Elsin viikkokirje 20.9.2024

Tervehdys täysistuntoviikolta!

Tällä viikolla oli syksyn ensimmäinen täysistunto. Äänestyksien osalta viikko oli kevyt, mutta paljon kaikkea muuta ehti tapahtua. Katso videoterveiseni Strasbourgista täältä.

Komissaariehdokkaat julkistettiin

Useamman viivästyksen jälkeen komission puheenjohtaja Ursula von ver Leyen esitteli viimein tiistaina uudet komissaariehdokkaat.

Suomen ehdokkaalle Henna Virkkuselle (kok.) esitettiin painavaa varapuheenjohtajan salkkua, johon sisältyvät teknologinen suvereniteetti, turvallisuus ja demokratia. Salkku vaikuttaa lupaavalta, ja jää nähtäväksi, miten merkittävä se Suomelle lopulta on. Pidän tärkeänä myös portfolioon liittyvää rajaturvallisuudesta huolehtimista.

Luxembourgilaisen maatalouskomissaariehdokkaan Christophe Hansenin osalta toivon, että hän ymmärtää erityisesti ruokaturvan merkityksen, sekä muutenkin alan herkkyydet ja haasteet. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi esitetty Kaja Kallas puolestaan vieraili ryhmäkokouksessamme keskustelemassa komissaariehdokkuudestaan. Kallas kuuluu Renew-perheeseen ja istui aikanaan joukossamme ollessaan meppinä. Pidän tärkeänä, että meillä on ehdokas, joka uskaltaa sanoa ääneen Ukrainan voiton merkityksen koko Euroopalle.

Komissaarien valinta on lopulta parlamentin käsissä. Valiokuntakuulemisten jälkeen mepit joko hyväksyvät ehdokkaat komissaareiksi, pyytävät uutta kuulemista, tai hylkäävät ehdokkaan ja vaativat jäsenmaata esittämään uutta ehdokasta. On tavallista, että yksi tai useampi ehdokkaista pistetään vaihtoon. Suuria kysymyksiä herää jo tässä kohtaa esimerkiksi Italian ja Unkarin laitaoikeistolaisista komissaariehdokkaista.

Maatalouden strateginen dialogi

Täysistunnossa keskusteltiin maatalouden strategisen dialogin lopputulemista. Pidin tässä keskustelussa puheenvuoron AGRI-koordinaattorina. Puheenvuoroni voi katsoa täältä.

Strateginen dialogi on von der Leyenin kokoama elintarvikeketjun, tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen työryhmä, jonka tehtäväksi annettiin luoda pohjapaperi tuleville maatalouden suuntaviivoille. Maatalous ja ruoka on vihdoinkin nostettu strategisesti merkittävään rooliin EU-politiikassa, mikä on huomattava muutos aiempaan. Loppuraportin keskiöön oli nostettu viljelijöiden pärjääminen, kestävä ruokaturva ja myös ruokavalion terveellisyys. Raportti on kaiken kaikkiaan kattava ja vaikka siinä on puutteita, on siinä monia hyviäkin ehdotuksia, joita voidaan pitää lähtökohtana jatkokeskusteluille.

Odotamme ensi kesänä komissiolta esitystä uudeksi yhteisen maatalouspolitiikan ohjelmaksi eli uudelle vuonna 2028 alkavalle CAP-kaudelle sekä samoihin aikoihin myös pitkän aikavälin EU:n rahoituskehystä. Noissa molemmissa määritellään pitkälle myös maataloussektorin ja metsienkin poliittisia sisältöjä ja myös rahankäyttöä. Jo viime kaudella EU:n monivuotista budjettia sorvatessa oli paineita leikata maataloudesta. Ruoka on nähtävä osana koko Euroopan kokonaisturvallisuutta ja strategista autonomiaa. Komission pitää varmistaa, että ruuantuotanto pysyy jatkossakin vahvana osana EU-rahoitusta.

Tärppejä täysistunnosta

  1. Sidosryhmien edustajia oli paljon paikalla Strasbourgissa. Tapasin mm. Wärtsilän, FinUnionsin ja MTK:n, METRO:n ja JHB:n (kansainvälinen ruuan tukkukauppajärjestö), sekä CEPM:n (maissintuottajien järjestö) kanssa ajankohtaisen EU-politiikan merkeissä. Lisäksi tapasin monia toimittajia ja järjestimme kollegoiden Katri Kulmunin (kesk.) ja Anna-Maja Henrikssonin (rkp) kanssa perinteiset Renew-ryhmän täysistunnon toimittajakahvit.
  • Keski-Eurooppaa koetelleet tuhoisat tulvat nostettiin kiireellisenä asiana täysistunnon keskusteluagendalle. Eurooppalaista pelastuspalvelu- ja varautumismekanismia halutaan kehittää luonnonkatastrofeihin reagoimisen tehostamiseksi.
  • Parlamentti ilmaisi jälleen kantansa Ukrainan aseellisen tukemisen jatkamisen puolesta. Hyväksytyssä päätöslauselmassa toteamme, että Ukrainan pitäisi saada iskeä venäläisiin sotilaskohteisiin saamallaan aseavulla.
  • Venezuelan tilannetta käsitelleessä päätöslauselmassa koettiin mielenkiintoisia hetkiä, kun EPP:n neuvottelija päätti tehdä yhteistyötä äärioikeistolaisen Patriootit-ryhmän kanssa, vaikka yhteisellä cordon sanitaire -säännöllä äärioikeisto pitäisi olla suljettuna ulos kaikesta yhteistyöstä. Todella toivon, että suomalaiset kokoomusmepit irtaantuvat tällaisesta toiminnasta ryhmässään ja vaativat, ettei EPP tee yhteistyötä äärioikeiston kanssa.

Elsi viikon uutisissa

Lue haastatteluni Maaseudun Tulevaisuuden kanssa täältä.

Lue Ilta-Sanomien tekemä juttu toimittajakahveilta täältä.

Lue tuorein Suomenmaan kolumnini täältä.

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]