Pohjoisen muuttunut todellisuus

Julkaistu Suomenmaan verkkosivuilla 16.2.2023

Arktisen alueen huomattava taloudellinen ja turvallisuuspoliittinen merkitys on noussut taas arvoonsa. Ensin komissiolta unohduksissa olevan alueen nosti esiin vihreän siirtymä, koska huoli arktisen herkästä luonnosta kasvoi. Ukrainan sodan sytyttyä arktisen geopoliittinen tilanne on muuttunut jopa kylmän sodan suuntaan. Turvallisuuspoliittisten ratkaisujen löytämistä hankaloittaa diplomaattisten suhteiden katkeaminen itään, ja siksi EU:n pitäisi olla alueella nykyistä vahvemmin läsnä.
 
Tulevana keväänä Arktisen neuvoston puheenjohtajuus vaihtuu Venäjältä Norjalle, minkä myötä mahdollisuudet toimia alueen hyväksi paranevat. Jopa 130 hanketta on ollut pysähdyksissä viime maaliskuusta lähtien ja alueen kehitys on taantunut.
 
EU:n arktista aluetta koskevassa yhteisessä tiedonannossa vuonna 2021 todettiin, että EU:n sitoutuminen arktisiin asioihin on geopoliittinen välttämättömyys. Tämä ei kuitenkaan ole käytännössä näkynyt nykyisen komission agendalla juuri lainkaan, ja myös neuvoston päätelmät tiedonannosta ovat edelleen sopimatta. Siksi esitinkin yhdessä virolaisen meppikollegani Urmas Paetin kanssa komissiolle kirjallisen kysymyksen EU:n roolista nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa arktisella alueella ja komission oman arktisen strategian esittämisen aikataulusta.
 
Vaadimme komissiolta vastausta myös siitä, miten se aikoo tukea arktista tutkimus- ja kehitystyötä, sillä tutkimusyhteistyön keskeytyminen Venäjän kanssa aiheuttaa merkittäviä aukkoja arktisen tutkimukseen. Tiedustelimme myös, aikooko EU osallistua arktisen alueen energiantuotantoon, uusien energiaverkkojen luomiseen ja käytettävissä olevien uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen alueella.
 
Pohjoisen ulottuvuuden ja arktisten asioiden merkitys Euroopan kokonaisturvallisuuden kannalta on tunnistettava Brysselin pöydissä ja saatava pikimmiten vahvemmin mukaan EU:n prioriteetteihin, jotta toimia alueen turvallisuuden, biodiversiteetin, tutkimuksen ja alkuperäiskansojen aseman tukemiseksi saadaan vietyä käytäntöön. Seuraavalta komissiolta on lupa vaatia näkemystä ja toimenpideohjelmaa arktisen alueen prioriteeteista, jotta alueen kehittäminen ei pysähdy. Tässäkin on yksi tärkeä ennakkovaikuttamisen paikka ensi keväänä valittavalle hallitukselle.

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]