MEP Elsi Katainen: Suomeen on saatava kansanvaltaiset maakunnat

Kannanotto 8.5.2019

Julkaistavissa heti

 

MEP Elsi Katainen: Suomeen on saatava kansanvaltaiset maakunnat

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk. /ALDE) vaatii, että tulevaan hallitusohjelmaan saadaan kirjaus monialaisista maakunnista. Kataisen mukaan maakuntia on oltava 18. Tämän on oltava Kataisen mukaan yksi kynnyskysymys Keskustalle tulevissa hallitusneuvotteluissa.

– Keskustan on saatava hallitusohjelmaan kirjaus monialaisista maakunnista, jotka sotepalvelujen lisäksi vastaavat esimerkiksi elinvoima- ja aluekehitystehtävistä. Maakuntien ja koko Suomen tulevaisuus ratkaistaan alueiden elinvoimalla. Siksi myös päätösvalta aluekehittämisessä tulee olla alueilla itsellään. Maakuntien tulee olla kansanvaltaisia, päättäjät niihin on valittava suorilla vaaleilla, Katainen vaatii.

Kataisen mukaan Keskustan kotikunta-maakuntamalli on edelleen järkevin vaihtoehto sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen. Lisäksi maakunnat täyttävät perustuslain reunaehdot.

– Kansanvaltaiset ja monialaiset maakunnat selkeyttävät työnjakoa kunnan, maakunnan ja valtion välillä ja vievät Suomea yleiseurooppalaisen mallin suuntaan, Katainen muistuttaa.

Katainen vaatii, että tuleva hallitus vahvistaa maakuntien elinvoimaa luontaisiin vahvuuksiin nojaten.

– Valtion ja EU:n on tuettava kaikkien alueiden elinvoimaa ja kehittymistä. Vaikuttava aluepolitiikka vaatii riittävän rahoituksen. EU-komissio on esittänyt Suomen aluekehitysvarojen nostoa n. 100 miljoonalla eurolla seuraavalla 7 vuoden budjettikaudella. Tästä on pidettävä kiinni ja tulevat varat ohjattava Suomessa oikeudenmukaisesti niin, että kaikkien maakuntien tarpeet huomioidaan. Väliinputoajia ei saa syntyä, Katainen vaatii.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen on keskiviikkona 8.5. EU -vaalikiertueella Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa: Lieksassa, Nurmeksessa, Valtimolla ja Kajaanissa.

Lisätietoja:
Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen
p. 050 – 5122 362