MEP viikkokirje 11.1.2019

Elsin viikkokirje 11.1.2019
 
Parlamentin uusi vuosi alkoi tällä viikolla valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksilla. Luvassa on työntäyteinen talvi ja kevät ennen vaaleja.
 
Valmistauduimme ensi viikon Strasbourgin täysistuntoon. Ranskassatulemme äänestämään mm. EU budjetin suojaamisesta tilanteissa, joissa oikeusvaltioperiaatetta noudatetaan puutteellisella tavalla tietyissä jäsenmaissa.Tilanne on monin paikoin kestämätön tällä hetkellä Puolassa ja Unkarissa. Lisäksi esillä tulee olemaan torjunta-aineiden lupamenettely, jossa eritoten glyfosaatin käyttö jakaa mielipiteitä parlamentissa. Mielenkiintoinen keskustelu tullaan käymään myös keskiviikkona Brexitin tilanteesta, sillä brittien on määrä äänestää erosopimuksesta vihdoin tiistai-iltana.
 
Maatalousvaliokunnassa käsittelimme tällä viikolla elintarvikeketjun epäreilujen kauppatapojen direktiiviä, jonka valmistelussa olen ollut keskeisellä tavalla mukana. Olen iloinen, että mepit eri maista ja puolueista olivat tyytyväisiä joulukuussa saavutettuun neuvottelutulokseemme, joka varmistaa direktiivin toteutumisen tällä vaalikaudella. Direktiivin myötä 15 epäreilua kauppatapaa tulee kielletyksi koko EU:n alueella, mikä parantaa merkittävästi tuottajan asemaa elintarvikeketjussa. Direktiviin tehokas käsittely on osoitus siitä, että tuloksia syntyy kun on poliittista tahtoa. Uskon ja toivon, että tämä direktiivi todella auttaa kannattavuusongelmien kanssa kärsiviä tuottajia.
 
Suomessa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on ollut aktiivinen epäterveiden kauppatapojen torjumisessa ja valmistellut elintarvikemarkkinalain, joka astui voimaan tämän vuoden alusta. EU-direktiivin toteutuminen juuri nyt onkin erittäin hyvä asia, sillä näin kotimaista elintarvikemarkkinalakia ei voida vesittää seuraavilla vaalikausilla. EU-direktiivin toimeenpano tarkoittaa tämän elintarvikemarkkinalain hiomista kahden vuoden kuluessa EU-kuntoon sekä mm. sitä, että tuottajan suojelu tulee olemaan totta myös jäsenmaiden rajat ylittävässä elintarvikkeiden kaupassa. On äärimmäisen tärkeää, että tuottajan asemaa elintarvikeketjusssa vahvistetaan ja suojataan suurempia osapuolia vastaan!
 
Yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen (CAP) neuvottelut alkoivat poliittisten ryhmien välillä tällä viikolla. Toimin oman ryhmäni neuvottelijana aluekehitysvaliokunnan lausuntoon koskien uudistusta. Nyt kun uutta CAPia tehdään ei jäsenmaita saa pistää yhteen muottiin, sillä luonnonolosuhteissa ja maatalouden rakenteissa on valtavia eroja EU:n sisällä.
 
Edessä on vaalien täyteinen kevät, mikä alkaa näkyä. Tällä viikolla Maaseudun Tulevaisuus järjesti vuoden ensimmäisen puheenjohtajatentin, jonka aiheena oli ilmastonmuutos. Positiivista on, että eri arvioiden mukaan Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä suoritui tentistä puoluejohtajista parhaiten. 
 
Tentin perusteella ilmastopolitiikka tulee näyttelemään merkittävää osaa niin eduskunta- kuin eurovaaleissa. Keskustalle tämä teema on mahdollisuus, koska näemme maatalouden, metsät ja maakunnat mahdollisuutena, emme uhkana. Tentissä puolueiden välille saatiinkin selkeitä linjaeroja. Yksi liittyi keskittämiseen ja kaupungistumiseen. Kokoomus, vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat selkeästi haluavansa nopeampaa kaupungistumista ja tukevansa keskittymisen kiihdyttämistä. Nämä puolueet haluavat keskittymistä nimenomaan ilmastomuutoksen takia. Omasta mielestäni kaupungistuminen ja elinvoimaiseen maaseutuun panostaminen eivät sulje toisiaan pois. Metsät pysyvät hoidettuna ja pellot kasvipeitteisenä vain, jos maaseutumme on elinvoimainen. Kaupungeissa syntyy eniten päästöjä, jotka katetaan juuri maaseudun hiilinielulla.
 
Tulevat eduskuntavaalit tulevat olemaan myös eurovaalit. Ensinnäkin siitä syystä, että Suomen uusi eduskunta tulee johtamaan EU:n neuvostoa puolen vuoden ajan kesäkuusta lähtien. Lisäksi keskustalaisittain pidän tärkeänä myös sitä, että Keskusta onnistuu eduskuntavaaleissa, sillä tällä tulee olemaan vaikutusta puolueen menestykseen eurovaaleissa. 
 
Kirjoitin tänään Suomenmaahan kolumnin yhteisen turvallisuuden lujittamisesta Suomessa ja Euroopassa. Viime vuosien terroriteot ja äärioikeistojen liittoumat Euroopassa vaativat koko unionilta ponnistuksia kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi. Kirjoitus on luettavissa täältä.
 
Osallistuin tänä aamuna pressikahveille Helsingissä, joka järjestetään aina ennen Strasbourgin täysistuntoviikkoa. Sunnuntaina matkaan Pohjois-Karjalaan, jossa osallistun Kontiolahden Keskustan 100 – vuotisjuhliin. 
 
Näillä ajatuksilla toivotan kaikille leppoisaa viikonloppua sekä hyvää alkanutta vuotta 2019! 
 
Ystävällisin terveisin,
Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]