Pää on pidettävä kylmänä

Sota Ukrainassa on laajenemassa Moldovaan ja Transnistriaan, missä Venäjä on jo levittänyt kaaosta. Historia toistaa itseään, ja Moldovan räjähdyksissä soi Mainilan laukausten kaiku. Venäjä löi kovat panokset pakotepöytään katkaisemalla Puolan ja Bulgarian kaasuhanat. EU:n on toimittava välittömästi ja katkaistava Venäjän energiatuonti myös kaasun ja öljyn osalta. Valitettavasti Saksa roikkuu yhä kiinni Venäjän fossiilisessa energiassa eikä ole valmis muiden jäsenmaiden rinnalla tiukkaan pakoterintamaan. Saksan aiempi päätös luopua ydinvoimasta on ollut virhe, koska se on lisännyt riippuvuutta Venäjän kaasusta. Viivyttelijöiden joukkoon ovat liittyneet myös Italia ja Hollanti.  Millaisia sotarikoksia Ukrainassa pitää vielä tapahtua tai mihin sodan täytyy laajentua, että kaikki EU-maat ovat valmiita lopettamaan raakakalaismaisen sodankäynnin rahoittamisen?

Samaan aikaan Venäjä lisää informaatiovaikuttamista ja kyberhyökkäyksiä. Jo nyt maassa kiertää väitteitä, joissa Suomea kuvataan fasistivaltioksi. Pää on pidettävä kylmänä eikä propagandasta pidä provosoitua, sillä juuri sitä Venäjä tavoittelee. Suomen hakiessa NATO-jäsenyyttä on varauduttava kovempaan vaikuttamiseen niin Suomea kuin NATO-maita kohtaan. Toistaiseksi Venäjän pyrkimykset hajottaa Eurooppaa ovat kuitenkin johtaneet päinvastaisiin tuloksiin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin uudelleenvalinta vahvisti osaltaan Euroopan vakautta ja yhtenäisyyttä. Tämä on käänne parempaan kansainvälisissä suhteissa, sillä Britannian EU-ero, Trumpin valtakausi sekä Unkarin ja Puolan EU:n perusarvoja rikkova politiikka ovat repineet rikki yhteistyön rakenteita.

Soraääniäkin on herännyt. Kroatian presidentti ilmoitti kantanaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-hyväksyntää pitäisi lykätä, kunnes Bosnian ja Hertsegovinan kroaattien asemaa on parannettu. Lausunto oli käsittämätön irtiotto, jonka maan pääministeri onneksi kiiruhti oikaisemaan osoittaen tukensa Suomen ja Ruotsin turvallisuusratkaisuille.

Epävakaina aikoina meidän on pystyttävä luottamaan siihen, että EU-kumppanimme vakauttavat turvallisuuspoliittista ympäristöä. Suomen Nato-jäsenyyden takeena on vahva yhteistyö läntisessä yhteisössä vaikutusyrityksistä ja irtiotoista huolimatta.

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]