MEP Elsi Katainen pääministeri Rinteelle: Miksei Suomen puheenjohtajuuden kärkeen ole nostettu hiilensidonnan ratkaisuja?

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) haluaa Suomen EU-puheenjohtajuutta vetävältä pääministeri Antti Rinteeltä vahvempia otteita suomalaisen maa- ja biotalousosaamisen edistämiseksi. Pääministeri Rinne on parhaillaan Euroopan parlamentin kuultava Strasbourgin täysistunnossa.

“Puheenjohtajuuden hankalasta ajankohdasta huolimatta olisin kaivannut aika yleisluonteisiin teemoihin nostoja niihin kysymyksiin, jotka koskettavat yhteistä suurinta haastettamme; ilmastonmuutoksen torjuntaa ja siihen sopeutumista. Suomella on aivan poikkeukselliset näytöt siitä, miten metsistä ja pelloilta löytyy ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan, ilman että luonnonvaroja tarvitsisi museoida.” Katainen linjasi täysistunnossa.

Katainen mukaan EU:n päätöksenteossa korostuu tällä hetkellä vahvasti ilmastokysymykset, joiden ratkaisuksi on esitetty mm. päästökaupan kehittämistä ja hiiliveroja. Kataisen mukaan myös Suomella on nyt avainpaikka tuoda tähän keskusteluun uutta näkökulmaa:

“Meillä on kokemusta siitä, miten harjoitetaan kestävää metsätaloutta ja kuinka lähes arktisessa ilmastossa tuotetaan tutkitusti maailman puhtainta ruokaa vähäisellä hiilijalanjäljellä mm. nurmituotannon ansiosta” Katainen painotti puheenvuorossaan.

Vaikka Suomea velvoittaa puheenjohtajana syksyn aikana useiden käytännön asioiden hoitaminen, toivoo Katainen silti, että Suomen puheenjohtajuuskaudesta jäisi mieleen myös maalle omannäköisiä nostoja.

“Pyytäisin vielä pääministeri Rinne teitä pohtimaan sitä, mikä tältä kaudelta voisi jäädä elämään. Miten voisimme puheenjohtajuuskauden aikana ja sen jälkeen tuoda ratkaisukeskeistä otetta ilmastopoliittiselle agendalle?” kysyi Katainen täysistunnossa.

Suomen pääministeri Antti Rinne on keskiviikkona 17.7.2019 Euroopan parlamentissa Strasbourgissa esittelemässä Suomen puheenjohtajuuskauden toimintaohjelmaa. Suomi aloitti EU-neuvoston puolivuotisen puheenjohtajuuden 1. heinäkuuta.

Suoraa täysistuntolähetystä voit seurata tästä linkistä.
http://www.europarl.europa.eu/plenary/fi/home.html

Lisätiedot:
Elsi Katainen
p. +358505122362

Pressikuvat