MEP Katainen: Maatalouden ja ruoatuotannon toimintaedellytyksiä on parannettava tuntuvasti

Tiedote 27.4.2019

Julkaistavissa heti

MEP Katainen: Maatalouden ja ruoantuotannon toimintaedellytyksiä on parannettava tuntuvasti

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Kataisen (kesk. / ALDE) mielestä maatalouden kannattavuus ja sen parantaminen on nostettava EU:n maatalouspolitiikan päätavoitteeksi.

– Vain näin voidaan taata laadukas ruoka, huoltovarmuus ja ruokaturvallisuus kaikille. Investoinnit ilmastoystävällisiin viljelyratkaisuihin ovat mahdollisia vain, jos tuottajat saavat riittävästi tuloja, Katainen painottaa.

Kataisen mukaan suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuus ratkaistaan tulevissa neuvotteluissa. Maan hallituksen ja tulevan EU – parlamentin on esimerkiksi linjattava heti eurovaalien jälkeen lopulliset kantansa mm. EU – rahoituskehyksiin ja yhteisen maatalouspolitiikan uudistukseen (CAP), joilla on suora vaikutus maatalouden tulevaisuuteen.

– Maatalouden budjettiin kohdistuneita leikkauksia on vastustettava voimakkaasti. On mahdoton yhtälö, että viljelijöiden keskiansioiden ollessa alhaiset leikataan maataloustuista ja samalla vaaditaan yhä tiukempien sääntöjen noudattamista. EU:n komission esittämää tukikattoa ei voi hyväksyä. Samalla elintarvikeketjun toimintaa ja läpinäkyvyyttä on kehitettävä edelleen tuottajan aseman vahvistamiseksi, Katainen muistuttaa.

Kataisen mukaan aktiviinen vaikuttamistyö EU -parlamentissa tuottaa tulosta. Tästä hän mainitsee esimerkkinä turvemaiden suojelun, johon saatiin tolkkua maatalousvaliokunnan kantaan.

– Aktiivinen vaikuttaminen kannatti, sillä EU:n komission vaatimukset turvemaiden suojelusta ja kokovuotisesta kasvipeitteisyydestä olivat käytännössä mahdottomia suomalaisille maanviljelijöille. Meillähän maa on ison osan vuodesta lumen peitossa ja suuri osa peltoalastamme turvemaata. Nyt turvemaiden suojelu koskee kaiken peltomaan sijaan vain suojelualueita, maatalousvaliokunnan ainoa suomalaisjäsen Elsi Katainen kertoo esimerkkinä vaikuttamistyöstä maatalousvaliokunnassa.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen kertoi ajankohtaisia kuulumisia EU:sta MTK Etelä-Pohjanmaan vuosikokouksessa Lapualla lauantaina 27.4.

Lisätiedot:

Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen
p. 050 5122 362