Suomenmaa: Uudesta tilanteesta kohti vaaleja

15.3.2019

Valtakunnan politiikassa nähtiin dramatiikkaa, kun pääministeri Juha Sipilä jätti hallituksensa eroilmoituksen tasavallan presidentille soteuudistuksen jumiuduttua. Sipilän ratkaisu oli mielestäni ryhdikäs ja osoitti johdonmukaisuutta, sillä tulos tai ulos –linjaus on ollut puheenjohtajamme viesti alusta asti.

Ratkaisu löi varmasti ällikällä paitsi toimijoita omista joukoistamme mutta ennen kaikkea puolueet oikealta ja vasemmalta. Nyt on perusteltua kysyä muiden puolueiden vaihtoehtoa sote- ja maakuntauudistukselle. Keskustan esittämä kotikunta-maakuntamalli on edelleen ajankohtainen ja on jo perustuslakivaliokunnassa moneen otteeseen koeteltu ja siellä hyväksytty

Ensimmäisissä oppositiojohtajien kommenteissa kyseenalaistettiin toimitusministeristön toimintakyky EU ja muiden ulkopoliittisten asioiden hoidossa.Piikit ulkopoliittisesta kyvyttömyydestä ovat turhiasillä toimitusministeristö voi hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Esimerkiksi Mari Kiviniemen hallitus toimitusministeristönä joutui aikanaan neuvottelemaan kiireellisestä Portugalin tukipaketista.

Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana heti eduskuntavaalien jälkeen. Suomi ja maan hallitus ovat valmistautuneet puheenjohtajuuskauteen rakentavalla ja tulevaisuuteen luotaavalla otteella. Euroopan on oltava suuri suurissa asioissa, kuten ilmastonmuutoksen torjunnassa tai pakolaiskysymyksissä.Huomiota on kiinnitettävä myös kasvuunturvallisuuteen sekä kauppapoliittisiin kysymyksiin.

Sote tulee hallitsemaan eduskuntavaaleja, mutta toivoisin niissä käytävän keskustelua myös EU:n tulevaisuudesta ja Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta. Tulevan pääministerin ja hallituksen on tartuttava heti toimeen myös ulkopolitiikan sarallaKysymykseni kuuluukin, kuka pääministeriehdokkaista pystyy parhaiten hoitamaan EU – puheenjohtajakauden? Tämä kannattaa nostaa esille vaalikentillä, sillä meillä keskustalaisilla on tarjota tähän tehtävään paras mahdollinen tekijä.

 

Uudesta tilanteesta kohti vaaleja kolumni julkaistu Suomenmaassa 15.3.2019