Tasa-arvo tarvitsee tekijänsä

Olen ehdolla Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajaksi

Valintakokous 15.11.2021.

Elsistä

 

  • Euroopan parlamentin jäsen 1.3.2018 lähtien
  • Kansanedustajana Savo-Karjalan vaalipiiristä 2007–2018
  • Keskustanaisten puheenjohtaja vuosina 2011–2017 ja sitä ennen varapuheenjohtaja vuodesta 2003 lähtien
  • NYTKIS ry:n puheenjohtaja vuonna 2009
  • Kuopion kaupunginvaltuutettu
  • Mukana kunta- ja maakuntapolitiikasta vuodesta 2001
  • 54 vuotias, naimisissa ja kaksi aikuista lasta
  • Koulutus agrologi-AMK ja luonnonvara-alan opettaja
  • Ennen politiikan töitä toiminut maatilayrittäjänä, luonnonvara-alan opettajana, maaseudun kehittämisen ja hallinnon tehtävissä
  • Lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta Haapajärveltä, juuret Pohjanmaalla ja Karjalassa. Yli puolet elämästä asunut Pohjois-Savossa; Pielavedellä maatilalla ja nykyisin monipaikkaista elämää Kuopiosta käsin eläen. Helsinki ja Bryssel ovat tuttuja työkaupunkeja.

Tasa-arvo tarvitsee tekijänsä

Katso ajatuksiani alta videolta

Ehdolla Naisjärjestöjen Keskusliiton johtoon

Suomen Keskustanaiset on asettanut Euroopan parlamentin jäsen Elsi Kataisen ehdolle Naisjärjestöjen Keskusliiton seuraavaksi puheenjohtajaksi.

– Keskeisin haaste yhteiskunnassamme on edelleen perhe- ja työelämän yhteensovittaminen. Perhevapaajärjestelmää on joustavoitettava perheiden monimuotoisuus huomioiden ja valinnanvapautta kunnioittaen. Työelämän tulisi joustaa kaikissa elämänvaiheissa oli kysymys sitten lapsiperheistä tai vaikkapa tilanteesta, jossa omaishoitaja tarvitsee lyhennettyä tai liukuvaa työaikaa, linjaa Katainen.

Tasa-arvoasiat ovat myös Euroopan Parlamentin työpöydällä. Parhaillaan Euroopan Parlamentissa neuvotellaan kokonaisuudesta, jolla tavoitellaan palkkatasa-arvoa ja selittämättömien palkkaerojen vähentämistä.

– Esitys tähtää säätelyyn, jolla palkkatiedot olisivat avoimia ja sitä edellytettäisiin aikanaan myös jäsenmailta. Olen iloinen, että saan olla mukana myös Euroopan tason keskusteluissa edistämässä yhdenvertaisuuden kysymyksiä laaja-alaisesti. Suomi voi edistyksellisenä tasa-arvomaana näyttää esimerkkiä muille, mutta myös me voimme oppia muilta.

Syyskuussa julkaistun kouluterveyskyselyn tulokset puolestaan koskevat sekä tyttöjä ja poikia.

– Syrjäytyneisyys ja mielenterveysongelmat koskevat yhteiskunnassamme kaikenikäisiä miehiä ja naisia, mutta erityistä huolta nostaa lasten ja nuorten pahoinvointi. Kouluterveyskyselyn mukaan joka kolmas yläasteella, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva tyttö on kokenut ahdistuneisuutta. Pojat ja nuoret miehet ovat useimmiten vaarassa syrjäytyä. Resursseja oikein ajoitettuun ennalta ehkäisevään työhön tarvitaan lisää, jotta ongelmat eivät kertaannu työelämään siirryttäessä.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja Sari Palmu iloitsevat Kataisen ehdokkuudesta.

– Elsi Katainen on pitkän linjan poliittinen vaikuttaja, jolla on vahva ote arkeen. Kokemus kotimaan ja Euroopan päätöksenteosta sekä vuodet Keskustan naisjärjestön johdossa ovat tuoneet hänelle laaja-alaista näköalaa. Elsi on aina naisten puolella, koko Suomessa, sanoo Saarikko.

– Elsistä saamme aikaansaavan, vetovoimaisen ja laajat yhteistyöverkot omaavan puheenjohtajan Naisjärjestöjen Keskusliitolle, lisää Palmu.

Naisjärjestöjen Keskusliiton uusi puheenjohtaja valitaan liiton vuosikokouksessa 15.11.2021.

Kirjoituksia tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu