Metsänomistajien ilmastotyötä ei saa sosialisoida!

Metsänomistajien ilmastotyötä ei saa sosialisoida!

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk./ALDE) hämmästelee Suomessa käytävää metsäkeskustelua.

-Käydyn metsäkeskustelun perusteella tuntuu, että suomalaiset metsät on sosialisoitu. On valitettavaa, että metsäomistajien ja metsänhoitoyhdistysten tekemä työ ilmaston hyväksi on poljettu maanrakoon ilmastoahdistusta lietsomalla, Katainen jyrähtää.

Europarlamentaarikon mielestä Suomen hakkuumääriä voidaan lisätä, sillä metsiimme sitoutunut hiilivarasto kasvaa edelleen. Esitetyt hakkuumäärien lisäykset eivät ole Kataisen mukaan ylimitoitettuja.

-Metsänomistajat ovat hoitaneet aina vastuullisesti metsiään Suomessa. Metsien kasvu on viidessä vuosikymmennessä tuplaantunut. Tästä on annettava metsänomistajille kiitosta, ei sapiskaa. Laadukas metsänhoito takaa sen, että voimme lisätä hakkuita. Hiilinielua ei pidä tarkastella yhden vuoden tasolla, sillä ei kukaan metsänomistajakaan tee päätöksiä metsänsä hoitamisesta yhden vuoden tasolla, Katainen painottaa.

Kataisen mukaan puun käyttöä lisäämällä vahvistetaan puurakentamista, korvataan muovituotteet ja sivutuotteena syntyy uusiutuvia polttoaineita.

– Hiilinielumme pysyy poikkeuksellisen suurena tulevaisuudessakin. Hiilinielua voidaan vahvistaa myös lisääntyvien hakkuiden ohessa puurakentamisen vahvalla lisäämisellä ja metsien kasvua lisäämällä, Katainen linjaa.

– Ilmastonmuutos ei tunne maiden rajoja. Jos Suomessa tai Euroopassa rajoitetaan puun käyttöä, siirtyvät hakkuut korruptiomaihin, osoittaa tuore norjalais-suomalainen tutkimus. En voi kuin ihmetellä joidenkin suomalaiskollegojeni suhtautumista, äänestyskäyttäytymistä ja tämän tosiasian sivuuttamista EU parlamentissa, Katainen jatkaa.

Europarlamentaarikko hämmästelee myös väitteitä, joiden mukaan EU olisi rajoittamassa Suomen hakkuita. Tällä Katainen viittaa Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikön Sampo Soimakallion esittämiin arvioihin metsien hakkuista ja hänen vaatimuksiin alentaa Suomen metsien hakkuutasoa LULUCF – asetukseen nojaten.

– Toisin kuin YLE uutisoi, yhden ulkopuolisen asiantuntijaryhmän jäsenen kanta ei edusta EU:n linjaa. LULUCF-asetus lähtee siitä, että metsää voidaan hakata kunhan puuston määrä kasvaa tulevaisuudessa, ja näin Suomessa tehdään. Tämän takeena on Suomen metsälaki, Katainen linjaa.
Kataisen mukaan tulevalla Euroopan parlamentin kaudella on tärkeää, että suomalaiset vetävät metsäasioissa yhtä köyttä.

– Toivon todella, että Vihreätkin ymmärtävät Suomen kestävän metsätalouden arvon ja sen puolustamisen tärkeyden, sillä tyhjästä fossiilisia raaka-aineita ei voi korvata. Meillä yhdistyvät iso nielu ja iso puunjalostus jolla on valtava kansantaloudellinen merkitys. Muualla tätä kadehditaan, mutta Suomessa tiettyjen tahojen osalta hävetään, Katainen toteaa.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen on perjantaina 24.5 eurovaalikiertueella Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella ja Seinäjoella sekä Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa ja Vetelissä.

Lisätietoja:

Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen (MEP)
puh. +358 50 5122 362