MEP Viikkokirje 16.3.2018

Elsin viikkokirje 16.3.2018

Tervehdys Strasbourgista! 

Kokoonnuimme tällä viikolla Strasbourgissa täysistuntoon, jonka pääaiheita olivat mm. EU:n pitkän aikavälin budjetti, EU:n ja Ison-Britannian tulevat suhteet, Yhdysvaltojen kaavailemat ylimääräiset tuontitullit sekä yhtiöverojärjestelmän uudistus. Lisäksi kävimme keskustelun EU:n tulevaisuudesta Portugalin pääministerin kanssa. 

Euroopan parlamentti linjasi keskiviikkona alustavat kantansa EU:n tulevaan rahankäyttöön. Olen tyytyväinen, ettei parlamentti halua leikata alue- ja maatalousbudjettien rahoitusta, jotka ovat Suomelle tärkeitä aloja. Äänestin näiden ehdotusten puolesta, mutta loppuäänestyksessä tyhjää, sillä en hyväksy EU:n kokonaisrahoituksen tason nostoa 1,3 prosenttiin. 

Jäsenmaiden on mielestäni oltava valmis maltilliseen rahoitustason nostoon, sillä Brexitin tuoma aukko pitää täyttää. 1,1 – 1,2 prosentin taso lienee realistista, sillä EU:n toiminnassa on myös tehostamisen varaa.  

Euroopan komissiolta odotetaan lainsäädäntöehdotusta tulevasta monivuotisesta rahoituskehyksestä toukokuun alkupuolella. Lisäksi komissio tekee ehdotuksia sektorikohtaisesta lainsäädännöstä, kuten maatalous- ja koheesiopolitiikasta, touko-kesäkuussa.

Nyt on vaikutettava maatalous- ja aluekehityslainsäädäntöjen sisältöihin niin, että Suomi saa hyvin vastinetta maksamilleen jäsenmaksuille. Olen sitä mieltä, että EU:n on tehtävä entistä aluelähtöisempää politiikkaa, jossa esimerkiksi Suomen harva asutus, olosuhteet ja pitkät välimatkat huomioidaan entistä paremmin. 

Osallistuin maanantaina ensimmäistä kertaa Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan kokoukseen. Strasbourgissa pidetyn kokouksen aiheena oli yhteisen maatalouspolitiikan uudistus, jossa on pidettävä Suomen ja suomalaisten tuottajien puolta.

Italialainen meppikollega Herbert Dorfmann on laatinut tasapainoisen mietintöluonnoksen, joka hyvä alku parlamentin kannanmuodostukselle yhteiseen maatalouspolitiikkaan. 

Pidin erityisesti siitä, että mietinnössä on otettu huomioon maataloustuotannon erilaiset olosuhteet Euroopassa sekä kiinnitetty huomioita riittävän laajaan keinovalikoimaan, joilla turvataan maataloustuottajien parempi tulonmuodostus ja asema ruokaketjussa.  

Epäsuotuisten alueiden ja metsäbiotalouden aseman vahvistamista ei voi koskaan korostaa liikaa Euroopan parlamentissa, minkä vuoksi olen erityisen tyytyväinen, että maatalousvaliokunta tulee delegaatiomatkalle Pohjois-ja Itä-Suomeen tänä keväänä. Järjestämälläni vierailulla valiokunnan mepit eri puolilta Eurooppaa pääsevät tutustumaan alueeseemme ja näkevät konkreettisella tavalla alueemme erityispiirteet ja tarpeet. Kirjoitan tästä vierailusta tarkemmin lähempänä. 

Presidentti Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen äkkinäiset liikkeet puhuttavat myös Euroopan parlamentissa. Viime päivien aikana keskustelua on käyty Yhdysvaltojen tulliratkaisusta. On selvää, että Trumpin päätös haittaa USA:n ja EU:n välistä yhteistyötä. Uhkakuvat kauppasodasta ovat edelleen ilmassa. Kauppasodan seuraukset maailmankaupalle voivat olla kohtalokkaat, mikäli maat ryhtyvät keskinäisiin vastatoimenpiteisiin katkaisten maailmanlaajuiset tuotantoketjut. Tämä olisi erittäin kohtalokasta Suomen kaltaiselle maalle, joka on erittäin riippuvainen sekä viennistä että myös tuonnista monien raaka-aineiden suhteen.

Euroopan unioni yrittää päästä järkevään ratkaisuun USA:n kanssa tulleista. EU pyrkii pääsemään tilanteeseen, jossa se jäisi tullikorotusten ulkopuolelle. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström on ollut asiassa aktiivinen. Hän on korostanut, ettei halua lietsoa riitaa Yhdysvaltojen kanssa. Mutta on selvää, että EU:n on valmistauduttava vastaavanlaisiin toimenpiteisiin kuin USA, mikäli keskinäiseen ratkaisuun ei päästä. 

Tästä linkistä pääset katsomaan videotervehdykseni Strasbourgin täysistuntoviikolta:

https://www.youtube.com/watch?v=QNynNRi8UrM

Edellisellä viikolla Brysselissä olin Cafe Bryssel-ohjelman haastateltavana. Haastattelu katsottavissa täältä:

https://www.aamulehti.fi/uutiset/oudot-pyynnot-loivat-uuden-europarlamentaarikon-allikalla-brysselissa-byrokratia-lajahtaa-taalla-kasvoille-200813919/

Olen huomenna lauantaina tavattavissa Joensuun Suurmarkkinoilla klo 11 – 12 Keskustan pisteellä. 

Toivotan kaikille viikkokirjeen lukijoille leppoisaa viikonloppua! 

Ystävällisin terveisin,

Elsi