MEP viikkokirje 5.10.2018

Elsin viikkokirje 5.10.2018

Tervehdys Strasbourgin täysistuntoviikolta!

Tällä viikolla oli jo toinen istuntomme Ranskan Strasbourgissa alle kuukauden sisään. Matkustamme tänne 12 kertaa vuodessa, koska EU:n perussopimus niin velvoittaa. Kaikki budjettiin liittyvät äänestyspäätökset pitää tehdä täällä.

Tämän kummallisen, kalliin ja kaikella tavalla rasittavan sopimuksen kumoamiseksi saimme tällä viikolla onneksi rohkaisevan viestin. EU:n tuomioistuin nimittäin antoi tiistaina päätöksen, että parlamentti voi tiukkojen aikataulujen puitteissa säätää budjettia myös Brysselissä. Tämä on mahtava uutinen! Istuntojen edes vähäinen siirtyminen Brysseliin olisi unionilta sekä talous- että ympäristöteko.

Ympäristöteko oli myös parlamentin tämän viikkoinen päätös asettaa kunnianhimoiset päästönormit autotehtailijoiden uusille henkilö- ja pakettiautoille. Liikenne on ainoa keskeinen toimiala Euroopassa, jossa kasvihuonekaasupäästöt kasvavat yhä. Autovalmistajien on siis jatkossa panostettava entistä enemmän vähäpäästöisen teknologian kehittämiseen. Puhtaammista uusista autoista hyötyvät ennen kaikkea Suomi ja suomalaiset. Harvan asutuksen ja pitkien etäisyyksien vuoksi yksityisauto on usein meille arjen välttämättömyys.

Aiheesta myös täällä: https://www.suomenmaa.fi/keskusta-nyt/keskustamepit-katainen-ja-vehkapera-tyytyvaisia-euroopan-parlamentin-paastonormiaanestykseen-yksityisautoilun-edellytykset-harvaan-asutussa-suomessa-sailyvat-6.3.423009.fdc28fe628

Maanantaina yksi tärkeä työpöydälläni ollut ponnistus eteni vahvasti, kun maatalousvaliokunnassa äänestimme epäreiluja kauppatapoja ehkäisevän direktiivin puolesta. Valiokunta hyväksyi kantansa elintarvikeketjun epäreiluja kauppatapoja ehkäisevään direktiivin selvällä enemmistöllä äänin 37 puolesta, 2 tyhjää ja 5 vastaan.

Toimin ryhmämme neuvottelija tässä uudistuksessa ja olen tosi iloinen siitä, että viljelijän reilumpi asema elintarvikeketjussa etenee. Valiokuntamme äänestystulos on vahva signaali koko Euroopan elintarvikemarkkinoille siitä, että uudet pelisäännöt epäreilujen kauppatapojen ehkäisyyn tarvitaan ja että ne tulevat vauhdilla. Viljelijän on saatava, mitä viljelijälle kuuluu.

Olen tyytyväinen siihen, että ehdotukseni laajentaa direktiiviä koskemaan myös pieniä- ja keskisuuria ostajia meni läpi, sillä komission ehdottamana direktiivi kattaisi vain pienen siivun Suomen elintarvemarkkinoista. Näin varmistamme tuottajan suojan kaikessa maataloustuotteiden kaupassa, mikä on linjassa Suomen elintarvikemarkkinalain kanssa.

Euroopan parlamentti käsittelee epäreilujen kauppatapojen direktiiviä seuraavaksi täysistunnossa 22.10-25.10. Parlamentin raportoijana toimivan Italian entisen maatalousministeri Paolo De Castron tavoitteena on saada instituutioiden väliset kolmikantaneuvottelut päätökseen Itävallan EU-puheenjohtajuuskaudella vuoden 2018 loppuun mennessä.

Aiheesta myös täällä: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.309488

Torstaina julkistettiin YLE:n tuore puoluegallup. Isossa kuvassa vasemmistopuolueet, SDP ja Vasemmistoliitto, vahvistivat asemiaan. SDP on nyt hieman karkumatkalla. Keskustan ja Kokoomuksen kannatukset eivät juuri muuttuneet millään lailla. Galluppien perusteella isoin pudotus oli vihreillä.

On muistettava, että puoli vuotta on pitkä aika. Olemme nähneet viime vuosien aikana, että heilahtelut gallupissa ovat entistä suurempia. Esimerkiksi viime vuonna vihreät paistatteli suosionsa huipulla ja oli parhaimmillaan gallupeissa toisena. Nyt tilanne on toinen.

Huomionarvoista on myös se, että moni pohtii puoluekantaansa. Tämä voi hetkauttaa galluptulosta ja lopullista vaalitulosta ensi keväänä suuntaan taikka toiseen kaikkien puolueiden osalta.

Keskustan on löydettävä jälleen punainen lanka. Viime vaaleissa olimme pelastamassa ratkaisuillamme Suomea. Nyt meidän on kerrottava, miten kehitämme Suomea ja Eurooppaa 2020 – luvulla. Kirjoitin tästä blogin Keskustanaisten verkkoavaimeen. https://verkkoavain.fi/2018/10/03/keskustaperhe-yhteisvoimin-eu-politiikan-ytimeen/

Verkkoavaimen lisäksi kirjoittelin tällä viikolla työhöni liittyvistä asioista Akavan jäsenlehteen sekä Suomenmaahan.

Kirjoitin Akavan jäsenlehteen jutun Horisontista ja sen merkityksestä ruokaturvan kehittämisessä:https://www.akavalainen.fi/akavalainen/mielipiteet/kohti_parempaa_eurooppaa/parempaa_ruokaturvaa_tiedetta_soveltamalla

Suomenmaan Täällä Bryssel-kolumniin kirjoitin kiertotaloudesta ja syyskuussa hyväksytystä muovistrategiasta: https://www.suomenmaa.fi/blogit/kohti-kunnianhimoisempaa-kiertotaloutta-6.21.423532.bd2ab27ca0

Näiden lisäksi Jyty-lehti teki minusta haastattelun, joka on luettavissa täältä: http://digilehti.jytyliitto.fi/digilehti/62018/14-europarlamentti-elsi-katainen

Syksyn alkaessa olen myös julkaissut uudet kotisivut, joiden kautta pääset seuraamaan työtäni parlamentissa. Kotisivuihini pääset tutustumaan tästä linkistä:https://elsikatainen.fi/

Näillä terveisillä haluan toivottaa rentouttavaa loppuviikkoa ja energistä syksyä kaikille!

Ystävällisin terveisin,

Elsi