MEP Katainen: EU:n yhteinen budjetti elintärkeä Pohjois-Suomen kasvulle

Tiedote 4.2.2019

Julkaistavissa heti

MEP Katainen: EU:n yhteinen budjetti elintärkeä Pohjois-Suomen kasvulle

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) oli maanantaina Oulussa puhumassa EU:n aluepolitiikan uudistuksesta.

Maanantaina 4.2 järjestettiin Pohjois-Suomen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021-2027 valmistelun käynnistystilaisuus Oulun yliopistolla. Euroopan parlamentin aluekehitysvaliokunnan jäsenenä vaikuttava Katainen kävi kertomassa tilaisuudessa EU-päätöksenteon etenemisestä Brysselissä. Kataisen mielestä Pohjois-Suomen kehitysnäkymille on tärkeää meneillään olevat neuvottelut EU:n seuraavasta seitsenvuotisesta rahoituskehyksestä. Brexitin myötä aluepolitiikasta ollaan ensimmäistä kertaa leikkaamassa iso lohko.

-Budjettipaineista huolimatta Suomelle on luvassa noin 100 miljoonaa euroa lisää alueiden kehittämiseen seuraavalle kaudelle. Nyt on huolehdittava siitä, että Pohjois- ja Itä-Suomi saavat potista oikeudenmukaisen osuuden, koska raha on ”tienattu” Suomeen juuri niillä kriteereillä, jotka haastavat alueemme. Lisäksi kotimainen innovaatiorahoitus valuu valtaosin pääkaupunkiseudulle, Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen painottaa.

Katainen kasvattaisi EU-budjetissa eritoten pohjoisten harvaan asuttujen alueiden tukea, johon Suomessa vain Pohjois- ja Itä-Suomi ovat oikeutettuja Suomen EU-liittymissopimuksen myötä.

-Tukisumma on pysynyt viime kausina vain nimellisesti samana. Siihen tarvittaisi selkeä korotus. Maakuntien pysyvät haasteet; pitkät etäisyydet, harvaa asutus, arktisuus ja sijainti EU:n ulkorajoilla täytyy huomioida EU:n aluepolitiikassa paremmin, Katainen linjaa.

Sopu EU:n monivuotisesta budjetista on mahdollista saavuttaa jo ensi syksynä, kun  Suomi aloittaa kolmannen EU-puheenjohtajuuskautensa Brysselissä.

-Tämä on Suomelle hieno näytönpaikka. Budjettisovun löytyminen edellyttää kuitenkin joustavuutta kaikilta osapuolilta. Nyt näyttää siltä, että jäsenmaat eivät ole valmiita nostamaan kokonaisbudjettia sille tasolle mitä parlamentti tai komissio haluavat. Suomen on otettava neuvottelutaktiikaksi turvata meille tärkeät politiikkalohkot aluekehittämisessä, maataloudessa ja tutkimuksessa, Katainen summaa.

Luvassa on myös kevään eurovaalit, joiden tulos voi Kataisen mukaan lisätä arvaamattomuutta:

-Populistisille ryhmittymille ympäri Eurooppaa povataan vaalimenestystä. Jos näin käy, voi olla, että tulevaa budjettia on hyväksymässä parlamentti, jonka prioriteetit ovat hyvin erilaiset.

Lisätietoja:

Elsi Katainen

Euroopan parlamentin jäsen

+358 50 5122 362

elsi.katainen@europarl.europa.eu