MEP Katainen: Suomella oltava aktiivinen ote kauppapolitiikassa ja elintarvikeviennissä

Tiedote 25.1.2019
Julkaistavissa heti

MEP KATAINEN: Suomella oltava aktiivinen ote kauppapolitiikassa ja elintarvikeviennissä

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen kutsui elintarvikealan ja kauppapolitiikan toimijoita koolle keskustelemaan elintarvikeviennin mahdollisuuksista Eduskunnan kansalaisinfoon Helsinkiin. Perjantaina järjestetyssä tilaisuudessa mukana olivat mm. ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Tilaisuudessa elintarvikealan toimijat olivat kattavasti edustettuna.

Kansainvälisen kaupan ja maatalousvaliokunnan jäsenenä vaikuttava Katainen pitää tärkeänä, että kauppapolitiikassa ja elintarvikeviennissä Suomella on aktiivinen ja yhteistyöhakuinen ote.  Kataisen mukaan tälle on aito tilaus ja tarve, sillä monenkeskistä kauppajärjestelmää on haastettu monelta eri suunnalta viime aikoina.

-Maailman kauppajärjestö WTO:n riitojenratkaisu ei tällä hetkellä toimi odotetulla tavalla. WTOn tervehdyttämisen lisäksi EU:n on neuvoteltava ja haettava aktiivisesti kauppasopimuksia kahdenvälisesti ympäri maailmaa. Tätä viennistä elävä Suomi tarvitsee, Katainen painottaa.

Kataisen mielestä Suomen kannattaa panostaa elintarvikeviennin edistämiseen.

-Ympäri maailmaa kiinnostus ruuan laatuun ja alkuperämerkintöihin on kasvussa, ja me Suomessa olemme molemmissa maailman parhaita. Tämä yhdistettynä EU:n aktiiviseen kauppapolitiikkaan antaa loistavat toimintaedellytykset Suomen elintarvikeviennille. Huomiota on kiinnitettävä erityisesti kaupallistamiseen ja brändin rakentamiseen, jotta tuotteemme menestyvät maailman markkinoilla ja kilpailussa, Elsi Katainen linjasi.

Euroopan unioni on viimeisten vuosien aikana neuvotellut monia uusia vapaakauppasopimuksia. Esimerkiksi Japanin helmikuussa voimaan astuvan vapaakauppasopimuksen kohdalla elintarvikkeiden tullit vähenevät 87 % siirtymäaikojen jälkeen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä korosti suomalaisten elintarvikeyritysten kilpailukykyä.

-Lyhyt kasvukautemme ja suuri valon määrä, korkea eläintenhyvinvoinnin taso, alhainen antibioottien käyttö ja salmonella-vapaat tuotteet ovat esimerkkejä vahvuuksistamme tällä saralla. On ollut ilo nähdä, että elintarvikeyrityksemme lähtevät yhä aktiivisemmin vientiin. Valitulla tiellä on jatkettava. Grune Woche osoitti hienolla tavalla sen, että suomalaisille tuotteille on kysyntää. Pitää tehdä isosti, eikä pyydellä anteeksi, Leppä korosti.

Lisätietoja:

Elsi Katainen

Euroopan parlamentin jäsen

+358 50 5122 362

elsi.katainen@europarl.europa.eu