MEP Elsi Katainen: Maitoala tarvitsee tukea, kiintiöihin ei pidä palata!

Tiedote 4.3.2021

Julkaistavissa heti

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta keskusteli tänään maatalous- ja elintarvikemarkkinoiden tilanteesta. Maatalousvaliokunnan varapuheenjohtaja Elsi Katainen (kesk./Renew Europe)nosti puheenvuorossaan esille maitomarkkinat ja huolen siitä, että yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen neuvottelujen loppumetreillä keskusteluja käydään mahdollisuudesta palauttaa kiintiöjärjestelmä kriisin sattuessa.  

“Vuoden 2015 kriisistä palautumiseen on mennyt aikaa ja vieläkään sektori ei ole täydellisesti elpynyt. Maitoala on erityisen huolissaan markkinajärjestelyasetuksen alla neuvoteltavasta maidon vapaaehtoisesta vähentämisohjelmasta. Haluankin sanoa tämän kaikille: kiintiöihin ei pidä palata, eikä tällaisia säädöksiä pidä luoda! Meillä on jo tarvittavat markkinatoimenpiteet olemassa.”, Elsi Katainen totesi puheenvuorossaan EU:n komission maatalousosaston varapääjohtaja Michael Scannelille.

Huolen taustalla on Euroopan parlamentin yhteistä markkinajärjestelyasetusta koskevaan kantaan päätynyt lisäys maidon väliaikaisesta kiintiöstä kriisitilanteessa. Ranskalaismeppien tekemän tarkistuksen mukaan maidontuotannolle voitaisiin asettaa jäsenmaakohtainen kiintiö voimakkaan kriisin kohdatessa EU-markkinat. Komissio on jo edellisellä kaudella komissaari Hoganin johdolla luonut parempia välineitä markkinakriiseihin vastaamiseksi, minkä vuoksi Katainen ei näe tarkistukselle olevan tarvetta. Päinvastoin Kataisen mukaan ala tarvitsee tukea.  

“Maitoala ei kaipaa nyt yhtään lisää epävarmuutta, mitä uhka kiintiöistä aiheuttaa. Sen sijaan maitoala tarvitsee lisää tukea! Nykyisien kriisinhallintavälineiden käyttöön ottamista on helpotettava edelleen”, Katainen linjaa.

Kataisen mukaan tilanne maitomarkkinoilla on edelleen haastava.  

“Vuoden 2015 EU-kiintiöiden poistuminen ja Venäjän vientikielto vaikuttavat edelleen, ja tilalle on tullut uusia epävarmuuksia. Yleisen maitosektorin kestävyyttä kritisoivan keskustelun lisäksi ala on kärsinyt myös Brexitin ja USA:n markkinoiden epävakauden ja osittaisen tuontikiellon aiheuttamasta paineesta”, Katainen kommentoi maatalousvaliokunnan kokouksesta.

Yhteisen maatalouspolitiikan uudistus on Brysselissä viimeistelyssä ja lakitekstien odotetaan olevan valmiit kesällä. Kataisen mukaan uudistuksen pitää olla valmis kesään 2021 mennessä, jotta viljelijöille ja hallinoille jää riittävästi aikaa varautua tulevaan ohjelmakauteen.

Lisätiedot:

Elsi Katainen p. +358 50 5122 362

Euroopan parlamentin jäsen

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu