MEP Viikkokirje 11.5.2018

Elsin viikkokirje 11.5.2018

Tervehdys!

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan jäseniä vieraili tällä viikolla Suomessa vieraanani. He pääsivät tutustumaan Pohjois-Savossa ja Kainuussa kolmen päivän aikana suomalaiseen maa- ja metsätalouteen monipuolisella tavalla.

Vierailimme mm. porotilalla Hyrynsalmella, lypsykarjatilalla Kiuruvedellä ja Kivennavan maatilamatkailuyrityksessä Muuruvedellä, Kuopiossa. Lisäksi eri maiden mepit pääsivät tutustumaan ST1:n etanolituotantoon Kajaanissa, metsäkonevalmistaja Ponssen toimintaan Vieremällä ja Olvin panimoon Iisalmessa. Mepit tapasivat vierailun aikana myös maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän, MTK:n pj Juha Marttilan sekä laajasti paikallisia  maa- ja metsätalouden parissa toimivia ihmisiä. 

Valtuuskuntaa johti maatalousvaliokunnan puheenjohtaja puolalainen Czesław Adam Siekierski (EPP). Matkalle osallistuivat myös mepit Herbert Dorfmann (EPP, Italia), Manolis Kefalogiannis (EPP, Kreikka), Michela Giuffrida (S&D, Italia),Susanne Melior (S&D, Saksa), Jan Huitema (ALDE, Alankomaat), Maria Lidia Senra Rodríguez (GUE/NGL, Espanja) ja Martin Häusling (Greens/EFA, Saksa).

Eri maiden mepit pääsivät vierailun aikana keskustelemaan mm. tilojen taloudellisesta ahdingosta, petopolitiikasta, biotalouden mahdollisuuksista, eläinten hyvinvoinnista, kestävästä metsänhoidosta ja pohjoisen maatalouden erityispiirteistä. Vierailu osoitti sen, miten tärkeää on suomalaisen maaseudun ja EU:n välinen vuoropuhelu. Tätä on entisestään tiivistettävä. Viesti tehostuu ja menee paremmin perille, kun eri maiden mepit pääsevät näkemään Suomen erityisolosuhteet ja keskustelemaan paikallisen väen kanssa. Tämä lisää ymmärrystä puolin ja toisin. Samalla suomalaisen maaseudun vahvuudet ja tarpeet tulevat esille.

Maatalousvaliokunnan vierailu saatiin Suomeen ratkaisevalla hetkellä, sillä EU:ssa neuvotellaan parhaillaan rahoituskehyksistä sekä maatalouspolitiikan uudistuksesta. Meidän suomalaisten on tehtävä laajalla rintamalla töitä EU:n neuvottelupöydissä, että pystymme esimerkiksi turvaamaan suomalaisen ruoantuotannon sekä maaseudun elinvoiman.

EU:n komission leikkausesitystä Suomen maatalouteen ei pidä kaunistella eikä sen vaikutuksia vähätellä. Jo nyt moni viljelijä taistelee elannostaan joka päivä.

Eri maiden maatalousmepit sanoivat ymmärtävänsä tukien tarpeellisuuden ja sen vaatimuksen, että niitä ei pidä leikata. He tietävät hyvin sen, että suomalainen viljelijä ottaisi tulonsa paljon mieluummin tuotteen oikeudenmukaisista hinnoista kuin tuista.

Vierailu onnistui kokonaisuudessaan hyvin. Maatalousvaliokunnan vierailusta voit lukea lisää mm.

Suomenmaan juttu

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/poroista-ponsseen-lypsykarjatilalta-olville–elsi-katainen-vierailu-tarjoaa-meppikollegoille-konkreettisen-kuvan-suomalaisesta-maaseudusta-6.3.372219.58533dcf71

Maaseudun Tulevaisuuden juttu

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.234189

Kirjoitin EU:n tulevista rahoituskehyksistä Suomenmaahan

https://www.suomenmaa.fi/blogit/eutukien-kohtalo-ratkeaa-lainsaadantoneuvotteluissa–leikkausesitysten-vaikutuksia-maatalouteen-ei-pida-vahatella-6.21.372644.df94283d46

Toivotan kaikille vikkokirjeen lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi