien ja osuuskuntien tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa.

Katainen tyrmäsi EU-komission esittämät tulevat maatalouden leikkaukset, jotka ovat ristiriidassa viljelijöille asetettujen odotusten kanssa.

– Leikkausten sijaan EU:n maatalouspolitiikan tulisi kannustaa tuottajia ja metsänomistajia ilmastotekoihin asettamalla kannustimia ja lisäämällä rahoitusta, sillä vain maa- ja metsätalous pystyvät yhteiskunnan osa-alueista hiilen sidontaan,  Katainen kommentoi.

Katainen vaatii EU:n maatalouspolitiikalta alueellisten erityispiirteiden huomioimista ja ilmastotekojen keinoihin riittävää joustavuutta parhaiden tulosten saavuttamiseksi. 

– Tuotannon kurittamisella voi olla ympäristön kannalta päinvastaiset seuraukset, jos liian tiukkojen sääntöjen seurauksena paikallinen ruoantuotanto tyrehtyy ja sadot pienenevät, Katainen linjasi puheessaan.

Kataisen mukaan EU:ssa pitäisi kiinnittää huomiota yhä enemmän ruuan alkuperämerkintöihin, sillä ihmiset haluavat syödä lähellä tuotettua ruokaa. 

– On harkittava, pitäisikö tuontiruuan hiilijalanjäljelle asettaa hintalappu. Näin loisimme kannustimet paikallisen ruuantuotannon kehittämiseen ja varmistaisimme tuotannon jatkumisen kaikkialla Euroopassa, ja myös meillä Suomessa, Katainen päättää.

Lisätiedot:

MEP Elsi Katainen

p. +358505122362