MEP viikkokirje 12.10.2018

Elsin viikkokirje

12.10.2018 

Brysselin viikkoani rytmittivät valiokuntien kokoukset. Tämän lisäksi työviikkooni kuului yhdenvertaisuusvaltuutetun tapaaminen, ruokakulttuurikeskustelut sekä keskustelua Suomen metsäpolitiikasta liittyen maanantaina julkaistuun IPCC:n ilmastoraporttiin sekä Luonnonvarakeskuksen metsäinventointi -raporttiin. Työtäni Euroopan parlamentissa oli tällä viikolla ”varjostamassa” kansainvälisen Nuorkauppakamarin ohjelman kautta Heidi Autio Kuopiosta. Nuorkauppakamarin tavoite tutustuttaa kiinnostuneita Euroopan parlamentin työhön oli hieno ele sekä meppien työn avoimeksi tekemisen että verkostoitumisen kannalta.

Horisontti Eurooppa -puiteohjelma tiukasti agendalla vuoden loppuun saakka. Tällä viikolla puolustin maatalousvaliokunnan omaa lausuntoani, ohjelmasta päävastuussa olevan teollisuus- ja tutkimusvaliokunnan kuulemisessa. Päävaliokunta ei ole vakuuttunut 10 miljardin euron tuesta ruoka ja luonnonvarat-klusterille ja tämän rahoituksen turvaamiseksi jatkamme työtä laajalla joukolla.

Rinne, minne siirretään Suomen metsätyöpaikat? Antti Rinne totesi Helsingin Sanomissa (9.10.2018), että metsien hakkuita pitäisi vähentää. Rinne väittää asiantuntijoiden arvioivan, että hakkaamme metsää liian paljon suhteessa hiilinieluun. Rinteen väite on reilusti ylimitoitettu.  Kirjoitin aiheesta vastineen, joka julkaistiin mm. Helsingin Sanomissa, Lapin Kansassa ja Uudessa Suomessa.

Afrikkalainen sikarutto pysäytettävä. Parlamentin maatalousvaliokuntaa puhutti maanantaina Belgiassa todettu uusi tautitapaus. Tautiuhka on todellinen myös Suomessa Venäjältä vaeltavien villisikojen vuoksi. Sikataloutemme pohjautuu suurelta osin vientiin ja tästä syystä tautivapaus on meille erittäin tärkeää. EU tarvitsee selkeän toimintasuunnitelman villisikojen pyytämiseksi, jotta taudin leviäminen voidaan pysäyttää. Komission on ryhdyttävä pikaisiin toimiin sikaruton kitkemiseksi.

EU:n maaseudun kehittämisen varojen leikkaus on kohtuuton. Samalla kun EU:n komissio haluaa lisätä maatalouden ympäristötavoitteita, leikataan sieltä mistä ympäristötoimia on tehokkaimmin toteutettu. Tällainen lähestymistapa on ristiriitainen. Lisäksi Suomen maitosektorille tärkeä tuotantoon sidotun tuen säilyminen nykytasolla on välttämätöntä pohjoisilla epäsuotuisilla alueilla. Aion vaikuttaa aktiivisesti siihen, että tämä tukimuoto pysyy sisällä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa ja ettei näitä tukimuotoja lasketa mukaan uusia tukikattoja säädettäessä.

Uusia tuulia EU:n aluepolitiikkaan. Parlamentin aluekehitysvaliokunnassa alkoi tällä viikolla EU:n alue- ja rakennepolitiikkaan ohjaavien säädösten valmistelu. EU:n aluepolitiikka tarvitsee nyt ennen kaikkea modernia otetta. Talouskriisi on ainakin hetkellisesti hellittänyt. Uusia haasteita ovat mm. digimuutos, kiertotalouteen siirtyminen ja väestön ikääntyminen. Alueille pitää nyt luoda kannustimia kehittää räätälöityjä ratkaisua näihin haasteisiin. Pitää aktivoida, ei passivoida. Yksi keino on nostaa hankkeiden kansallisia vastinrahoitusosuuksia. Tämä on tärkeää, jotta myös Itä- ja Pohjois-Suomessa riittävä investointitaso saadaan turvattua.

EU ja Japani ovat solmimassa laajaa kauppasopimusta. Tasapainoinen sopimus tarjoaa suomalaiselle teollisuudelle huikeat vientimahdollisuudet, mm. elintarvike- ja metsäteollisuudelle. Sopimus tulee poistamaan miljardin euron vuosittaiset tullimaksut sekä poistamaan tullit yli 80 prosentilta elintarvikkeita, mukaan lukien maitotuotteet ja sianliha. Lisää sopimuksesta voi lukea täältä.

Pohjois-Savo vahvasti Euroopan ruokakulttuurin ytimessä! Kuopion alue on EU:n ruokakulttuurin maakunta (European Region of Gastronomy) vuonna 2020. Tunnustusta voi verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. Reseptimme voittoon olivat herkullinen ja puhdas lähiruoka. Suomalainen ruoka on arvostettua ei ainoastaan Euroopassa, vaan myös globaalisti ja meidän tulisi viedä rohkeasti maailmalle laadukkaita tuotteitamme. Euroopan Gastronomian alueen toimijat kokoontuivat tällä viikolla Brysseliin keskusteluun, jonka panelistina itsekin toimin. Kuopiota edusti Pro Agrian RuokaSavo -hankkeen kv-koordinaattori Ilona Sares.

Ensi viikko lähtee liikkeelle Sotkamosta ja Kajaanista. Maanantaina 15.10 ohjelmassa avoin keskustelutilaisuus Sotkamossa leipomo Viljassa sekä lihakarjapihaton avajaiset. Matka jatkuu Sotkamosta Kajaaniin Teehuone Tsaikkaan. Tarkemmat aikataulut löytyvättäältä. Tervetuloa mukaan!

Näillä terveisillä haluan toivottaa teille kaikille mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]