Puoluevaltuuston puhe Kuopiossa

Kuopio 26.11.2022

Arvoisa puheenjohtaja, hyvä puoluevaltuustoväki, keskustalaiset,

Minulla on ilo tuoda meppiterveisiä Brysselistä, jossa politiikan sisällöt ja tekemisen tahti on näinä aikoina aikalailla yksi yhteen kotimaan politiikan kanssa.

Sota Euroopassa on muuttanut realiteetteja turvallisuus- ja talouspolitiikassa, ja niin myös energia- ja ruokakysymyksissä.

Ollaan huomattu myös, että kriisit yhdistää ja erottaa. EU on vähän kuin mikä tahansa perhe, kuin tämä meidän keskustaperhe; ulkopuolelta tulevat uhat vain vahvistaa yhtenäisyyttä, kun taas sisäiset ristiriidat vetävät jäseniä unionin sisällä eri suuntiin. Jatkossa suuria haasteita EU-jäsenmaiden kesken tullaan kokemaan erityisesti talouskurin saralla.

Nyt pinnalla on väännöt ennallistamisesta, tämä erityisesti omalla työpöydälläni. Suomi ei ole ainoa maa, jolla on vahva kritiikki komission esittämää ennallistamisasetusta kohtaan. On selvää, että kun puhutaan asetuksen metsiä koskevista linjauksista, on meillä siihen sanottavaa. Pitää kuitenkin myös muistaa, että esitys koskee myös maatalousmaita, vesialueita, kaupunkien ekosysteemejä mm. täällä Kuopiossa. Menneisyyteen hamuava vertailuvuosi 1952 on todella omitunen lähtökohta, kuten myös komission hatusta heitetyt luvut ennallistamisen taloudellisista hyödyistä. Komission esitys ei todellakaan tule menemään sellaisenaan maaliin.

Aloitamme työn neuvottelujoukon kesken joulukuun alussa. Käsittely siis vasta alkaa ja siihen voi ja pitää vaikuttaa.

Hyvät kuulijat, vielä taloudesta…

Euroalueen talouskasvu sukeltaa. Kriisien myötä velkaantuminen Euroopassa on vain syventynyt. Korot ovat nousussa, inflaatio laukkaa ja talouskasvu hyytyy. Komissio onkin nyt esitellyt uusia menosääntöjä ja Suomi velkamaiden keskikastiin kuuluvana joutunee tarkempaan syyniin.   On selvää, että taloudenhoitoon tarvitaan uutta asentoa. Tiedän, että valtionvarainministeri Annika on tähän panostanut. On vakavasti harkittava kehyksiin palaamista, jos velkaantumista todella halutaan hillitä. Ei voida vain reagoida ajassa, on oltava tapa hallita budjetointia ja velkaantumisen taittamista. Tämän äärelle joudumme väistämättä viimeistään komission kiristäessä menosääntöjään.

Kiihtyneen velkaantumiseen syyt ovat selvät, kriisiajat ymmärretään – nyt on kuitenkin rakennettava tiekartta rahareikien tukkimiseen ja velanoton hillitsemiseen.

Arvoisat aatesisaret ja -veljet,

On ollut todella ilo saada teidät tänne Itä-Suomeen ja mualiman navalle Kuopioon. Keskustaa ja Itä-Suomea yhdistää nyt parikin piirrettä: pelipaikat ovat harventuneet ja tulevaisuuden näkymät ovat aiempaa sumeammat. Myös lääke voi olla samasta purkista: pitää tunnistaa se, missä juuri ME olemme maan parhaita ja mihin juuri MEITÄ tämä maa tarvitsee.

Toivon, että täällä käytäisiin avointa ja tulevaisuuteen suuntaavaa keskustelua rakkaan keskustan tilasta. En usko, että kukaan täällä tyytyisi vain hiljaisesti laskettelemaan vaaleihin ja suoraan oppositioon lihomaan. Keskustaa tarvitaan tässä maassa tulevaisuudessakin, mutta muidenkin kuin meidän itsemme pitää siitä vakuuttua.

Toivotan puoluevaltuustolle oikein mukavaa ja avoimen keskustelevaa kokousta!

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu