Elsin viikkokirje 20.6.2019

Tervehdys Brysselistä!

Nimitysten viikko. Tänään ja huomenna pidettävässä EU:n pääministerien huippukokouksessa haetaan sopimusta EU:n johtopaikoista. Jaossa ovat paikat mm. EU-komission, EU-parlamentin, Eurooppa-neuvoston sekä Euroopan keskuspankin johtoon. Keskeisimmästä tittelistä eli komission puheenjohtajan paikasta käyvät kilpailua Renew Europen (ent. ALDE) tanskalainen Margrethe Vestager, EPP-ryhmän saksalainen Manfred Weber sekä sosialistien hollantilainen Frans Timmermans. Jokerina pelissä on Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel, jota on spekuloitu myös Eurooppa-neuvoston pysyväksi puheenjohtajaksi. Suomelta on ehdokkaana Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi Olli Rehn ja Erkki Liikanen. Itse toivon, että suomalaiset pärjäävät kilpailussa ja että johtopaikoille valitaan tällä kertaa myös naisia.

Keskustan europarlamenttiryhmä Renew Europe (ent. ALDE) kokoontui tällä viikolla ensimmäistä kertaa valitsemaan uuden johdon seuraavalle viisivuotiskaudelle. Renew Europe kokoaa yhteen EU-parlamentin keskusta-liberaalit puolueet. Suomesta ryhmään kuuluu Keskustan lisäksi RKP. Puheenjohtajaksi valittiin romanialainen Dacian Ciolos äänin 65–41. Keskusta oli tukemassa kilpailussa läheistä kollegaani Ruotsin Keskustan Fredrick Federleyä. Toivon, että hänelle löytyy uuden ryhmän johdosta vielä sopiva tehtävä.

Uusi ryhmän puheenjohtaja on edeltäjäänsä belgialaista Guy Verhofstadtia maltillisempi suhteessa EU:n integraation syventämiseen. Ciolos on toiminut aikaisemmin maansa pääministerinä sekä EU:n maatalouskomissaarina. Arvioni mukaan Keskustan ryhmä Euroopan parlamentissa otti tällä viikolla askeleen maltillisempaan suuntaan. Ciolos totesi kiitospuheessaan uskovansa innovatiiviseen ja maailmanlaajuisesti kilpailukykyiseen Eurooppaan, joka suojelee kansalaisiaan, heidän vapauksiaan ja ihmisoikeuksiaan. Viesti oli tärkeä juuri romanialaiselta, koska mm. ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate eivät ole olleet Romanian vahvuus.

Pidän tärkeänä, että uusi ryhmänvetäjä tuntee agronomina ja entisenä maatalouskomissaarina Suomelle tärkeät maatalouden erityskysymykset. Nyt on vaikuttamisen paikka muokata europarlamenttiryhmän maatalouslinjaa yhä lähemmäs Suomen ja Keskustan linjaa. Vahva yhteinen maatalouspolitikka ja maatalouden kannattavuus on asetettava prioriteetiksi ja siihen on nyt hyvät edellytykset.

Varapuheenjohtajistoon 3 naista ja 5 miestä. Tasa-arvoiset valinnat ovat puhuttaneet parlamentissa paljon. Ryhmän 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Hollannin VVD-puolueen Malik Azmani sekä varapuheenjohtajiksi Unkarin Momentum puolueen Katalin Cseh, Espanjan Ciudadanos puolueen Luis Garicano, Iso-Britannian Liberaalidemokraattien Martin Horwood, Bulgarian MRF-puolueen Iskra Mihaylova, Belgian MR-puolueen Frédérique Ries, Ranskan Renaissance liittouman Dominique Riquet sekä Tanskan Venstre-puolueen Morten Lokkegaard.

Kapulanvaihto entisten ja tulevien keskustameppien kanssa. Tiistaina kokoonnuimme Brysselissä viimeistä kertaa Keskustan vanhojen ja tulevien meppien kanssa. Keskustan meppidelegaation puheenjohtajuus siirtyy nyt minulle. Haluankin kiittää An­ne­li Jäät­teen­mä­keä ja Mir­ja Veh­ka­pe­rää pit­kä­ai­kai­ses­ta yh­teis­työs­tä sekä ahkerasta työstä po­liit­ti­sil­la ken­til­lä. Katso Suomenmaan uutinen aiheesta.

Ryhmäkokoukset jatkuvat vielä ensi viikolla, jolloin päästään jännittämään valiokuntapaikkojen jakoa. Ensi viikon torstaina matkaan kesätapahtumaan Kuavin Kuhinoille Kaaville, jossa pidän puheen Telkkamäen perinneillassa.

Nyt on kuitenkin aika hengähtää hetkeksi ja rauhoittua juhannuksen viettoon. Toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille oikein leppoisaa ja turvallista juhannuksen aikaa!

Parhain terveisin,

Elsi