MEP viikkokirje

Elsin viikkokirje 23.11.2018

Tervehdys Brysselistä!

Tämä työviikko on mennyt maatalousasioiden parissa. Alkuviikosta tapasin Brysselissä Suomen maatalousministeri Jari Lepän, Luxembourgin maatalousministeri Fernand Etgenin ja ALDE puolueen varapuheenjohtajan Timmy Dooleyn. Tapaamisessa keskustelua herättivät yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen lisäksi erityisesti EU:n komission esitykset suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen rajoittamisesta, joita ei pidä hyväksyä. Kirjoitukseni petopolitiikasta julkaistiin tänään Iisalmen Sanomissa.

Maatalousvaliokunnassa kävimme lähetekeskustelun yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen perusasetuksista.  Nostin esille, että on löydettävä rohkeus viedä EU:n jäsenmaat yhteen muottiin pakottavasta maatalouspolitiikasta kohti uutta mallia, jossa jäsenmaat saavat päättää, mihin erikoistua ja miten järjestää valvonnat. Nyt on mahdollisuus viljelijöitä rassaavan hallinnollisen taakan vähentämiseen. EU-komission ehdottamia maataloustukien leikkauksia ei pidä hyväksyä.

Kirjelmöin EU-komissiolle maataloustukileikkurin haitoista.  Jätin keskiviikkona kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle koskien sen ehdottamaa 60 000 – 100 000 euron asteittaista maataloustukien kattoa yksittäisille maatiloille. Ehdotus on käsittämätön rakennekehityksen kannalta, sillä se leikkaisi Suomessa keskisuurilta tiloilta ja perheviljelmiltä, joita nykyisellä maatalouspolitiikan ohjelmakaudella on kannustettu investoimaan ja kasvattamaan tilojansa. Maaseudun Tulevaisuus teki aiheeseen liittyen jutun.

Osallistuin eilen BY Iisalmi – seminaariin Iisalmen kulttuurikeskuksella. YTYÄ – paneelikeskustelussa keskusteltiin Ylä-Savon elinvoimasta ja sen kehittämisestä. Seminaarissa pohdimme työtä, sen tekijöitä ja tarjoajia, ja kuinka nämä saataisiin jatkossa paremmin kohtaamaan. Ylä-Savon talouskehitys on ollut menneinä vuosina todella huimaa, sillä vienti on kasvanut maan kärkivauhtia. Pula osaavista tekijöistä on todellinen alueen yrityksissä. Pidän tärkeänä sitä, että tämän tyyppisiä tilaisuuksia järjestetään. Tapahtumat ovat erinomainen mahdollisuus verkostoitumiseen ja yhteistyön tiivistämiseen.

Tämän viikon Täällä Bryssel-kolumnissa ajatuksia EU:n ja Japanin välisestä kauppasopimuksesta. Sopimus tarjoaa hienoja mahdollisuuksia suomalaiselle viennille: sopimus poistaa vientitullit 97% tuotteista ja mm. puutuotteet pääsevät siirtymäajan jälkeen markkinoille tullitta.

Keskustaväkeä kokoontuu viikonloppuna Turkuun. Tänä iltana on luvassa puoluehallituksen kokous. Lauantaina ja sunnuntaina on vuorossa puoluevaltuuston kokous, jossa valitaan mm. eurovaaliehdokkaat ensi kevään vaaleihin. Odotan innolla näitä keskusteluja.

Tuleva viikko alkaa Keski-Pohjanmaalta. Järjestän Euroopan unioni ja Suomi -tilaisuuksia Kannuksessa, Kaustisella sekä Kokkolassa. Päivän aikana tapaan mm. maakuntaliiton ja median edustajia. Lisäksi luvassa on tilavierailu sekä tutustuminen Maitokolmion toimintaan Toholammilla.

Toivotan kaikille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi