Elsin viikkokirje 12.1.2024

Hyvää perjantaita ja alkanutta uutta vuotta!

Vuosi 2024 on demokratian juhlaa, edessä on monia jännittäviä ja tärkeitä vaaleja. Euroopan parlamentin vaalit häämöttävät horisontissa kesäkuun 9. päivä, mutta siitä huolimatta meillä on täysi höyry päällä lainsäädäntötyön kanssa aina huhtikuun loppuun. Minua pitävät kiireisenä kesken olevat neuvotteluvastuut niin mitta- ja massadirektiivin kuin maaperädirektiivin osalta, joissa molemmissa riittää kyllä hommia. Mitta- ja massadirektiivissä tärkeä seikka on, että Suomen ja Ruotsin välinen jättirekkaliikenne saisi jatkua ennallaan, ja mm. tätä puolustan neuvotteluissa. Maaperädirektiiviin taas tuli maatalousvaliokunnassa yli 700 muutosehdotusta, joten valtava neuvottelurupeama on edessä, ja se tulee väistämättä jatkumaan ensi mandaatille. Vuoden vaihde toi mukanaan myös muutoksia tiimiin. Syksyllä harjoittelijana ollut Kristiina Oinonen palasi Suomeen opintojen pariin, onnea Kristiinalle niihin! Nyt tammikuussa tiimissämme aloitti Suvi Luttinen.

Suomen presidentinvaalien lisäksi valtionjohtajasta äänestetään tänä vuonna Yhdysvalloissa. Donald Trumpin uudelleenvalinnan mahdollisuus aiheuttaa huolta, joka jaetaan EU-pöydissä laajalti. Julki tulleet Trumpin lausunnot komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille USA:n irtautumisesta Natosta maalaavat synkkiä pilviä Euroopan turvallisuuspoliittisen ympäristön ylle. Nyt on aika vauhdittaa EU:n omaa puolustusstrategiaa ja Euroopan puolustusteollisuutta. Tällä viikolla ryhmämme Renew Europe polkaisi vuoden käyntiin perinteisellä The Global Europe Forum -seminaarilla, jossa komissaari Thierry Breton esitti 100 miljardin euron panostusta EU:n puolustusrahastoon. Kannatan tätä aloitetta vahvasti, joskin tarkkaan on katsottava, mistä rahat siihen otetaan.

Unkarin venkoilulle saatava loppu. Uusi vuosi ei tuonut tullessaan uusia tuulia Unkariin, vaan maan pääministeri Viktor Orbán jatkaa edelleen EU:n kiristämistä. Unkari panttaa Ukrainan 50 miljardin euron tukipakettia vastineeksi maalta jäädytetyistä EU-tukirahoista. Euroopan parlamentissa emme olleet tyytyväisiä siihen, että komissio ja neuvosto katsoivat syksyllä läpi sormien Unkarin kiristystä ja vapauttivat osan jäädytetyistä varoista samaan aikaan, kun Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelut haluttiin hyväksyä. Käymme ensi viikolla täysistunnossa keskustelut Ukrainan aseavun tilanteesta sekä Unkarin ajankohtaisesta tilanteesta jäädytettyjen varojen suhteen. Äänestämme myös päätöslauselmasta aihetta koskien. Allekirjoitin myös meppikollegani Petri Sarvamaan (kok.) kirjeen puhemies Roberta Metsolalle, jossa esitetään että parlamentti vaatisi komissiota käynnistämään perussopimuksien artikla 7(2) mukaisen menettelyn Unkaria vastaan, jolla Unkarilta evättäisiin määräajaksi päätösvalta neuvostossa. EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa pitäisi pikimmiten siirtyä määräenemmistöpäätöksiin, jotta tilanne saadaan pitkällä aikavälillä ratkaistua. On sietämätöntä, että yksi jäsenmaa pitää koko unionia ”panttivankinaan”.

Viisi täysistuntoa jäljellä. Heti ensi viikolla luvassa on vuoden ensimmäinen täysistunto. Kuulemme tiistaiaamuna Belgian tammikuun alusta alkaneen EU-puheenjohtajuuskauden prioriteeteista. Belgia on ilmoittanut yhdeksi prioriteetikseen maatalousvaliokunnan puolella neuvottelemani pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen trilogineuvottelujen läpiviemisen helmikuun loppuun mennessä. Parlamentin kanta asetukseen oli hyvä ja mukaan saatiin monia esittämiäni muutoksia, mutta neuvoston puolella kannassa on monia ongelmia. Vielä saadaan jännittää, miten käy esim. suomalaisen pullopanttijärjestelmän. Belgian puheenjohtajuuden alaisuudessa kevään aikana luvassa on myös uuden CAP-kauden ensimmäinen arviointikierros sekä neuvoston yleisnäkemyksen saavuttaminen maaperädirektiiviin. Täysistunnon agendalla on Unkari- ja Ukraina-keskusteluiden lisäksi mm. keskustelua Kiinan vaikutuksesta Euroopan kriittiseen infrastruktuuriin sekä Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin tilannekatsaus ja mahdollisuudet pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi.

Ollin matkassa jälleen lauantaina. Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla! Oma valintani on todella laajan kokemuksen omaava Olli Rehn, josta Suomi saa vahvan ja vakaan valtionjohtajan, koko kansan presidentin. Kierrän lauantaina 13.1. Ollin tukitilaisuuksissa Pohjois-Savossa. Aamu alkaa klo 9 Sonkajärvellä, jossa tukitilaisuus järjestetään K-Market Marjapaikan pihassa makkaratarjoilun kera. Mukana myös kansanedustaja Markku Siponen! Siilinjärvellä tarjoillaan pullakahveja tukitilaisuudessa klo 10 alkaen, ja itse olen paikalla klo 11.30 alkaen. Nähdään siis tukitapahtumissa!

Oikein mukavaa viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]