MEP viikkokirje 22.3.2019

Tervehdys Brysselistä!

Petopolitiikan yhteiset haasteet. Maanantaina järjestin seminaarin yhteistyössä Euroopan maataloustuottajien ja osuuskuntien keskusjärjestö Copa-Cogecan kanssa. Pohjoista näkökulmaa keskusteluuni toi kanssani maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Erityisesti susien määrä on ollut kasvussa Euroopassa ja kotimaassammekin on raportoitu susihavainnoista viime viikkojen aikana. Suurpetokantojen vastuullinen ja kestävä hoito suojaa maaseudun asukkaita, elinkeinoa sekä suomalaista metsästysperinnettä. Komission esittämät tiukennukset eivät ota huomioon jäsenmaiden erilaisuutta ja siksi ajattelenkin suurpetojen kannanhoidollinen vastuu täytyy olla ensisijaisesti jäsenmailla itsellään.

Eurovaaleihin on nyt 66 päivää. Eurooppa-puolueemme ALDEn vaalistartti järjestettiin keväisissä ja tulevaisuuteen katsovissa tunnelmissa, sillä ryhmämme odotetaan kasvavan merkittävästi seuraavassa parlamentissa. Mukana oli myös huippukokoukseen valmistautuva pääministerimme Juha Sipilä.

Yhteisen maatalouspolitiikan uudistus etenee. Maanantaina keskustelimme maatalousvaliokunnassa yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen raporteista viimeistä kertaa ennen huhtikuun alun äänestystä. Nostin valiokunnassa esille huolen komission ehdottamasta tukikatosta sekä Suomelle tärkeät salaojainvestoinnit. Moni kollegani nosti esille, ettei yhteinen maatalouspolitiikka saa liikaa kansallistua. Olen tästä eri mieltä, sillä pidän hyvänä suuntausta jossa jäsenmaiden maataloustuotannon erityispiirteet otetaan paremmin huomioon. Mielestäni meidän pitää luoda unionin tasolla yhteiset säännöt, joissa on kansallista liikkumavaraa.

Suomi on edelleen onnellisin maaHappiness World Report 2019 kyselytutkimukseen osallistuneista 156 maasta Suomi kasvattamalla eroa entisestään muihin maihin. Tutkimuksessa nostettiin yhteisöllisyyttä ja minusta se näkyy vahvasti suomalaisessa päätöksenteossa. Maahamme on kehittynyt avoin ja osallistava poliittinen järjestelmä, johon jokainen voi vaikuttaa. Tänä keväänä saamme äänestää kaksissa maallemme merkittävissä vaaleissa ja rakentaa tulevaisuutta meille tärkeiden arvojen pohjalta. Toki mm. poliittisen osallisuuden osalta on paljon parannettavaa: naisten ja nuorten osallisuus ja tärkeät vaikuttamisen paikat ovat harvemmassa ja huolta tuottaa myös alhaiset äänestysprosentit varsinkin EU-vaaleissa.

Viikonloppuna kierrän tapahtumia kotimaassaTänään, perjantaina, olen keskustelemassa Euroopan tulevaisuudesta Eurooppatiedotuksen järjestämässä tilaisuudessa Tampereen yliopistolla yhdessä komissaari Jyrki Kataisen ja meppikollega Mia-Petra Kumpula-Natrin kanssa. Tilaisuuden jälkeen siirryn Pihtiputaan Muurasjärvelle tupailtaan yhdessä keski-suomalaisten kansanedustajaehdokkaiden kanssa.

Kierros jatkuu lauantaina Laukaalta Lievestuoreelle ja sunnuntaina olen tavattavissa Pohjois-Karjalassa Lieksassa ja Kontiolahdella.

Tarkemman aikataulun löydät nettisivuiltani tai Facebook-tapahtumistani.

Aurinkoista viikonloppua teille toivottaen,

Elsi