Elsin viikkokirje 10.2.2023

Hyvää perjantaita!

Ennallistamisasetuksen muutosvaatimukset. Jätin eilen torstaina kaikkiaan 169 muutosvaatimusta maatalousvaliokunnan neuvotteluihin luonnon ennallistamisen lakialoitteeseen. Vaadin mm. riittävästi joustoja jäsenmaille, jotta esimerkiksi suomalaisten omaisuudensuoja turvataan. Lisäksi vaadin, että ennallistamistavoitteissa huomioidaan jo tehdyt toimet jäsenmaissa, ja muiden lainsäädäntöjen kanssa olevia päällekkäisyyksiä selkiytetään. Selkäänsä asetukselle ei pidä kääntää, sillä se tulee eteen muodossa tai toisessa, vaan voimakas vaikuttamistyö on tehtävä nyt sen järkeistämiseksi. Neuvotteluissa edetään seuraavaksi parlamentin valiokuntien kantojen muodotukseen. Parlamentin kannan odotetaan valmistuvan ennen kesätaukoa, mikäli haastavaan kokonaisuuteen löydetään yhteisymmärrys.

Kirjoitin ennallistamisasetuksesta yhdessä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk.) kanssa. Kirjoitus on luettavissa täältä.

Ukrainan presidentti vieraili Brysselissä. Viikon suurin puheenaihe on eittämättä ollut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ”Euroopan-kiertue”. Zelenskyi vieraili loppuviikosta Lontoossa, Pariisissa ja Brysselissä vetoamassa eurooppalaisiin johtajiin ja kansalaisiin lisäavun saamiseksi Ukrainaan sekä kiittämässä tähänastisesta tuesta. Zelenskyi ei suinkaan tullut vain kevyelle visiitille, vaan viesti kävi selväksi: Ukraina taistelee kaikkien eurooppalaisten puolesta, ja siihen taisteluun he tarvitsevat raskasta kalustoa ja kovempia Venäjän-vastaisia pakotteita. Zelenskyi toisti myös vetoomuksensa Ukrainan EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta jo tämän vuoden aikana, mutta valitettavasti täyteen EU-jäsenyyteen Ukrainalla on vielä pitkä tie kuljettavanaan. Symbolisesti maa kuitenkin on jo osa eurooppalaista yhteisöä. Se kävi selväksi viimeistään parlamentin täysistuntosalissa, kun Zelenskyin puheen jälkeen soivat vaikuttavasti peräkkäin Ukrainan kansallislaulu ja EU:n tunnushymni Oodi ilolle, joiden jälkeen parlamentin puhemies Roberta Metsola ojensi Zelenskyille EU:n lipun. EU-johtajat käyvät keskustelua entistä raskaamman kaluston, myös hävittäjien, lähettämisestä Ukrainaan tämän viikon neuvoston kokouksessa ja lähiviikkoina. Parlamentti ottaa aiheeseen kantaa mietinnöllä ensi viikon täysistunnossa. Selvää on, ettei mitään apua pidä rajata tässä kohtaa pois mahdollisuuksista.

EU-huippukokouksessa keskusteltiin kilpailukyvystä. EU on kiperässä tilanteessa miettiessään vastausta Yhdysvaltain vihreän kehityksen tukipakettiin IRA:an. Kauppasota pitäisi välttää, mutta samalla pakettiin on vastattava jotenkin, niin merkittävät voivat sen vaikutukset olla eurooppalaiselle teollisuudelle. Eurooppa on ollut etunenässä vihreän teknologian kehityksessä, ja nyt uhkana on, että USA:n kotimaiselle tuotannolla suunnattujen valtiontukien ja verohelpotuksien myötä investointeja valuu Atlantin taakse. Vastauksena tähän komissio esitti vihreän kehityksen teollisuussuunnitelman Euroopan hiilineutraalin teollisuuden kilpailukyvyn tukemiseksi. Se sisältää erilaisia toimia ja lainsäädännöllisiä ehdotuksia teollisuuteen ja valtiontukisääntöihin, joista etenkin jälkimmäiset aiheuttavat huolta. Valtiontukikilpailu vääristäisi sisämarkkinoiden toimintaa, joista mm. pieni ja vientivetoinen Suomi on riippuvainen. Suomen linja on, että valtiontukisääntöjen helpotukset voivat olla ainoastaan tarkkaan rajattuja ja kestoltaan määrä- ja lyhytaikaisia. Samalla isot maat, etenkin Saksa ja Ranska, ovat myötämielisiä valtiontukisääntöjen höllennyksille. Toivon, ettei eurooppalaisten yrityksien kilpailukykyä lähdetä rakentamaan tukien varassa, vaan sen sijaan panostettaisiin mm. tutkimukseen ja kehitykseen sekä osaamiseen ja kouluttamiseen Euroopassa. Myös luvituksien nopeuttaminen edesauttaisi investointien kasvattamista.

Muuttoliike ja rajaturvallisuus. EU-johtajat keskustelivat huippukokouksessa myös ulkorajakysymyksistä. Rajoja ja ihmisiä käytetään ulkovaltojen toimesta hybridivaikuttamiseen, ja EU:n on luotava valmiudet tämän hallitsemiseksi. Siirtolaismäärät ovat kasvaneet koronan jälkeen, ja nyt aletaan jo lähestyä vuoden 2015 lukemia. Ukrainan sodan myötä Pohjois-Afrikkaa uhkaava nälänhätä lisää painetta eteläisillä ulkorajoilla entisestään. Siirtolaismäärät aiheuttavat kitkaa jäsenmaiden välillä, sillä etenkin Hollanti ja Belgia kokevat joutuvansa vastaanottamaan suhteettoman suuren määrän ihmisiä muihin jäsenmaihin nähden. EU:n rajavalvontaan on panostettava, ja vaikka esillä on ollut fyysisiäkin aitoja, ilman monitorointia ja lähtömaiden kanssa tehtäviä sopimuksia ne eivät riitä. Jäsenmailla on oltava pelisäännöt selvillä, kun seuraava siirtolaisaalto iskee.

Vierailijoita Brysselissä. Sain tällä viikolla vieraakseni Brysseliin oppilaita Kemin lyseon, Keminmaan ja Tornion yhteislyseon lukioista sekä heidän opettajiaan. Oli ilo päästä kertomaan nuorille parlamentin toiminnasta ja mepin työstä sekä keskustelemaan nuorten omista vaikuttamismahdollisuuksista. Tapasin myös MTK:n vaikuttajavalmennusryhmäläisiä, joiden kanssa kävimme erinomaista ajatustenvaihtoa suomalaisen maa- ja metsätalouden tilasta ja tulevaisuudesta. Lisäksi sain ennallistamisasetukseen näkökulmia työni tueksi.

Uusia kasvoja tiimissäni. Brysselin toimistollani on aloittanut uusi harjoittelijani, Julia Fräntilä. Julian mietteitä ensimmäisten työviikkojen jälkeen: ”Moikka! Olen Julia, vastavalmistunut maisteri Jyväskylästä, pääaineenani historia. Juureni ovat alun perin Alajärvellä, Etelä-Pohjanmaalla. EU:ssa ja meppitoimiston arjessa kiinnostaa erityisesti työn monipuolisuus: päivät ovat vaihtelevia ja työssä on mahdollisuus tutustua kaikenlaisiin asioihin maan ja taivaan väliltä. Olenkin jo päässyt tapaamaan vierasryhmiä, kuuntelemaan ryhmäkokouksia sekä seuraamaan presidentti Zelenskyin historiallista vierailua parlamentille. Keväästäni tulee varmasti mielenkiintoinen ja opettavainen Elsin tiimissä!”

Kuultavissa kotimaassa. Perjantai-iltapäivällä vastailin kuulijoiden kysymyksiin Järviradion live-lähetyksessä. Lauantaina olen mukana Keskustan vaalistartissa Savo-Karjalassa. Juonnan tilaisuudet sekä Kuopiossa että Joensuussa – molemmissa menossa mukana myös Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja kansantaiteilija Mikko Alatalo! Keskustan vaalijuhla ja Mikko Alatalon ilmaiskonsertti Kuopion taidelukio Lumitilla la 11.2. klo 11:30 ja Joensuun Sokoshotel Kimmelissä klo 17:30.

Rentouttavaa viikonloppua!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]