MEP viikkokirje 29.3.2019

Tervehdys Strasbourgista!

Kevään toiseksi viimeinen täysistuntoviikko piti sisällään silmiä avaavia keskusteluja ja paljon suuria päätöksiä. Katso videotervehdykseni täältä

Kellojen siirtelylle loppu. Parlamentissa vallitsi iloinen tunnelma, kun päätös kellojen siirtelyn lopettamisesta varmistui. Päätös astuu voimaan vuonna 2021 ja jokainen jäsenmaa saa päättää kumpaan aikaan jää. Olen helpottunut muutoksesta, sillä en näe kellojen siirtämisellä olevan konkreettisia hyötyjä. Päinvastoin, kyseessä on enemminkin ollut pelkkä puolivuosittainen tapa, jonka tarkoitusta on ollut hankala ymmärtää. Jäsenmaiden kesken toivoisi tietysti mahdollisimman yhtenäisiä käytänteitä.

Kertakäyttömuovit aisoihin. Parlamentti hyväksyi keskiviikon täysistunnossa kertakäyttömuovia koskevan uuden direktiivin. Uuden lain myötä mm. kertakäyttöiset muoviset ruokailuvälineet, pillit ja pumpulipuikot kielletään vuoteen 2021 mennessä. Lain tarkoituksena on vähentää erityisesti meriin kertyvää muoviroskaa, sillä tällä hetkellä merten roskasta yli 80 % on muovia. Olen tyytyväinen uuden lain hyväksymisestä ja sen vaikutuksista muovinkulutukseen. Tämä luo myös mahdollisuuksia puutuotteille muovin korvaajana.

Metsien tulevat innovaatiot turvattu. Torstaina kävimme tiukan äänestyksen kestävien investointien laista. Asetuksessa oli kaksi huolenaihetta metsäiselle Suomelle, sillä osa poliittisista ryhmistä halusi määritellä kestävän metsänhoidon Euroopan unionin tasolla sekä kirjata kaskadikäytön EU-lakiin. Olen iloinen, että saimme kaadettua molemmat esitykset. On tärkeää, ettei tulevaisuuden metsäinnovaatioita rajoiteta keinotekoisilla säännöksillä. Tämän asetuksen ympärillä käyty tiukka keskustelu metsistä osoittaa taas kerran sen, ettei unionin muissa jäsenmaissa ymmärretä kunnolla meidän kestävää metsän käyttöä.

Löysien veropuheiden loputtava. SDP:n Antti Rinne hämmensi kotimaassa viikko sitten liha- ja maitovero puheillaan, minkä vuoksi halusin kirjoittaa aiheestakolumnin Savon Sanomiin. Veropuhe oli vastuutonta, sillä se heikentää suomalaisten luottamusta kotimaiseen ruokaan ja niputtaa sen samaan luokkaan tuontiruuan kanssa. Toivoisin kaikkien suomalaisten puolueiden puolustavan ilmastokeskustelussa suomalaisen tuottajan etua, sillä vastuullisesti tuotettu kotimainen liha ja maito eivät ole pois ilmastonvastaiselta työltä.

Muutos positiiviseen suuntaan. Tänään julkaistussa Ylen puoluegallupissa nähtiin pieni värähdys positiiviseen suuntaan. Gallupin mukaan Keskusta pitää edelleen neljättä sijaa, mutta ero Perussuomalaisiin on pieni. Minusta meidän tulee ottaa positiivisesta vireestä kiinni ja luottaa omaan vahvuuteen kampanjatyössä. Eduskuntavaaleihin on reilu kaksi viikkoa aikaa. Ahkeralla työllä ja hyvällä vireellä saadaan aikaan paras mahdollinen lopputulos.

Tulevana viikonloppuna kierrän kotimaassa. Tänään suuntaan Pohjois-Pohjanmaalle ja osallistun Ylivieskan Ryskypäiville. Ryskypäivien sisäosastolla olen tavattavissa klo 13 keskustelutilaisuudessa yhdessä MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan kanssa. Ryskypäiviltä jatkan matkaani Haapäjärvelle maatalousaiheiseen tilaisuuteen kansanedustaja Antti Rantakankaan kanssa klo 18 alkaen.

Lauantaina kierrän yhdessä puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa Pohjois-Savon Keskustan maakuntakierroksella ja kierroksen päätteeksi osallistun vaalijuhlaan Iisalmen LUMA-keskuksella. Sunnuntaina olen tavattavissa Ylä-Savon Kevätmessuilla ja Etelä-Kuopiossa Vanulan seurantalolla. Lisätietoja tilaisuuksista löydät Facebookista sekä nettisivuiltani.

Facebookista löydät myös poliitikkosivuni, josta pääset seuraaman lähemmin työtäni europarlamentaarikkona ja jonne tallentuvat mm. videotervehdykseni ja kirjoitukseni ajankohtaisista aiheista. Käy tykkäämässä ja katsomassa, millaisia asioita parlamentissa käsitellään.

Aurinkoista viikonloppua sinulle toivottaen,

Elsi