Mukavaa perjantaita!
Unkarin EU-puheenjohtajuuskausi alkoi
Kiertävä neuvoston puheenjohtajuus on jokaisella jäsenmaalla puoli vuotta kerrallaan.
Unkarin ja sen pääministeri Viktor Orbánin EU-puheenjohtajuuskausi alkoi avoimien kysymysten ja huolestuneen ilmapiirin värittämänä. Pj-kauden slogan on ”Make Europe great again”, jonka Orbán on lainannut kaveriltaan Donald Trumpilta. Pj-kautta ei ollut ehtinyt kulua viikkoakaan, kun Orbán jo aiheutti kohahduksen muissa jäsenmaissa matkustamalla perjantaina Venäjälle tapaamaan Putinia. Orbánilla ei ole mandaattia neuvotella Venäjän kanssa mitään EU:n nimissä, josta useat EU-johtajat muistuttivat päivän aikana, mutta hän käyttää puheenjohtajuuskauttaan hyväkseen aiheuttaakseen hämmennystä ja eripuraa ja levittääkseen omaa propagandaansa. Orbán vieraili aiemmin viikolla myös Kiovassa, ukrainalaisten viranomaisten mukaan ”pyytämättä ja kysymättä”, vaikkakin vierailun kerrottiin sujuneen hyvissä merkeissä.
Unkarin kauteen valmistauduttiin EU:ssa hyvissä ajoin ja Belgian päättyneellä kaudella nuijittiin osin pikavauhtiakin valmiiksi useita tärkeitä päätöksiä, kuten viime viikolla maaliin saatettu uusi pakotepaketti ja Ukrainan jäsenyysneuvotteluiden aloitus, jotta Orbán ei pääse vaikuttamaan niihin. Vaikka Unkari ei voikaan toteuttaa agendaansa EU:ssa ilman komission tukea, odotettavissa on ainakin ahkeraa propagandaa ja ”trollaamista” sekä tämän viikon kaltaisia selkkauksia.
Orbánin Fidesz-puolue on myös perustamassa europarlamenttiin uutta äärioikeiston parlamenttiryhmää nimeltä Patriots of Europe. Ryhmään ovat liittyneet mukaan jo Itävallan FPÖ ja Tšekin ANO, ja siihen liittyy hyvin todennäköisesti myös Italian Lega, Ranskan Kansallinen liittouma sekä Portugalin Chega. Kansallista liittoumaa johtava Marine le Pen vahvistanee asian, jahka Ranskan kansalliset vaalit on käyty.
Parlamenttiryhmän perustamiseen tarvitaan nykysäännöillä vähintään 23 meppiä seitsemästä eri jäsenmaasta. Patriots tarvitsisi siis jäseniä vielä ainakin yhdestä jäsenmaasta. Käytännössä tämän uuden ryhmän muodostuminen tarkoittaisi nykyisen äärioikeistoryhmän ID:n hajoamista.
Maailmalla jännitetään vaaleja
Vuotta 2024 ei ole syyttä tituleerattu ”kaikkien aikojen vaalivuodeksi”.
Ranskassa käytiin viime sunnuntaina ennenaikaisten parlamenttivaalien ensimmäinen kierros, ja toinen kierros on luvassa tulevana sunnuntaina. Ranskan presidentti Emmanuel Macron hajotti maan parlamentin otettuaan pahasti takkiin EU-vaaleissa vastustajaltaan, Marine le Penin johtamalta äärioikeistolaiselta Kansalliselta liittoumalta. KL ottikin tuntuvan voiton ja 33 prosentin kannatuksen vaalien ensimmäisellä kierroksella, ja nyt vastapuolueet ovat taktikoimassa toista kierrosta varten, jotta puolue ei saisi yksinkertaista enemmistöä parlamentissa ja mahdollisuutta toteuttaa estoitta omaa agendaansa. Jopa 200 ehdokasta vetäytyi toiselta kierrokselta, ja tämän hetkiset arviot näyttävät, että KL ei yltäisi yksinkertaiseen enemmistöön. Valtaa se tulee joka tapauksessa saamaan Ranskassa ja sitä myöten EU:ssa runsain mitoin, ja tulevat kuukaudet näyttävät, mitä se tarkoittaa unionin politiikalle käytännössä.
Iso-Britanniassa käytiin niin ikään ennenaikaiset vaalit, joissa Työväenpuolue otti odotetusti ison vaalivoiton. Konservatiivit ovat olleet vallassa viimeiset lähes 14 vuotta, ja heidän aikanaan toteutettiin mm. Brexit. Nähtäväksi jää, saako Työväenpuolue toteutettua lupaamiaan uudistuksia ja käännettyä brittien suunnan.
Horisontissa häämöttävät myös USA:n presidentinvaalit, ja pahasti penkin alle mennyt vaaliväittely istuvan presidentti Joe Bidenin ja Donald Trumpin välillä aiheutti paniikin demokraattien keskuudessa. Useat demokraatit vaativat heikosti esiintyneen Bidenin vetäytymistä kisasta ja hänen korvaamistaan tuoreemmalla ehdokkaalla. USA:n vaalit ovat erittäin merkittävät myös EU:n kannalta, joten presidenttipeliä kannattaa seurata tarkkaan meilläkin.
Perjantai Farmarissa Seinäjoella
Osallistuin kahteen paneelikeskusteluun ja vierailin myös MT Livessä.
Farmari-maatalousnäyttelyssä Seinäjoella oli oikein mukavaa! Puhuin kahdessa eri paneelissa, jossa toisessa aiheena oli huoltovarmuus ja toisessa EU:n metsäpolitiikka. Suuret kiitokset kanssapanelisteille ja järjestäjille! Vierailin myös Keskustan osastolla sekä MT Livessä puhumassa EU:n maatalouspolitiikasta. Jos Live jäi näkemättä, nauhoitteen voi katsoa jälkikäteen täältä.
Aurinkoa viikonloppuun!
Elsi