Elsin viikkokirje 18.10.2024

Mukavaa perjantaita!

Suomen EU-äänestyksestä 30 vuotta

Juhlistimme Suomen EU-kansanäänestyksen vuosipäivää.

Tällä viikolla tuli täyteen kolmekymmentä vuotta siitä, kun Suomessa järjestettiin kansanäänestys EU-jäsenyydestä. 16. lokakuuta vuonna 1994 enemmistö suomalaisista, 56,9 prosenttia, kannatti jäsenyyttä. Muistan itsekin tuon päivän, kun kävin äänestämässä. Vaikka silloin en jäsenyyttä kannattanut, jäsenyyden varmistuttua lähdimme nuorina viljelijöinä rohkeasti kohti jäsenyyden tuomaa uudenlaista aikaa. Monenlaiset huolet, haasteet ja mahdollisuudet ovat edelleen läsnä tänä päivänäkin, mutta maamme jäsenyyden välttämättömyys on ollut selvä jo pitkään.

Mielestäni on harmillista, että julkisessa keskustelussa esille nostetaan usein vain Suomen nettomaksajan asema ja lasketaan, kuinka monta euroa ollaan maksettu ja kuinka monta saatu. Suurimpia ja tärkeimpiä EU:n mukanaan tuomia hyötyjä kun ei oikein voi edes mitata rahassa. Kun EU aikanaan yhdisti Suomen osaksi länsimaista yhteisöä, se toi mukanaan turvaa, taloudellista vakautta, nuorillemme mahdollisuuden opiskeluun ulkomailla, ja yrityksillemme pääsyn maailmanmarkkinoille. Tässä yhteisössä on voimaa, jota pieni ja syrjäinen Suomi tarvitsee ja josta me hyödymme. Siksi meidän pitää jatkossakin olla aktiivisesti mukana EU-pöydissä vaikuttamassa unionin suuntaan ja tulevaisuuteen.

Järjestimme keskiviikkona Eurooppalainen Suomi Brysselissä ry:n kanssa kaudenavaustapahtuman, jossa juhlistimme kansanäänestyksen vuosipäivää yhdessä koko Brysselin suomalaisyhteisön kanssa. Samalla mepit ja komissaariehdokkaamme pääsivät sanomaan sanasen ja esittelemään tiiminsä. Tapahtuma oli suorastaan menestys, ja haluan puheenjohtajan ominaisuudessa esittää vielä kiitoksen niin tilat tarjonneelle Kuntaliitolle, tarjoilut hankkineelle Kreabille, järjestelyistä vastanneille hallituslaisille, kuin koko osallistujakunnalle!

YK:n juhlapäivät muistuttivat maaseudun ja erityisesti sen naisten merkityksestä

Tällä viikolla vietettiin kansainvälistä maaseudun naisten päivää ja maailman ruokapäivää.

Maailman ruokaturva rakennetaan maaseudulla, ja naisilla on siinä merkittävä osa. Maailman maaseutualueiden ja syrjäseutujen naisten asema ei kuitenkaan ole häävi, ja heidän työtään vaikeuttavat monet esteet. He esimerkiksi omistavat harvemmin maata, ja heillä on huonommat mahdollisuudet päästä tarpeellisten resurssien, kuten rahoituspalveluiden ja puhtaan veden pariin. Myös Euroopassa vain noin 30 prosenttia maatiloista on naisten omistuksessa, vaikka määrä onkin vähitellen noussut. Vahvistamalla naisten roolia maaseudulla vaikuttaisimme positiivisesti myös maailman ruokaturvaan.

Aitoa omavaraisuutta ruuan suhteen rakennetaan vain vahvistamalla paikallista tuotantoa kaikkialla maailmassa. Se vaatii maatalouden ja ruuantuotannon nostamista keskeiseen asemaan päätöksenteossa, myös meillä Euroopassa. Kehityssuunta näyttää positiiviselta, mutta tarvitsemme konkreettisia ratkaisuja, investointeja, rahoitusta ja kannusteita sektorille.

Kirjoitin aiheesta Suomenmaan kolumniini, jonka voi lukea täältä.

Viikon tärpit:

  1. Keskustelimme maatalousvaliokunnassa viikon alkajaisiksi maatalouden strategisesta vuoropuhelusta, joka on siis elintarvikeketjun, tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen pohjapaperi tuleville maatalouden suuntaviivoille. Korostin puheenvuoroissani etenkin alan kannattavuuden parantamisen merkitystä, sekä rahoituksen tärkeyttä. Lisäksi nostin esille tutkimuksen ja kehityksen merkityksen.
  • Valmistauduimme ryhmän kanssa ensi viikolla alkavaan lokakuun toiseen täysistuntoon, sekä pian alkaviin komissaarikuulemisiin. Kävimme eri työryhmäkokouksissa läpi ryhmämme prioriteetit jokaisen komissaariehdokkaan valiokuntakuulemiseen. Itse osallistun maatalousvaliokunnan koordinaattorina maatalous- ja ruokakomissaarin sekä terveys ja eläinten hyvinvointi -komissaarin kuulemisiin.
  • Toimiston ovi kävi tällä viikolla tiuhaa tahtia. Tapasin muun muassa SAK:n, TVO:n, IEEP:n, Stora Enson, Rakli ry:n, Pauligin, Pelastakaa Lapset ry:n, ja Liikenne- ja viestintäministeriön edustajia. On hienoa, että on aktiivisia toimijoita ja EU-päättäjien merkitys tiedostetaan!
  • Perjantaipäivä vierähtää MaatalousKonemessuilla Helsingissä. Osallistun Metsä ja EU -aiheiseen paneelikeskusteluun klo 13 Metsälehti-lavalla, ja klo 15:30 olen haastateltavana Kasvu-lavalla. Käyn myös Koneviesti-lehden jututettavana.

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]