Mukavaa perjantaita ja alkanutta joulukuuta!
Tätä viikkoa Brysselissä värittivät neuvotteluvastuullani olevat lainsäädännöt.
Mitta- ja massadirektiivin ensimmäinen varjokokous. Neuvottelut rekkojen mittoja ja massoja koskevassa direktiivissä on potkaistu kunnolla käyntiin, kun tapasimme tällä viikolla varjoneuvottelijoiden kesken ensimmäistä kertaa. Alleviivasin tapaamisessa, kuinka tärkeää on varmistaa Suomen ja Ruotsin rajat ylittävien, toimivien ja energiatehokkaiden jättirekkakuljetusten jatkuminen ennallaan myös uudessa direktiivissä. Ilokseni monista muista ryhmistä löytyi tukea tälle. Tämän lisäksi mielestäni on tärkeää, että rekkaliikenteen sääntöjä selkeytetään sekä alan digitalisaatiota, tiedonvaihtoa ja innovaatioita tuetaan.
Maatalousvaliokunta keskusteli maaperädirektiivistä. Tiistaina käsittelimme maatalousvaliokunnassa maaperädirektiivin luonnosraporttia, jonka on laatinut valiokunnan raportoija, saksalainen demarimeppi Maria Noichl. Toimia maaperän terveyden edistämiseksi on tehtävä kaikkialla Euroopassa, mutta raportoijan linja eroaa merkittävästi omastani. Mielestäni EU-tasolla ei ole tarvetta laillisesti sitoville tavoitteille, joita raportoija esittää, vaan sen sijaan pitäisi keskittyä luomaan seurantakehys, johon sisältyy riittävästi joustoja jäsenmaille. Jäsenmaiden erilaiset maaperät ja lähtökohdat on huomioitava, jotta toimet voidaan tehdä kustannustehokkaasti. Maanomistajien on myös saatava riittävästi todellista lisäarvoa maanäytteiden ja datan keräämisestä. Lisäksi haluan, että neuvotteluissa huomioidaan rahoituskysymykset, sillä maatalouspolitiikan on pysyttävä ruuantuotannon rahoituksessa. Luonnosraporttiin jätettiin tarkistukset tällä viikolla, itse jätin kaikkiaan 74 muutosesitystä. Seuraavaksi neuvottelut jatkuvat niiden pohjalta.
Metsäverkosto kokoontui uuden lainsäädännön merkeissä. Järjestin keskiviikkona Metsäverkoston tapaamisen, johon osallistui laajasti sekä kotimaan että pohjoismaiden sidosryhmävaikuttajia keskustelemaan maaperän ja metsien monitorointia koskevista lainsäädäntöehdotuksista. Tilaisuudessa tentattavana oli komission edustaja Humberto Delgado Rosa, joka vastasi osallistujien esittämiin kysymyksiin. Euroopan unionin jäsenmaissa olosuhteet vaihtelevat merkittävästi ja tämän vuoksi sama malli ei sovellu kaikkiin jäsenmaihin. Jäsenmaakohtaisten joustojen välttämättömyys nousi esiin tilaisuudessa vahvasti, eikä se jäänyt komission edustajalta huomiotta.
Tapaamisia ja tapahtumia Brysselissä. Vauhdikkaaseen viikkoon mahtui monenmoista. Maanantaina ennen Brysselin-matkaa osallistuin Kuopion kaupunginvaltuuston kokoukseen. Metsäteollisuus on avannut pysyvän toimiston Brysseliin, ja toimitusjohtaja Paula Lehtomäki ja EU-asioiden johtaja Kaisu Karvala emännöivät meille avajaiset. Uusissa tiloissa pääsee tutustumaan muun muassa innovatiivisiin puupohjaisiin materiaaleihin, kuten Kuura-kankaaseen ja puupohjaiseen kuituun. Etsiskelin itsekin linnan juhlien pukuun suomalaista biopohjaista kangasta, mutta tällä hetkellä sitä riittää vain suurille kansainvälisille vaatevalmistajille. Hienoa, että suomalaisille innovaatioille on kysyntää, toivottavasti nämä uudet materiaalit saadaan pian myös vaatetusopetuksen hyödynnettäviksi ja meidän tavallisten kuluttajien saataville! Tästä Maaseudun Tulevaisuuden haastattelustani voi lukea aiheesta lisää. Tapasin myös Kimmo Collanderin, joka oli Brysselissä Maanomistajien liiton asialla, ja Helsinki EU Officen uuden johtajan Janne Leinon. Lisäksi keskustelin etäyhteyksin Wärtsilän ja Suomen Autokoululiiton edustajien kanssa, ja pidin luennon EU-maatalouspolitiikasta Savonian agrologiopiskelijoille.
Linnan juhlien asuprojekti valmis. Tänä vuonna halusin toteuttaa linnan juhlien asukokonaisuuteni yhteistyössä opiskelijoiden kanssa, ja muutama kuukausi sitten otin yhteyttä Savonia AMK:n Kuopion kampukselle. Sain avukseni maanmainiot opiskelijat Savonian vaatetus- ja korumuotoilupuolelta, Riikka Koivusaaren, Emmi Koposen, Emmi Yletyisen ja Roosa Kumpulaisen sekä heidän ohjaajansa Laura Pakarisen ja Risto Nylundin. Syntyi luonnonmateriaaleista, kierrätettävyydestä ja paikallisuudesta ammentava upea kokonaisuus, jossa on käytetty muun muassa koivunoksia ja kalannahkaa. Savonia on ainoa AMK-tason korumuotoiluopetusta tarjoava oppilaitos Suomessa, ja on ollut innostavaa tarttua opiskelijatiimini ideoihin ja nähdä niiden muuttuvan todeksi. On ilo pukea lopputulos päälleni itsenäisyyspäivänä!
Rauhaisaa ensimmäistä adventtia ja itsenäisyyspäivän odotusta!
Elsi