MEP viikkokirje 8.3.2019

Elsin viikkokirje 8.3.2019

Tervehdys Brysselistä!

Keskustelu petopolitiikasta jatkuu. Euroopan parlamentissa on valmisteltu viime kuukausina kannanottoa EU:n suurpetojen suojeluun. On selvää, että susien levinneisyys liian lähelle asutusta on ongelma monissa jäsenmaissa, muuallakin kuin meillä Suomessa, ja tämä on otettava vakavasti EU-elimissä. Meidän poliittinen ryhmämme asettui tällä viikolla kannattamaan joustavuuden lisäämistä EU:n luontodirektiiviin, joka ohjaa mm. susien suojelua. Se, että jäsenmailla on omaa päätösvaltaa susien kannanhoidollisessa metsästyksessä, on paras tapa taata ihmisten turvallisuus. Viikon Brysselin terveiset videomuodossa löydät täältä.

Tiesitkö, että yli 700 000 suomalaista työpaikkaa on riippuvaisia viennistä? Tiistai-aamuna kokoonnuimme Brysselissä suomalaismeppien sekä Akavan ja EK:n edustajien kanssa keskustelemaan EU:n kauppapolitiikasta. Kuuma peruna tällä hetkellä EU-parlamentissa on se, avataanko EU:n ja USA:n väliset kauppaneuvottelut uudestaan. Minä kannatan kauppasuhteiden elvytystä, sillä vaikka Trump on neuvottelukumppanina arvaamaton, on neuvotteluiden käynnistys kauppasotaa parempi vaihtoehto. EU:n aktiivinen kauppapolitiikka on vientivetoisen Suomen elinehto.

Uudet metsäväännöt ja mahdollisuudet ovat nurkan takana. Metsät ja metsien hoito ovat nousseet vahvasti EU-politiikan asialistalle. Metsiä koskevan sääntelyn määrä kasvanee tulevaisuudessa, sillä komissio tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2050 mennessä. Myönteistä on, että komission 2050 visioissa puusta jalostetut tuotteet ja biotalous ovat osa suunnitelmaa. Suomelle, jonka metsävarat kasvavat, tämä merkitsee mahdollisuuksia. Hämmentävää on, että nämä mahdollisuudet eivät juuri näy kotimaisessa keskustelussa. Kirjoitin aiheesta muun muassa Lapin Kansaan.

Tänään vietämme kansainvälistä naistenpäivää. Naistenpäivä on suomalaisittain muutakin kuin suklaata ja ruusuja; se on ennen kaikkea tasa-arvosta muistuttava päivä. Vaikka olemmekin tasa-arvon edelläkävijämaa, työmarkkinoilla epätasa-arvo on edelleen Suomessa arkipäivää. Suomen työmarkkinat ovat EU:ssa eniten jakautuneet miesten ja naisten aloihin. Tämä on yksi syy siihen, miksi naisen euro on edelleen 83 senttiä. Järjestimme tänään tempauksen Helsingin Asema-aukiolla naistenpäivän merkeissä meppikollega Mirja Vehkaperän ja Keskustanaisten kanssa.

Kotimaasta on kuultu tänään raskaita uutisia. Maakunta- ja sote-uudistusta ei saada valmiiksi tällä hallituskaudella loppukiristä huolimatta. Pääministeri Sipilä jätti aamulla hallituksen eropyynnön presidentti Niinistölle. Vaikka pettymys on tällä hetkellä suuri, työtä on jatkettava Suomen tärkeimmän uudistukseen loppuun viemiseksi seuraavalla kaudella. Seuraava eduskunta tarvitsee edustajia, jotka puolustavat maakuntien ja lähipalveluiden roolia sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä.

Viikonloppuna kierrän kotimaassa Helsingissä ja Uudellamaalla monella paikkakunnalla. Tarkemmat aikataulut löydät nettisivuiltani.

Mukavaa viikonloppua viikkokirjeen lukijoille toivottaen,

Elsi