Europarlamentaarikko Elsi Kataisen puheenvuoro maatalousvaliokunnassa järjestetyssä ”Naiset maaseudulla – akateeminen ja maanviljelijän näkökulma” -kuulemisessa. Tilaisuus oli osa sukupuolten tasa-arvoviikkoa 2021.
Kiitos puheenjohtaja,
Kiitos mielenkiintoisista esityksistä. EU:n pinta-alasta maaseutualueita on noin puolet, ja tuon valtavan alueen tulevaisuuden ja elinvoimasta on kyse, kun puhumme maaseudun vetovoimasta ja oloista naisten silmin. Tärkeää on huomata, että maaseudun naisen asema ei ole pelkästään sukupuolten välinen tasa-arvokysymys vaan kyse on koko eurooppalaisen maaseudun elinvoimasta, joka on voimakkaasti riippuvainen naisista. Naiskysymys on siis koko yhteiskunnan kysymys.
Jo nyt esim. kotimaassani Suomessa voidaan puhua jopa maaseudun naiskadosta. Harvaan asutulla maaseudulla sataa 18-29 vuotiasta naista kohden voi olla 136 miestä. Tämähän tarkoittaa myös yksinäisiä miehiä maalla. Ilmiö ei suinkaan ole uusi, ja johtuu mm. maaseutuun liitettävistä konservatiivisista mielikuvista.
On tärkeää turvata sujuva arki; maaseudun työpaikat ja toimivat lapsi- ja perhepalvelut, terveydenhuolto ja lähikoulut sekä harrastemahdollisuudet ovat kaiken keskiössä. Työ- ja perhe-elämän sujuva yhdistäminen on oltava mahdollista myös maaseudulla. Tämä kaikki vaatii hyvää saavutettavuutta, liikenneyhteyksiä ja digitaalisuutta, palveluja kohutullisella etäisyydellä. paikkariippumaton moderni työskentelymahdollisuus toisi nuoria naisia maaseudulle. Lisäksi naisyrittäjyyttä pitää kannustaa entistä enemmän ja yrittäjyyden riskejä pienentää.
On myös tärkeää, että maaseudun naiset ovat aktiivinen osa yhteisönsä vastuullista päätöksentekojärjestelmää. Nainen pitää voida myös johtaa maaseudun julkisia toimia.
Joitain hyviäkin käytäntöjä on jo käytettävissä, ja kysynkin, kuinka laajasti sukupuolivaikutusten arviointia ylipäätään Euroopassa tehdään ja käytetäänkö sitä tasa-arvon edistämiseen nimenomaan maaseudulla?
Kiitos