MEP Viikkokirje 15.3.2019

Elsin viikkokirje 15.3.2019

Tervehdys Strasbourgista

Tällä viikolla kokoonnuimme Strasbourgissa täysistuntoon. Keskustelimme mm. maaliskuun EU-huippukokouksen painopisteistä ja äänestimme toimista kyberturvallisuuden vahvistamiseksi ja vaalipropagandan torjumiseksi. Parlamentti otti kantaa kasvihuonekaasupäästöjen pitkän aikavälin vähennystavoitteisiin ja Brexitin varautumiseen. EU:n ja Venäjän sekä EU:n ja Turkin väliset suhteet olivat esillä. Keskustelimme myös Slovakian pääministeri Peter Pellegrini kanssa EU:n tulevaisuudesta.

Elintarvikeketjun epäreiluja kauppatapoja kitkevä direktiivi sai sinetin, kun parlamentti hyväksyi neuvottelutuloksemme selvällä enemmistöllä äänin 589 puolesta, 72 vastaan ja 9 tyhjää. Edustin ryhmäämme näissä liki vuoden kestäneissä neuvotteluissa. Olen tyytyväinen, että saimme tämän tärkeän EU-lainsäädännön valmiiksi ennen vaaleja ja että tuottajien ja maatalousyrittäjien kauan odottama turvaverkko elintarvikkeiden kaupankäyntiin viimein toteutuu! Lue tästä tiedotteeni aiheesta.

Brexitiin varautumistaTäysistunnossa on tällä viikolla varauduttu mahdolliseen tilanteeseen, jossa Iso-Britannia jättäisi EU:n ilman sopimusta parin viikon kuluttua. EU haluaa mm. varmistaa, että Erasmus-opiskelijat saisivat jatkaa vaihtovuotensa loppuun, kalastusluvat olisivat yhä lainvoimaisia ja että juna- ja lentoliikenne toimisi. Videoterveiseni istuntoviikolta voit katsoa täältä

Jatkoaikaa Briteille? Brittikansanedustajat saivat viimein eilen äänestettyä jonkin asian puolesta; nimittäin Brexitin jatkoajan hakemisen. Esityksen mukaan Brexit saattaa lykkääntyä eurovaalien yli. Lisäajan hyväksyminen edellyttää kaikkien 27 EU-jäsenmaan hyväksyntää. Toivon, että mahdollinen lisäaika pysyy lyhyenä, jotta Brexit-prosessi saatetaan viimein loppuun – joko eroamalla tai unioniin jäämällä. Paras ratkaisu olisi uuden kansanäänestyksen järjestäminen.

Parlamentti ei hyväksynyt päätöslauselmaa EU-USA kauppaneuvottelujen avaamisesta. Komissio haluaisi aloittaa uudet kauppasopimusneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa TTIP-neuvottelujen kariuduttua pian presidentti Trumpin valinnan jälkeen. Kyse olisi nyt vain hyvin rajallisesta määrästä teollisuustuotteita, eikä herkkä maataloussektori olisi mukana neuvotteluissa. EU-parlamentti kaatoi torstaina niukasti esityksen, joka olisi tukenut komissiota neuvottelujen eteenpäinviemiseksi. Itse olin neuvottelujen avaamisen kannalla. Neuvottelujen tie Trumpin kanssa ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin kauppasota, joka olisi vahingollista viennistä elävälle Suomelle.

Valtakunnan politiikassa on puitu tämä viikko hallituksen eroa ja siirrytty vaaliasetelmiin. Sipilän ratkaisu oli mielestäni ryhdikäs ja osoitti johdonmukaisuutta, sillä tulos tai ulos –linjaus on ollut puheenjohtajamme viesti alusta asti. Sote tulee hallitsemaan eduskuntavaaleja, mutta toivoisin niissä käytävän keskustelua myös EU:n tulevaisuudesta ja Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta. Kirjoitin aiheesta kolumnin Suomenmaahan.

Tervetuloa tilaisuuksiin Etelä-Pohjanmaalle! Tänään perjantaina kierrän Etelä-Pohjanmaalla Teuvalla ja Lapualla. Aiheena mm. maatalous, ruoan tulevaisuus sekä EU:n ajankohtaiset asiat. Lauantaina kierros jatkuu Vimpeliin, Alajärvelle, Alavudelle ja Seinäjoelle. 

Nähdään sunnuntaina kotiseudulla! Sunnuntaina matka jatkuu Pohjois-Savoon, kotikuntaan Pielavedelle sekä Varpaisjärvelle. Tarkemmat ajat ja paikat kaikista viikonlopun tapahtumista löydät kotisivuiltani

Lämpimästi tervetuloa mukaan joukkoihini! Vastaamalla tähän viestiin voit liittyä tukiryhmääni, joka pitää yhteyttä Facebook-ryhmässä.

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi