Metsäkatoasetuksessa epäoikeudenmukaisia valuvikoja


Julkaistu Iisalmen Sanomissa 19.4.2023

EU-putkesta puskee ulos seuraava huolta herättävä lainsäädäntö, kun Euroopan parlamentti äänestää neuvotteluprässin läpi käyneen metsäkatoasetuksen lopullisesta sinetistä. Asetuksella pyritään suitsimaan metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden myyntiä Euroopassa. Lähtökohta lainsäädännölle on globaalisti tärkeä, mutta aikaan saatua neuvottelutulosta on mahdotonta hyväksyä.

Asetukseen sisältyy maailmanlaajuisesti eniten metsäkatoa aiheuttavat tuotteet: nauta, kaakao, kahvi, soija, kumi, palmuöljy ja puu. Valuvian aiheuttaa harkitsematon valmistelu ja epäselvät vaikutukset eurooppalaiselle tuotannolle. Esimerkiksi Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää, ja uutta rakentaessa usein joudutaan raivaamaan puustoa. Maa- ja metsätalousministeriö antoi viime viikolla kehotuksen viivästyttää tuotantorakennusten investointeja, kunnes ministeriössä selvitetään epäkohtia. Esitys siis pistää jäihin hankkeita, joilla on tähdätty eläinten hyvinvoinnin parantamiseen ja tuotannon tehostamiseen. Asetus on myös taannehtiva koskien toimia, jotka on tehty 31.12.2020 jälkeen, jolloin asetuksen tuomista rajoituksista ei ole ollut tietoa. Tällainen takautuvuus sotii oikeustajua vastaan.

Asetus kohtelee sektoreita eriarvoisesti, sillä esimerkiksi energia- ja liikenneinfrastruktuurin rakentaminen aiheuttaa myös metsäkatoa. Kuitenkin vain yhtä rangaistaan, ja seuraamukset tuottajalle voivat olla rajuja muun muassa sakkojen muodossa. Tuulivoiman rakentamisen tärkeyden tiedostamme kaikki, miksi siis ruokaturvasta huolehtimista ei arvosteta samoin?

Asetuksella saadaan rajoitettua brasilialaista metsäkatonautaa ja -kahvia, mutta miten käy kotimaisen ruoantuotannon? Parlamentissa ehdotuksella on laaja kannatus, joten asetus todennäköisesti hyväksytään tällaisenaan. Siksi toimeenpanovaiheessa on varmistettava, että Suomi luokitellaan metsäkadon osalta pienen riskin maaksi ja epäselvyydet ratkaistaan. Tässä vastuu on erityisesti uudella hallituksella ja vaalien voittajilla.

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]