MEP Katainen: Suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuus ratkaistaan syksyn EU-väännöissä

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk. / ALDE) mukaan suomalaisen maatalouden tulevaisuus on varmistettava määrätietoisella vaikuttamistyöllä. Katainen viittaa tällä yhteisen maatalouspolitiikan uudistukseen (CAP) sekä EU:n rahoituskehysneuvotteluihin, joista tullaan käymään kovaa vääntöä syksyn aikana EU-pöydissä.

Tulevissa neuvotteluissa on Kataisen mukaan oltava tarkkana ja valppaana.

– Lopulliset keskustelut alkavat instituutioiden välillä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomelle tärkeiden tukimuotojen, kuten luonnonhaittakorvauksen ja vapaaehtoisten tuotantoon sidottujen tukien, jatkumiseen pitää edelleen vaikuttaa, Katainen linjaa.

EU-parlamentti vaatii rahoituskehyskannassaan maatalousbudjetin pitämistä nykyisellään.

– Tämä on syytä olla myös Suomen tulevan hallituksen linja, koska tuottajat taistelevat kannattavuuden rajoilla. Uskon siihen, että suomalaiset haluavat syödä lähiruokaa jatkossakin. Seuraava hallitus on Suomen ruoantuotannon tulevaisuuden kannalta paljon vartijana, Katainen painottaa.

Elsi Katainen otti kantaa myös komission ehdottomaan tukikattoon, jonka poliittista tavoitetta on hänen mukaansa vaikea ymmärtää.

– Mielestäni yhdenkin tilan joutuminen tukileikkuriin on liikaa,koska maatalouden rakennekehitys vie tällä hetkellä siihen suuntaan, että isojen tilojen lukumäärä ja todennäköisesti myös tilakoko kasvavat entisestään. On väärin, että tällä kaudella EU on kannustanut tiloja investoimaan ja nyt siitä ollaan sakottamassa. Tukikatosta pitää tehdä vapaaehtoinen Suomen kaltaisille maille, joissa valtaosa tuista menee pienille- ja keskisuurille tiloille, Katainen pohtii.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen kertoi ajankohtaisia kuulumisia EU:sta MTK Pohjois-Savon vuosikokouksessa Kuopiossa tiistaina 23.4.

Lisätiedot:

Elsi Katainen

Euroopan parlamentin jäsen

p. 050 5122362