Elsin viikkokirje 29.5.2019

Tervehdys Brysselistä! 

Eurovaalit on nyt käyty. Lämmin kiitos teille kaikille, jotka olitte tukemassa valintaani jatkokaudelle!  Olen tavattoman kiitollinen saamastani tuesta ja äänipotista, noin 55 000 äänestäjän tuki antaa vahvan mandaatin jatkaa työtä ja olla edelleen Yhteytesi Eurooppaan. Unelmani jatkopaikasta Euroopan parlamentissa toteutui. Tässä terveiseni ensimmäiseltä viikolta videon muodossa: https://www.youtube.com/watch?v=mLgO3PMa_po

Suomessa äänestysprosentti oli 42,7%, joka on Suomen EU – jäsenenä olon toiseksi korkein. Koko Euroopassa äänestysprosentti nousi ensimmäistä kertaa yli viidenkymmenen prosentin, mikä osoittaa että kiinnostus EU-asioihin on kasvussa. Suomen sisällä maakuntien osuus jäi pääkaupunkiseutua alhaisemmaksi. Uudellamaalla äänestysprosentti oli 55,7%, vastaavasti monissa maakunnissa äänestysprosentti oli 40% pinnassa tai sen alle, kuten Savo-Karjalan vaalipiirissä 36,5%. 

Keskustan tulos oli ennakoitu eduskuntavaalien perusteella, sillä vaalit olivat niin lähekkäin ja hallitusvastuun varjo painoi. Keskusta kuitenkin taisteli parlamenttiin kaksi paikkaa, joilla lähdetään täysillä puolustamaan Suomen etua maataloudessa, aluekehityksessä ja muissa tärkeissä kysymyksissä. Vaalien jälkeen on tärkeää keskittyä puolueen tulevaisuustyöhön.

Tästä työ jatkuu nyt todenteolla. Brysselissä paikkaneuvottelut ovat jo alkaneet. Keskustelussa ovat niin Euroopan komission, parlamentin ja neuvoston puheenjohtajien paikat kuin parlamentin valiokuntapaikat ja niiden puheenjohtajuudet. Tulevina viikkoina järjestäydymme myös poliittisiin ryhmiin. Olen tyytyväinen, että Keskustan ALDE-ryhmä sai merkittävän vaalivoiton. Paikkamäärämme tulee nousemaan 108 paikkaan viime kauden 69 paikasta. Ryhmämme painoarvoa nostaa lisäksi se, että perinteinen valtaklikki EPP 179 paikalla ja Sosialistit 150 paikalla eivät enää muodosta parlamentissa enemmistöä.

Pidetään yhteyttä mahdollisimman tiiviisti jatkossakin, sillä tahdon olla koko Suomen europarlamentaarikko. 

Tuleva viikonloppu on monille juhlan aikaa. Haluan lähettää lämpimät onnitteluni kaikille ylioppilaille ja ammattiin valmistuneille!

Ystävällisin terveisin ja aurinkoista Helatorstain aattoa toivottaen,

Elsi