Pohjois-Pohjanmaalle kasvua Euroopasta

Pohjois-Pohjanmaalle kasvua Euroopasta

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk. /ALDE) pitää EU:n roolia tärkeänä Pohjois-Pohjanmaan elinvoiman kehittämisessä. Katainen haluaa EU:lta jatkossakin ymmärrystä alueellisiin tarpeisiin ja haasteisiin.

– Pitkät etäisyydet ja kylmä ilmasto aiheuttavat haasteita muuhun Eurooppaan nähden, joiden voittamiseen saamme vetoapua EU:sta aluetukien muodossa. Niillä on luotu kasvua, investointeja ja työpaikkoja varsinkin Pohjois- ja Itä-Suomeen ja siksi kannatan vahvasti EU:n aluepolitiikan jatkoa, parlamentin aluekehitysvaliokunnassa istuva Katainen linjaa.

Myös seuraavan hallituksen päätöksillä on Kataisen mukaan paljon merkitystä Pohjois-Pohjanmaan tulevaisuudennäkymiin.

– Seuraavan hallituksen on pidettävä huolta siitä, että koko maan hyvä kehitysvire jatkuu. Tämä koskee kaikkia päätöksiä ratahankkeista koulutuspanostuksiin, Kataisen sanoo.

Kataisen mukaan maakunnissa on nähtävissä nyt positiivisia kasvukipuja, kuten työvoimapulaa. Sen takia koulutukseen ja työvoiman liikkuvuuteen on satsattava niin EU:n kuin kotimaan politiikassa.

-Pohjois-Pohjanmaan vahvuus on korkealle koulutettu väestö ja maan nuorin asukaspohja, mikä luo vahvat edellytykset kasvulle yhdessä vahvojen vientiyritysten kanssa. EU:ssa voimme vaikuttaa yritysten menestymiseen vastustamalla tullimuureja ja neuvottelemalla aktiivisesti kauppasopimuksista muille mantereille.

Eurovaaleissa äänestysprosentti on jäänyt perinteisesti matalaksi. Katainen korostaa, että Euroopan parlamentin vaaleissa äänestäminen on kuitenkin merkityksellistä juuri maakunnille ja pienemmille kunnille.

– Valtaosa Suomeen vaikuttavista päätöksistä tulee nykyisin Euroopan Unionista. Esimerkiksi kunnissa tehtävistä päätöksistä jopa kaksi kolmasosaa pohjautuu EU:n päätöksiin, Katainen linjaa.

Katainen on huolissaan eurovaalien alla ilmenneistä EU-vastaisista kannanotoista.

-EU:hun pitää suhtautua terveellä kriittisyydellä, mutta ei niin, että vastustetaan aivan kaikkea. Se, että ajettaisiin yhteinen maatalouspolitiikka ja aluetuet alas, suljettaisiin rajat ja asetettaisiin tuontitulleja vaatisi käytännössä katsoen eron koko unionista. Viimeistään Brexit on osoittanut meille, ettei tälle tielle kannata lähteä, Katainen pohtii.

Lisätietoja:

Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen (MEP)
+358 50 5122 362

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen on maanantaina 20.5. eurovaalikiertueella Pohjois-Pohjanmaalla: Haapajärvi, Pyhäjärvi, Nivala ja Ylivieska.