MEP Elsi Katainen: Viljelijät tekevät arvokasta ilmastotyötä!

Ainoana suomalaisena Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnassa vaikuttavan Elsi Kataisen (kesk. / ALDE) mielestä viljelijöiden ilmastotyölle on annettava sille kuuluva arvo EU:n päätöksenteossa.

-Viljelijöiden rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on tärkeä, koska maa- ja metsätalous ovat ainoat hiiltä sitovat teollisuudenalat. Siksi on huolehdittava maatalouden kannattavuudesta. Vain kannattavalla maatilayrittäjällä on varaa investoida uusiin ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin. EU-komission esittämiä maatalouden budjettiin kohdistuneita leikkauksia on vastustettava voimakkaasti ja purettava turhaa byrokratiaa, europarlamentaarikko Elsi Katainen painottaa.

Kataisen mukaan parhaat tulokset ilmasto-näkökulmasta saavutetaan silloin, kun ihmiset syövät paikallista ruokaa.

– Jokaisen suomalaisen on voitava syödä lähiruokaa myös tulevaisuudessa. Yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen (CAP) ja tulevien EU:n rahoituskehysten (MFF) on mahdollistettava elintarviketuotanto kaikilla EU:n alueilla ja ymmärrettävä myös eri alueiden erityispiirteet, Katainen linjaa.

Kataisen mukaan huomiota on kiinnitettävä myös reiluihin ruokamarkkinoihin.

-Viljelijöiden riittävän elintason varmistamiseksi tarvitsemme myös reilumpia ruokamarkkinoita saadaksemme lisää tuloja viljelijöille. Olen tyytyväinen siihen, että Euroopan parlamentti hyväksyi elintarvikeketjua koskevan epäreilujen kauppatapojen direktiivin, jota olin neuvottelemassa. Edelleen on tehtävä töitä tilanteen tervehdyttämiseksi. Elintarvikemarkkinoille tarvitaan lisää läpinäkyvyyttä mm. hinnanmuodostukseen ja toimenpiteitä kaupan keskittyneen kilpailutilanteen korjaamiseksi, Katainen alleviivaa.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen kertoi ajankohtaisia kuulumisia EU:sta MTK Pohjois-Suomen kevätkokouksessa Oulunsalossa maanantaina 29.4.

Lisätietoja:

Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen
p. 050 – 5122 362