Elsin viikkokirje 15.12.2023

Erinomaista perjantaita!

Tällä viikolla oli vuoden viimeinen täysistunto Strasbourgissa. Lähdimme matkaan koko Brysselin-tiimini voimin viettämään vuoden toiseksi viimeistä työviikkoa yhdessä. Täysistuntoviikon videoterveiseni voi katsoa täältä.

Ukrainan jäsenyysneuvottelut alkavat. Viikon kuuma puheenaihe on ollut loppuviikosta järjestetty EU-huippukokous. Torstaina kokouksessa tehtiin historiallinen päätös, kun EU-maiden johtajat päättivät aloittaa jäsenyysneuvottelut Ukrainan kanssa. Päätös tehtiin ilman Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia, joka poistui kokoussalista ennen äänestyksen alkua. Koska hän ei delegoinut äänestysoikeuttaan toiselle valtiolle, äänestystulos päätöksestä jäsenyysneuvottelujen aloittamiseksi katsotaan yksimieliseksi. Ukrainalla on edessään pitkä tie jäsenyyteen, mutta neuvottelujen aloittaminen on vahva viesti Venäjälle ja koko maailmalle, että Ukrainan paikka on osana läntistä, demokraattista yhteisöämme. Jäsenyysneuvottelut päätettiin aloittaa lisäksi Moldovan kanssa, ja Georgialle myönnettiin ehdokasmaan status. Kokouksessa saatiin myös poliittinen sopu 12. pakotepaketista.

Sen sijaan päätöksen 50 mrd. euron EU-tuesta Ukrainalle Unkari esti. Näin oli jo ennakoitu käyvän, mutta päätös on silti pettymys ja paha isku Ukrainalle, jolla on edessään pitkä talvi rintamalla. Sodan kannalta eletään juuri nyt kriittisiä hetkiä ja on aivan välttämätöntä, ettei lännen yhtenäinen tuki Ukrainalle nyt horju. Unkari yrittää kiristää EU:ta vapauttamaan kaikki maalta jäädytetyt EU-tukirahat, eikä tähän kiristykseen pidä taipua. Ukrainan rahoituspäätöksen voi tässä kohtaa kiertää ainakin lyhytaikaisemmalla tuella, jonka muut 26 jäsenmaata voivat sopia kahdenvälisesti suoraan Ukrainan kanssa. Tätä ei Unkari pysty estämään. Suoraan Venäjän pussiin pelaavan Unkarin niskoittelulle pitää saada pikimmiten loppu. Yksi keino olisi siirtyä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa määräenemmistöpäätöksiin. Kommentoin aihetta Suomenmaalle.

Ilmastokokouksessa päätös fossiilisista polttoaineista luopumiseksi. YK:n Dubaissa järjestetty ilmastokokous, COP28, tuli päätökseen alkuviikosta, ja pitkien poliittisten neuvottelujen jälkeen siellä saatiin aikaiseksi päätöslauselma, jossa ensimmäistä kertaa maat sopivat fossiilista polttoaineista luopumisesta. Öljymaat estivät kunnianhimoisimmat kirjaukset ja olisivat halunneet jättää kokonaan pois sanamuodot, joilla viitataan fossiilista polttoaineista luopumiseen, mutta EU yhdessä muiden kunnianhimoisten maiden ja saarivaltioiden kanssa eivät tähän suostuneet. Nyt on panostettava entistä kovemmin uusiutuvien ja vaihtoehtoisten energialähteiden tuotantoon ja tutkimukseen.

Useita lainsäädäntöjä läpi EU-neuvottelumankelista. Vuosi ja koko kuluva EU-mandaatti lähenee loppuaan, ja Brysselissä kiristetään ruuvia loppujen lainsäädäntöjen saamiseksi valmiiksi. Joulukuun aikana useampaan lainsäädäntöön on saatu sopu trilogineuvotteluissa. Merkittävimpiä näistä ovat olleet EU:n uraauurtava tekoälyasetus, kiistelty rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, strategista autonomiaa vahvistava kriittisten raaka-aineiden asetus sekä tuoreimpana yritysvastuudirektiivi. Kriittisten raaka-aineiden lopputulos hyväksyttiin parlamentin täysistuntoäänestyksessä tiistaina, muut tulevat käsittelyyn alkuvuoden aikana.

Saharov-palkinto Iranin naismielenosoittajille. Euroopan mielipiteenvapauden Saharov-palkinto myönnettiin tänä vuonna Iranin Jina Mahsa Aminille ja Nainen, elämä, vapaus -liikkeelle. Palkinto on kunnianosoitus Iranin rohkeille naisille, miehille ja nuorille, jotka taistelevat ihmisoikeuksien ja muutoksen puolesta. Jina Mahsa Amini murhattiin Iranissa viime vuoden syyskuussa. Hänen kuolemansa synnytti naisten järjestämien mielenosoituksien aallon Iranissa mm. hijab-huivin käyttöä koskevia sääntöjä ja muita syrjiviä lakeja vastaan. Strasbourgissa keskiviikkona järjestetyssä seremoniassa palkintoa olivat vastaanottamassa Aminin perheen asianajaja Saleh Nikbakht sekä iranilaiset naisten oikeuksien puolustajat Afsoon Najafi ja Mersedeh Shahinkar. Parlamentti oli kutsunut Aminin perheen seuraamaan palkintoseremoniaa ja vastaanottamaan palkinnon, mutta lentokentällä Iranin viranomaiset takavarikoivat heidän passinsa ja estivät heidän pääsynsä lennolle. Heille asetettu maastapoistumiskielto on laiton, sillä he eivät ole syytteiden alaisina, ja yritys hiljentää Aminin perhe. Parlamentin puhemies Roberta Metsola vaati Iranin hallintoa perumaan päätöksen.

Euroopan parlamentti on myöntänyt mielipiteenvapauden Saharov-palkintoa vuodesta 1988 alkaen henkilöille ja järjestöille, jotka puolustavat ihmisoikeuksia ja perusvapauksia. Vuonna 2022 palkinto myönnettiin Ukrainan kansalle ja vuonna 2021 venäläiselle oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyille.

Jouluviikon tilaisuuksia Suomessa. Ensi viikolla on ohjelmassa vielä kotimaan viikko ennen joulunviettoon siirtymistä. Huomenna lauantaina olen Kuopion Joulutorilla keskustan valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön jouluglögeillä klo 10. Oma ”EU-rekeni” pysähtyy ensi viikon aikana Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa joulukahvien ja EU-keskustelutilaisuuksien merkeissä. Tiistaina olen Kangasniemellä Irastopissa, Laurin Baarissa klo 10 ja sen jälkeen Olli Rehnin tilaisuudessa Rantasalmella klo 13. Keskiviikkona järjestän tilaisuuden Viitasaaressa Ravintola Lyhdyssä klo 12:30 ja iltapäivän puolella Laukaassa Caffitellassa klo 15. Nähdään siis kotimaan tilaisuuksissa!

Hyvää viikonloppua ja kolmatta adventtia!

Ps. Viikkokirje siirtyy joulutauolle ja palaa taas ensi vuonna.

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]