MEP viikkokirje 1.2.2019

Elsin viikkokirje 1.2.2019

Tervehdys Brysselistä!

Kokoonnuimme tällä viikolla Brysselissä minitäysistuntoon. Olen sitä mieltä, että Brysselin täysistunnoista pitäisi tehdä aivan pysyvä käytäntö, jotta turhalta matkustelulta ja ennen kaikkea kustannuksilta Brysselin ja Strasbourgin välillä säästyttäisi. Tämä vaatisi kuitenkin EU:n perussopimuksen muuttamista, johon Ranska taas ei ole valmis.

Britannian pääministeri Theresa May takaisin Brysseliin neuvottelemaan EU-eroa?Brittiparlamentti äänesti tällä viikolla läpi kaksi esitystä, Brexit -eropäivän lykkäyksen ja uudet neuvottelut Pohjois-Irlannin rajasta. Nämä molemmat vaativat kuitenkin EU:n hyväksynnän. May siis jätti itsensä EU:n käsiin.

Mielestäni on aiheellista kysyä, voiko EU edes luottaa brittiparlamentin päätöksiin, kun tämän viikon äänestykset menivät läpi hyvin pienillä enemmistöillä. Voimmeko olla varmoja, että nämä näkemykset pitävät, jos May palaisi uuden eropäivän tai sopimuksen kanssa Britanniaan seuraavan kahden viikon aikana? EU on jo moneen kertaan ilmoittanut, ettei sopimusta enää avata. Aiheesta lisää blogikirjoituksessani.

Pääministerimme Juha Sipilä puhui torstaina parlamentin täysistunnossa. Euroopan parlamentti kutsuu jäsenmaiden pääministerit vuorollaan keskustelemaan ”EU:n tulevaisuudesta” ja nyt oli Suomen vuoro. Odotukset ovat tulevan puheenjohtajamaan Suomen kohdalla korkealla ja Sipilän puhetta kuunneltiin herkällä korvalla. Sipilä puolusti puheessaan oikeusvaltioperiaatetta. Hänen mukaansa Eurooppa on saanut viime vuosina oppitunnin populismista. Sipilä kannustikin rakentamaan yhtenäisyyttä Euroopassa.

Parlamentissa kuultiin Vihreiden ryhmästä erikoinen kommentti suomalaisesta metsähoidosta.Toivoin pääministeriä oikaisemaan Vihreiden käsityksiä Suomen metsäpolitiikasta, minkä hän tekikin; Suomi käyttää puun kasvusta 70-80 prosenttia ja Suomen metsät kasvavat enemmän kuin käytämme puuta. Parlamentille kävi selväksi myös, että puuta käytetään koko ajan paremmin ja tehokkaammin, myös niin että hiili sitoutuu pitkäksi aikaa tuotteisiin, joita metsistä ja puista valmistamme. Oman kommenttipuheenvuoroni voit katsoa täältä.

Pohdin tällä viikolla Maaseudun Tulevaisuuden yliökirjoituksessa, mitä vaikutuksia epäreilujen kauppatapojen direktiivillä on Suomen elintarvikemarkkinalakiin. Vuoden alusta voimaan astunut kotimainen elintarvike­markkinalaki saa nimittäin pian EU-­tason selkänojan, kun Euroopan parlamentti hyväksyy epä­terveiden kauppatapojen direktiivin maaliskuussa.

Kansainvälinen kauppa luo ruoalle vientimahdollisuuksia. EU on solmimassa kauppasopimuksia parhaillaan mm. Vietnamin ja Singaporen kanssa. Japanin ja Kanadan sopimuksia pannaan parhaillaan täytäntöön. Hienoja mahdollisuuksia, joista  ei riittävästi puhuta Suomessa. Kansainvälisen kaupan ja maatalousvaliokunnan jäsenenä pidän tärkeänä, että kauppapolitiikassa ja elintarvikeviennissä Suomella on aktiivinen ja yhteistyöhakuinen ote. Antibioottivapaalle ja puhtaalle suomalaiselle ruoalle on idässä aito tilaus ja tarve.

Viikonloppuna osallistun Keskustan vaalistarttiin Helsingissä, jonka jälkeen luvassapuolueristeily. Eli kyseessä on Keskustan superviikonloppu. Näemme monen teidän kanssa viikonlopun aikana!

Osallistun suomalaisen ruuan tulevaisuuskeskusteluun puolueristeilyllä lauantaina klo 17.45 Arcade tilassa. Keskustan tuoreen ruokalinjauksen pohjalta keskustelua kanssani käymässä ruokaryhmän puheenjohtaja Eerikki Viljanen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari.

Järjestämme meppikollega Mirja Vehkaperän kanssa tilaisuuden sunnuntaina puolueristeilyllä klo 10.30 – 11.15 Kokoustila B51+52. Avoimessa keskustelussa esillä EU:n ajankohtaiset aiheet, mm. Brexit.

Maanantaina matka jatkuu Ouluun. Aamupäivästä olen puhumassa Pohjois-Suomen seuraavan EU:n ohjelmakauden valmistelutilaisuudessa. Iltapäivällä järjestän tilaisuden yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistuksesta ja ruuantuotannon tulevaisuudesta Oulun Ammattikorkeakoulun Kotkantien kampukselle, maanantaina klo 15.30-18.00. Tilaisuus on avoin kaikille.

Kaikille viikkokirjeen lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi