Elsin viikkokirje 11.10.2024

Mukavaa perjantaita!

Tällä viikolla matkustettiin Strasbourgiin lokakuun ensimmäiseen täysistuntoon.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán grillattavana täysistunnossa

EU:n kiertävä puolivuotinen puheenjohtajuus on tämän syyskauden Unkarilla.

Orbán saapui täysistuntoon esittelemään maansa puheenjohtajakauden tavoitteita ja meppien grillattavaksi. Hänen esittelypuheenvuoronsa ei tarjonnut juurikaan yllätyksiä, mutta sai osakseen niin kiivasta kritiikkiä kuin myös raikuvia aplodeja salin äärioikealta laidalta.

Puheenvuorossaan Orbán lähinnä maalaili monenmoisia uhkakuvia Euroopan ylle ja syytti ongelmista kaikkia muita. Yritysten kilpailukykyongelmista hän syytti venäläisen kaasuntuonnin lopettamista ja homofobian ja naisiin kohdistuvan väkivallan lisääntymisestä maahanmuuttajia. Se on paksua puhetta mieheltä, jonka oma hallinto on säätänyt lakeja, jotka muun muassa rajoittavat ihmisoikeuksia, pakottavat vähemmistöt ahtaalle ja kieltävät abortin Unkarissa. Koheesiopolitiikankin tärkeyden hän mainitsi, mutta väitti että unkarilaisilla menisi varmasti paremmin, jos maan koheesiovaroja ei olisi jäädytetty. Orbán toki unohti, että varoja jäädytettiin hänen itsensä ja hallintonsa korruption takia.

Parlamentin pro-eurooppalaiset, vapautta ja demokratiaa puolustavat ryhmät kysyivätkin yksissä tuumin, minne on kadonnut se alkuaikojen vapaustaistelija, joka Orbán muinoin oli, ja kuinka hän voi nykyään kaveerata hyökkääjä-Putinin kanssa. Tylytystä satoi niin Venäjän kanssa veljeilystä, pj-kauden alun sooloilusta kuin Ukrainan tuen vaikeuttamisestakin. Meidän Renew-ryhmämme vaatii äänestysoikeuden viemistä Unkarilta neuvostossa, sekä EU:n rahahanojen sulkemista. Kuten Ursula von der Leyen sanoi omassa puheenvuorossaan, EU seisoo Ukrainan tukena niin pitkään kuin tarvitsee. Eurooppalaisten arvojen – oikeusvaltion, demokratian, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon – puolesta on taisteltava.

Valmistautuminen komissaarikuulemisiin täydessä vauhdissa

Parlamentti aloittaa komissaariehdokkaiden kuulemisen 4. marraskuuta.

Syksyn kovin koitos on komissaariehdokkaiden kuuleminen valiokunnissa ja heidän valinnastaan äänestäminen. Parlamentti tenttaa jokaisen komissaariehdokkaan ja joko hyväksyy heidät komissaareiksi, vaatii uusintakuulemista, tai passittaa ehdokkaan vaihtoon. Maatalousvaliokunnan koordinaattorina tämä on minullekin iso työsarka, kun johdan oman ryhmäni osalta maatalous- ja ruokakomissaariehdokkaan kuulemista. Tapasinkin luxembourgilaisen ehdokas Cristophe Hansenin kahden kesken tällä viikolla Strasbourgissa. Kävimme läpi laajasti maatalouspolitiikan eri osa-alueita. Odotan hänen osaltaan nostavan maatalouspolitiikan ja ruoantuotannon asemaa unionissa sekä puolustavan CAP:n rahoitusta ja viljelijöiden asemaa ruokaketjussa.

Renew-ryhmän kesken keskustelemme myös omaan poliittiseen perheeseemme kuuluvien komissaariehdokkaiden kanssa ja tsemppaamme heitä kuulemisiin. Tällä viikolla vuorossa olivat Irlannin ehdokas Michael McGrath, jonka vastuulla tulee olemaan demokratia, oikeus ja oikeusvaltioperiaate, sekä Ranskan ehdokas Stéphane Séjourné, jonka salkkuun kuuluu teollisuuspolitiikka ja kilpailukyky. Séjourné sattuu myös olemaan ryhmämme edellinen puheenjohtaja viime parlamenttikaudelta, ja ryhmässä olikin tavattoman mukava tunnelma hänen vierailunsa aikana.

Viikon tärpit:

  1. Täysistunnossa oli tällä kertaa äänestyksiä vähänlaisesti, mutta asiaa sitäkin enemmän. Salissa käsiteltiin muun muassa rajaturvallisuutta, Euroopan autoteollisuutta, naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyä, sekä Georgian, Moldovan ja Lähi-idän huolestuttavia tilanteita.
  2. Tapasin maatalousministeri Sari Essayahin ajankohtaisten maa- ja metsätalousasioiden tiimoilta niin kahden kesken kuin muiden suomalaisten meppien kera. Osallistuin myös tapaamiseen metsien monitoroinnista, josta neuvottelen ryhmäni puolesta maatalousvaliokunnassa.
  3. Aleksis Kiven päivä muistutti suomalaisen kirjallisuuden merkityksestä kielellemme ja kulttuurillemme, mutta sai myös ajattelemaan suomalaisten kirjailijoiden toimeentuloa. Äänikirjojen suosion nousun myötä kirjailijoiden tulot ovat romahtaneet, ja kirjailijat toivoisivatkin konkreettisia toimia tilanteen parantamiseksi, mm. kirjojen arvolisäveron poistamista. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreessa PISA-tulosten raportissa kerrotaan huolestuttavasti myös nuortemme heikentyneestä lukutaidosta, joka korostaa asian merkitystä entisestään. Toivon, että kansalliset päättäjät huomioivat suomalaiseen kirjallisuuteen ja lukutaitoon panostamisen tärkeyden.
  4. Avustajani ottivat Brysselin päässä vierailulle ryhmän Leader-toimijoita eri puolilta Suomea. Juttelimme etäyhteyksin mm. vesivaroista huolehtimisesta, CAP-ohjelman sisällöstä ja Leader-ohjelman tulevaisuudesta. Esille nousi myös huoli suomalaisten nuorten vähäisestä kiinnostuksesta EU-uria kohtaan. Onneksi ryhmän mukaan oli saatu yksi nuori lukiolainenkin!
  5. Perjantaina vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Tyttöjen oikeudet ovat äärioikeiston nousun myötä uhattuna koko Euroopassa, ja Ukrainan sodan sekä Lähi-idän kriisin myötä tyttöjen asema ja tasa-arvo ovat vaarassa. Tulevalla kaudella tulee olla tarkkana naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustettaessa, ja minkäänlaista siimaa ei äärioikeistolle saa antaa.
  6. Kotimatka Strasbourgista lähti hiukan yskien käyntiin, sillä juuri kun junan piti lähteä, junassa syttyi tulipalo teknisen vian seurauksena ja matkustajat evakuoitiin. Mutta kyllä suomalaiset keinot keksii, ja lähdimme kollegoiden Anna-Maja Henrikssonin, Henna Virkkusen ja Pekka Toverin kanssa kimppakyydillä kohti Frankfurtin lentokenttää. Matkastamme voi lukea tästä Helsingin Sanomien jutusta. Kotiinkin päästiin!

Aurinkoista syysviikonloppua kaikille!

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]