Vietnamin kauppasopimus hyväksyttiin, MEP Katainen: “Voitto vientivetoiselle Suomelle”

TIEDOTE 12.2.2020
Julkaistavissa heti

EU:n ja Vietnamin välinen vapaakauppasopimus sai tänään (12.2) Euroopan parlamentin hyväksynnän äänin 401 puolesta 192 vastaan. Kansainvälisen kaupan valiokunnassa sopimusta puolustaneen europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk./Renew Europe) mukaan tulos on voitto vientivetoiselle Suomelle. Tullimaksujen ja muiden kaupanesteiden poistumisen myötä EU:n ja Vietnamin välisen kaupan on arvioitu kasvavan jopa 50 prosentilla.

“Sopimus avaa suomalaisille yrityksille ovet yli 90 miljoonan kuluttajan markkinoille. Sopimus synnyttää mahdollisuuden vientivalttiemme koneiden ja paperin lisäksi myös esimerkiksi ruokaviennin kasvattamiseen, kun korkeat tullit poistuvat”, Katainen kommentoi Strasbourgin täysistunnosta.

Kauppasopimuksen hyväksyminen ei ollut europarlamentissa läpihuutojuttu. Vietnamin heikko ihmisoikeustilanne sai monen mepin painamaan salissa punaista. Katainen näkee tilanteen toisin:

“Tiivistyvä yhteistyö lisää mahdollisuuksia vaikuttaa maan demokratiakehitykseen ja ihmisoikeustilanteeseen. Kauppasopimukseen kirjattuja työnormeja ja ihmisoikeuksia koskevia velvoitteita tullaan seuraamaan.”

EU:n ja Vietnamin välinen vapaakauppasopimus astuu voimaan EU-instituutioiden päätöksellä. Euroopan parlamentti hyväksyi täysistunnossa myös erillisen investointisuojasopimuksen, joka edellyttää vielä Suomen eduskunnan sekä muiden kansallisten parlamenttien hyväksyntää.  

Lisätietoja:
Elsi Katainen, Euroopan parlamentin jäsen
+358505122362