MEP viikkokirje 18.4.2019

Elsin viikkokirje 18.4.2019

Tervehdys Strasbourgista!

Parlamentin istuntokausi päättyy. EU-parlamentin viisivuotiskausi on paketissa. Viimeisessä istunnossa hyväksyimme mm. turvaominaisuudet uusille autoille ja rekoille, pysyvät 10 000 hengen lisäjoukot Euroopan raja- ja merivartiostolle sekä Euroopan unionin seuraavasta tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta Horisontista.

Horisontti-ohjelmasta sopu. Parlamentti hyväksyi instituutioiden välisen neuvottelutuloksen EU:n seuraavasta tutkimus- ja innovaatioohjelman sisällöstä vuosille 2021-2027. Ohjelman maatalousvaliokunnan esittelijänä halusin korostaa maatalouden, ruuan ja luonnonvaroihin osoitetun 10 miljardin euron tutkimusrahoituksen merkitystä. Merten ja sisävesien, metsien ja maatalouden tutkimukseen on panostettava enemmän senkin takia, että pääsemme irti fossiilisesta yhteiskunnasta. EU:n on pidettävä huolta omasta ruokaturvasta ja kannettava vastuunsa nälänhädänlopettamiseksi maailmassa.Tärkein on kuitenkin yhä sopimatta eli ohjelman budjetti. Kun instituutioiden väliset kolmikantaneuvottelut eli trilogit jatkuvat tulevana syksynä osana rahoituskehyspakettia, on pidettävä kiinni siitä, että komission esittämä 10 miljardin korvamerkintä pysyy mukana. Puheenvuoroni täysistunnosta voit katsoa täältä.

EU ja Kiina –tasavertaiset kilpakumppanit? Suomenmaan meppistudiossa pohdimme tällä viikolla Miapetra Kumpula-Natrin kanssa EU:n ja Kiinan suhteita.Mitä Kiinan nopeasta talouskasvusta pitäisi ajatella? Toistaiseksi kiinalaiset yritykset ovat vallanneet EU markkinoita runsaiden valtiotukien turvin, pitäen kuitenkin kotimaansa markkinat eurooppalaisilta yrityksiltä melko suljettuina. Viikko sitten otettiin askel eteenpäin tasapuolisissa EU-Kiina suhteissa, kun Kiina lupautui edistämään maailman kauppajärjestön WTO:n kehittämistä. WTO on Suomen kaltaiselle pienelle maalle tärkeä yhteisten pelisääntöjen asettaja maailmassa.

Vaalitappio.Keskusta koki viikonlopun eduskuntavaaleissa selvän tappion, vaikka ehdokkaamme tekivät tukijoukkoinensa hienon työn. Jokaisen panos oli tärkeä ja merkityksellinen, vaikka pettymys onkin vaalien jälkeen päällimmäinen tunne. Hallitusneuvotteluista toivoisinkin nyt rivakoita, jotta saadaan nopeasti toimintakykyinen hallitus hoitamaan mm. myös EU-asioita, sillä Suomen pj-kausi EU:ssa alkaa jo heinäkuussa. Suomella on paljon puolustettavaa EU:ssa Brexit myllerryksessä.

Nyt sisulla eteenpäin. Vaalitulos on analysoitava ja mennä oppien eteenpäin. Katseet on käännettävä eurovaaleihin, joissa Keskustalla on ainoana puolueena selvä asialista. Me puolustamme Suomen maatalouden erityispiirteitä emmekä hyväksyä leikkauksia tuottajien tulotasoon. Aluekehityksessä pidämme huolta siitä, että maakuntiemme haasteet saavutettavuudessa ja muut erityispiirteet otetaan huomioon. Panostamme EU:n vahvuuksiin: kauppaan, tutkimukseen, sisämarkkinoihin, kiertotalouteen ja teollisuuteen. Näistä hyötyy koko Suomi. Emme kannata liittovaltiokehitystä. Keskusta on myös se puolue, jolla on parhaat edellytykset puolustaa EU pöydissä suomalaista kestävää metsänhoitoa.

Kenttäkierros jatkuu pääsiäisen jälkeen. Viikonloppuna rauhoitun pääsiäisen viettoon, mutta ensi viikolla maakuntien kiertäminen jatkuu. Ohjelmassa mm. Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan MTK-kevätkokoukset Kuopiossa, Kaustisilla ja Lapualla. Perjantaina olen tavattavissa Kuopion erämessuilla aiheena metsästys- ja petopolitiikka. Muitakin menoja on, katso ne nettisivuilta. Toivottavasti tavataan!

Rauhallista pääsiäisen aikaa kaikille toivottaen,

Elsi