MEP viikkokirje

Elsin viikkokirje 19.10.2018

Tervehdys Brysselistä!

Kainuussa. Maanantaina järjestin EU –tilaisuuksia Sotkamossa sekä Kainuussa. Osallistuin lihakarjapihaton avajaisissa Mäen tilalla Sotkamossa. Suomalainen lihantuotanto on kestävää ja siitä voi olla ylpeä! Suomalaisen naudanlihan tuotannon tulevaisuus on turvattava, sillä se on ilmastonmuutoksen torjunnassa hyvien puolella. On hienoa, että vaikeista maatalouden vuosista huolimatta tuottajilla on vahva maausko ja halu investoida. Tämä on äärimmäisen tärkeää, sillä tarvitsemme kotimaista ruokaa myös tulevaisuudessa.  

Brysselissä valmistaudutaan täysistuntoon. Poliittiset ryhmät kokoontuivat tällä viikolla valmistelemaan ensi viikon Strasbourgin täysistuntoa. Ensi viikolla äänestämme muun muassa kertakäyttömuovien kiellosta, juomaveden laadusta ja vuoden 2019 EU-budjetista.

MTK – Häme Brysselissä. Kävin rakentavan keskustelun MTK-Hämeen toimijoiden kanssa yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta. Olimme yhtä mieltä mm. siitä, että komission esittämän tukikaton soveltaminen ja yläraja pitää jättää jäsenmaiden itse määriteltäväksi. 

Keskustanuorten liittohallitus Brysselin vierailulla. Brysselissä vieraili tällä viikolla iloinen Keskustanuorten ryhmä, jotka jälleen kerran osoittivat sen, kuinka perehtyneitä nuoret toimijat ovat EU-asioihin. Samaa viestiä toi myös Suomen Ylioppilaskuntien liitto, jota tapasin. Nuoria kiinnostavat kaikki EU-teemat eivätkä ainoastaan ne perinteisesti nuorille suunnatut otsikot. Odotan innolla kevättä, jolloin toivottavasti nähdään nuorten aktiivista osallistumista vaalikentillä ja erityisesti äänestyskopeissa!

Ruokaturva.  Osallistuin tällä viikolla ScienceBusiness-foorumin asiantuntijakeskusteluun, jossa keskusteltiin Horisontti Eurooppa-ohjelmasta ja sen mahdollisuuksista ruokaturvalle. Syksyn aikana käytyjen keskustelujen pohjalta voi todeta, että ruokaturva on yksi merkittävimmistä kysymyksistä tulevaisuuden kannalta. Kestävän kehityksen tavoitteiden mukaan nälänhädän on loputtava 2030 mennessä. Meille länsimaisissa kulttuureissa asuville tämä tarkoittaa ruokahävikin vähentämistä.

Brexit-umpikuja. EU pyrkii edelleen saamaan aikaan Britannian kanssa toimivan erosopimuksen, joka varmistaisi maan hallitun eron Euroopan unionista aiemmin sovitun aikataulun mukaisesti maaliskuussa 2019. Neuvottelut jatkuivat keskiviikkona EU -maiden johtajien kokouksessa Brysselissä. Neuvotteluja hiertää varsinkin Pohjois-Irlannin rajaa koskeva kysymys, johon kompromissia ei ole löytynyt. Britannia on pyytänyt aikalisää neuvotteluihin.

CAP-kiertue. Yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen (CAP, Common agricultural policy) käsittely Euroopan parlamentissa on alkanut ja nyt on vaikuttamisen paikka.  Järjestän 30.10 – 2.11. aihetta käsittelevän kiertueen Suomen eri maatalousinstituuteissa yhdessä ministeri Jari Lepän ja alueiden kansanedustajien kanssa. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi näihin tilaisuuksiin keskustelemaan ruuantuotannon tulevaisuudesta!  

Ohjelma:

Ti 30.10. klo 9-12

Puheenvuoro maa- ja metsätalousministeriön CAP -tilaisuudessa yhdessä ministeri Jari Lepän kanssa

Verkkolähetys koko Suomeen, www.mmm.fi

Ti 30.10 klo 14.30-17

CAP-tilaisuus, mukana kansanedustajat Pertti Hakanen ja Sirkka-Liisa Anttila

Mustiala, Hämeen ammattikorkeakoulu

Ke 31.10 klo 12-16

Pohjois-Savon maaseutugaala

Iisalmi

To 1.11. klo 9.30-12

CAP-tilaisuus, mukana kansanedustajat Juha Pylväs ja Antti Rantakangas

Haapajärven ammattiopisto

To 1.11. klo 15.30-18

CAP-tilaisuus, mukana kansanedustajat Anne Kalmari ja Petri Honkonen

Tarvaalan biotalousinstituutti, Saarijärvi

Pe 2.11. klo 9.30-12

CAP-tilaisuus, mukana kansanedustajat Antti Kurvinen, Mikko Savola ja Lasse Hautala sekä maatalousministerin erityisavustaja Risto Lahti

Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Ilmajoen opetusmaatila, Ilmajoki

 

Ystävällisin terveisin,

Elsi