MEP viikkokirje 5.4.2019

Tervehdys Brysselistä!

Taas on viikko vierähtänyt Brysselissä, tällä kertaa tärkeiden maatalousäänestysten ja minitäysistunnon parissa.

Vaikuttamisvoitto Suomeen. Parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyi maanantaina äänin 29-7 ehdotukseni Etelä-Suomen kansallisen erityistuen jatkosta vuosille 2021-2027. Kyse on niin sanotuista 141-tuista, jotka Suomi neuvotteli aikoinaan liittyessään Euroopan Unioniin. Komissiossa tämä tuki on aina katsottu tilapäiseksi, ja siksi Suomi on joutunut käymään siitä tiukat neuvottelut kerta toisensa jälkeen. Erityistuen jatkaminen on välttämätöntä sika-, siipikarja- ja puutarhatuotannon harjoittamiselle Etelä-Suomessa. On hienoa, että Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta asettui nyt tukemaan asiaa. Tuki osoittaa sen, että pohjoisen maataloustuotannon erityisolosuhteita ymmärretään parlamentissa.

CAP-uudistus etenee. Suomelle mahdottomat vaatimukset turvemaiden suojelusta ja kasvipeitteisyydestä kaatuivat EU-parlamentin maatalousvaliokunnan CAP-asetuksen äänestyksessä tiistaina. Valiokunta ehdottaa merkittäviä joustoja maataloustukien ehtoihin. Ehtojen joustavuus oli välttämätöntä Suomen osalta, sillä vaatimukset turvemaiden suojelun sekä kokovuotisen kasvipeitteisyyden osalta olivat mahdottomia. Meillä Suomessa pellot ovat pitkän ajan vuodesta lumen peitossa sekä merkittävä osa peltoalastamme turvemaata.

Olen pääpiirteissään tyytyväinen äänestyksen tulokseen, sillä tukien ehdollisuus kevenee, vapaaehtoisten tuotantoon sidottujen tukien poikkeukselle saatiin jatkoa, maaseudun kehittämisessä yrityksiä voidaan tukea laajasti. Saimme myös Suomelle tärkeät salaojainvestoinnit pois kieltolistalta neuvottelujen loppuvaiheessa. Valitettavaa on, että EU komission ehdottama tukikatto jäi tekstiin edelleen, vaikka sitä korotettiin 60 000 eurosta 100 000 euroon. Tämä olisi silti yhä haastava lopputulos Suomessa, jossa tukikatto iskisi pieniin- ja keskisuuriin tiloihin, jotka ovat juuri investoineet tilojensa kehittämiseen.

Kiina ja EU. Kiinan vaikutusvalta ja voima maailmassa kasvaa ennennäkemättömällä vauhdilla. Käytin ryhmämme puheenvuoron keskustelussa EU:n ja Kiinan suhteista keskiviikon minitäysistunnossa. Mielestäni EU:n on edellytettävä Kiinalta enemmän vastavuoroisuutta, sillä eurooppalaisten yritysten toimintaedellytykset Kiinassa eivät ole tällä hetkellä samat kuin kiinalaisilla Euroopassa. Meidän on pidettävä huoli nykyistä paremmin, että esimerkiksi lelujen ja tekniikan tuonnissa noudatetaan EU:n turvallisuusstandardeja. Puheenvuoroni voit katsoa täältä.

Käytä ääntäsi! Eduskuntavaalit lähestyvät ja ennakkoäänestys on alkanut. Jokaisella suomalaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuka valitaan ja millaista Suomea rakennetaan seuraavat 4 vuotta. Äänesi voit antaa ennakkoon 9.4. asti tai virallisena vaalipäivänä sunnuntaina 14.4. Äänestyspaikat ja aukioloajat löydät täältä.

Kotimaassa kiertäminen jatkuu. Tänään aloitan kotimaan kierrokseni Livian Maaseutuopistolta Tuorlasta, jossa CAP-keskustelut jatkuvat. Sieltä suuntaan kohti Turkua Länsirannan Citymarketin eteen yhdessä ministeri Annika Saarikon kanssa, josta jatkan matkaani Muurlaan paikallisyhdistyksen vuosikokoukseen. Lauantaina olen taas messuilla Joensuussa ja tilaisuudessa Tohmajärvellä yhdessä ehdokas Hanna Huttusen kanssa. Sunnuntaina matkaan Kalajoelle yhteiseen tilaisuuteen kansanedustaja Juha Pylvään kanssa. Kiertueaikataulut löydät nettisivuiltani ja Facebookista.

Aurinkoista viikonloppua sinulle toivottaen,

Elsi