MEP Elsi Katainen: Komissio ylittää toimivaltansa vuodetussa EU:n metsästrategiassa

Tiedote 21.6.2021

Julkaistavissa heti

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtaja Elsi Kataisen (kesk./Renew Europe) mukaan Euroopan komissio ylittää toimivaltansa EU:n vuodetussa metsästrategiassa.

– Komission ehdottamat yhteiset metsien hoito- ja käyttösuunnitelmat ja kestävän metsänhoidon uudelleen määrittely tarkoittaisivat käytännössä EU:n yhteistä metsäpolitiikkaa. Tässä menee raja, jota ei voi hyväksyä. Komissio astuu tietoisesti jäsenmaiden toimivallan tontille ja se on pysäytettävä, Elsi Katainen vaatii.

Kataisen mukaan jäsenmaiden ja parlamentin on pistettävä loppu komission metsävallankaappaukselle. Hän kiittelee Suomen hallituksen EU-selonteon selkeää linjaa asiaan, jota EU-parlamentin ja neuvoston kannat EU:n metsästrategiaan tukevat.

– On ällistyttävää, että komissio ei näytä lainkaan ottavan huomioon jäsenmaiden ja parlamentin kantoja EU:n metsäpolitiikasta, jotka toteavat yksiselitteisesti metsäpolitiikan kuuluvan jäsenmaille eli sinne, missä tietämys ja ymmärrys omista metsistä on parhain. Komission pitäisi muistaa, että lopulta sen toiminta on parlamentin ja jäsenmaiden luottamuksen varassa, Katainen linjaa.

Kataisen mukaan komission näkemys puumarkkinoista näyttää ongelmalliselta, kun vuodetussa metsästrategiassa linjataan hyvin yksityiskohtaisesti puun käytöstä.

– Ei komissio voi päättää puun käytöstä markkinoiden tai omistajien puolesta. On hyvä, että pitkäikäisiin puutuotteisiin panostetaan, mutta komissiolta näyttäisi kokonaan puuttuvan ymmärrys uusista biotalouden innovaatioista eli siitä, mitä kaikkea puun sivuvirroista jo tehdään kemikaaleista tekstiileihin ja muovia korvaaviin tuotteisiin, Katainen sanoo.

Euroopan komissio julkaisee 20. heinäkuuta EU:n metsästrategian, jonka valmisteludokumentti vuodettiin julkisuuteen viime viikolla.

Lisätiedot:

Elsi Katainen p. 050 5122 362

Euroopan parlamentin jäsen

https://elsikatainen.fi/medialle

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu