Elsin viikkokirje 17.5.2019

Tervehdys vaalikentiltä!

Eurovaalien varsinaiseen äänestyspäivään on aikaa reilu viikko ja ennakkoäänestys jatkuu vielä tiistaihin 21.5. asti. Toivottavasti teistä moni käyttää äänioikeuttaan! Olen esitellyt teille vaaliteemojani viimeisissä viikkokirjeissäni ja nyt on viimeisen teeman vuoro. Se käsittelee kauppaa, taloutta ja EU:n vakautta, mitkä ovat tärkeitä asioita suomalaisille yrityksille, työpaikoille, kasvulle ja menestymisellemme maailmalla. Kaikki vaaliteemani löydät nettisivuiltani.

Teema numero 3: Vakaa EU on vientivetoisen Suomen etu

Suomen EU-jäsenyys on mahdollistanut maamme nousun yhdeksi maailman kilpailukykyisimmistä, vauraimmista ja onnellisimmista valtioista. Kauppa ja kansainvälinen yhteistyö tuovat meille työpaikkoja ja hyvinvointia. Siksi on tärkeää vaalia ja edistää eurooppalaista yhteistyötä sekä korjata unionin ongelmia.

Euroopalla ei ole varaa uuteen Kreikkaan. Mukanaolo yhteisvaluutta eurossa on tuonut meille vakautta. Euroalueen kehittämistä on vahvistettava ja sen valuvikoja tilkittävä. EMU:n jäsenilta on vaadittava sääntöjen tiukkaa noudattamista. EU:n ei pidä siirtyä yhteiseen talous- tai veropolitiikkaan, koska nämä asiat kuuluvat jäsenmaille. Järkevät päätökset tehdään kansallisella tasolla siellä, missä taloudellinen toiminta tapahtuu.

EU:n olemassaolon oikeutus ja välttämättömyys ovat suurissa yhteisissä haasteissa ja mahdollisuuksissa. Ilmastonmuutos, pakolaiskysymykset ja terrorismin ehkäisy sekä menestys kansainvälisessä kaupassa edellyttävät yhteisön ratkaisuja ja voimaa. Sen sijaan lainsäädännön yksityiskohdista päättäminen pitäisi maahanmuutto- ja kauppapolitiikkaa lukuun ottamatta jättää nykyistä enemmän kansalliselle tasolle. EU:n on oltava suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa.

Suomi elää kansainvälisestä kaupasta. Yli 700 000 suomalaista työpaikkaa on riippuvaisia viennistä ja näin myös EU:n kauppapolitiikasta, joka kuuluu unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Meidän on vaadittava EU:lta kunnianhimoista kauppapolitiikkaa, joka avaa yrityksillemme lisää ovia maailmalle. EU:n on nykyistä paremmin viestittävä ja tiedotettava kauppasopimusten mahdollisuuksista erityisesti pienille- ja keskisuurille yrityksille, joiden vientipotentiaali on maailmalla kasvussa.

EU:n on puolustettava sääntöihin perustuvaa maailmankauppaa, jonka toimintaa Trumpin johtama USA on horjuttanut. Myös EU:n sisällä on nousemassa voimia, jotka vaativat rajojen sulkemista ja tullimuureja. Tällainen kehitys olisi viennistä elävälle Suomelle vahingollista. Päinvastoin EU:n on jatkettava kahdenvälisten kauppasopimusten solmimista tinkimättä ilmastotavoitteista, tuoteturvallisuudesta, elintarvikkeiden laadusta sekä kotimaisen teollisuuden, mukaan lukien maataloutemme kilpailukyvystä. Näin edistämme eurooppalaisia arvoja koko maailmassa.

Euroopan on oltava johtava manner sisämarkkinoissa. EU:n 500 miljoonan ihmisen sisämarkkinat muodostavat maailman suurimman talousalueen. EU:n sisäisiä kaupan esteitä on edelleen purettava, sillä tästä suomalaiset yrittäjät hyötyvät. EU:n on viimeisteltävä digitaaliset sisämarkkinat vauhdilla, joka hyödyttää niin palvelusektorin kehittymistä kuin perinteistä teollisuutta, joiden molempien toimintaedellytykset vaativat sujuvat yhteydet.

EU:n teollisuuspolitiikka on ajateltava uudelleen. EU:n teollisuuspolitiikan kärjeksi on otettava tuotannon palauttaminen EU-alueelle, johon automatisaatio ja robotisaatio tarjoavat mahdollisuudet. Koneiden tehdessä yhä suuremman osan perinteisestä työstä, EU:n on kannustettava teollisuustuotannon sijoittumista sinne, missä on parhaat innovaatiot ja osaaminen, eli Eurooppaan. EU:n on oltava kunnianhimoinen ilmastopolitiikassaan, mutta varottava sitä, ettei tuotanto siirry maihin, joissa hiilipäästöt vain kasvaisivat.

Tulevana viikonloppuna minut voi tavata huomenna lauantaina Pielaveden kevätmessuilla sekä Kuopion torilla. Sunnuntaina liikun Karstulan kautta Seinäjoelle, missä olen tavattavissa Seinäjoen kaupunginkirjastolla. Viimeisen kampanjaviikon aikana kierrän maanantaina Pohjois-Pohjanmaalla, tiistaina Etelä-Savossa, keskiviikkona Keski-Savossa, torstaina Pohjois-Savossa ja perjantaina Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Lauantaina 25.5. olen jakamassa kuusentaimia Iisalmen, Siilinjärven ja Kuopion torilla, tule hakemaan omasi!

Tarkemmat aikataulut kiertämisestäni löydät kalenteristani.

Vaalivideoni on julkaistu. Videolla on ollut ilahduttava määrä katsojia, kiitos teille, jotka ovat sitä jo jakaneet. Videolla kerron suhteestani Euroopan unioniin. Olisin iloinen, jos voisit vielä välittää videon sanomaa esimerkiksi Facebookin kautta. Videon löydät Youtubesta sekä Facebook –sivultani.

Jokainen panos on tärkeä. Mikäli haluat tukea kampanjaani sinulle sopivalla summalla, maksun voi osoittaa suoraan tukiyhdistykseni tilille: Yhteytesi Eurooppaan ry, FI58 5770 0520 4717 95, OKOYFIHH. Suuret kiitokset teille kaikille, jotka olette jo tukeanne antaneet eri tavoilla!

Tukea voi osoittaa myös Facebook-kehyksellä, voit lisätä kehyksen profiilikuvaasi. Seuraavassa ohjeet kehyksen lisäämiseksi:

1. Mene puhelimella tai tietokoneen selaimella kohtaan Päivitä profiilikuva
2. Valitse avautuvasta ikkunasta kohta Lisää kehys
3. Kirjoita avautuvaan hakukenttään Elsi Katainen 26
4. Valitse kehys ja paina Käytä profiilikuvana tai Tallenna kehitys

Keväisin terveisin,

Elsi