Mukavaa perjantaita kaikille,
Reipastahtinen etätöiden täyteinen viikko. Pääsiäisen jälkeen oli viikon kalenteri täynnä palavereja ja kokouksia. Alkuviikko meni suurelta osin ryhmäkokouksissa neuvotellen ryhmän kannoista täysistunnon äänestyksiin, jossa asialistalla on joukko uusia toimenpiteitä koronakriisin hillitsemiseksi. Loppuviikosta tapasin mm. Suomen Nestlén edustajia tulevaisuuden ruoantuotannon ja ruoan alkuperämerkintöjen tiimoilta, ja tänään aamulla osallistuin toimittajakahveille, etäyhteyksin tietenkin.
Sain maatalousvaliokunnalta vahvan tuen siirtymäkauden neuvottelupaketille. Keskiviikkona esittelin maatalousvaliokunnan kokouksessa vastuullani olevan CAP-siirtymäajan asetuksen etenemistä. Yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) siirtymäkauden asetus tulee määrittelemään EU:n maataloustuotannon säännöt todennäköisesti seuraavaksi kahdeksi vuodeksi (2021-2022). Pääneuvottelijan roolissa sain esitellä valiokunnalle neuvottelutuloksen, joka toivottavasti myös koronakriisin keskellä antaisi vakauttavan signaalin maataloustuottajille ja ruokasektorille. Enemmistö parlamenttiryhmistä on kanssani samaa mieltä: tukipolitiikan nykysäännöillä jatketaan, ehdotamme jatkoa myös siirtymäajan kansalliselle tuelle sekä Suomelle tärkeälle 141-tuelle. Lisää joustoa tarvitaan maaseudun kehittämisen eri sitoumusten jatkamiselle. Koronan keskellä viljelijät ja ruokasektori tarvitsevat nyt vakautta!
Täysistunnon aiheena korona. Torstaina ja tänään perjantaina vietämme parlamentin täysistuntoa, jonka pääosassa on EU:n toimet koronaviruspandemiaan vastaamisessa. Äänestyksiä on paljon ja äänestyslipukkeita on skannailtu iltamyöhään. Luvassa on mm. lisää varojen kohdentamista EU:n budjetista kriisitoimenpiteisiin, tukitoimia kalastus- ja vesiviljelyalalle sekä muutoksia lääkinnällisten laitteiden säännöksiin. Keskiössä on myös Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien yhteinen kannanotto siihen, miten EU:ssa koronaepidemiaan ja sen seurauksiin tulisi vastata. Napakkaakin keskustelua on käyty yhteisen velanoton mahdollisuudesta jäsenmaiden kesken.
Tiekartta koronarajoitusten purkamiseksi. Euroopan komissio julkaisi tällä viikolla etenemissuunnitelman siihen, miten jäsenmaiden koronarajoitukset voitaisi purkaa koordinoidusti. Nyt, kun poikkeustoimet ovat ympäri Eurooppaa vielä tiukasti voimassa ja ne näyttävät purevan pahimman tautiepidemian tasaamiseksi, on oikea aika tehdä myös suunnitelma siitä, miten ne voidaan purkaa hallitusti ja oikea-aikaisesti. Vaikka epidemia etenee eri tahtia jäsenmaissa, on rajoitusten purkamisvaiheessa hyvä noudattaa yhteistä kehystä. Tärkeintä on jäsenmaiden välinen kommunikointi, ettei yhden toimet tule yllätyksenä muille. Komission tiekartta määrittelee esimerkiksi kriteerit sille, milloin on oikea aika alkaa keventämään rajoituksia, jotta terveydenhuollon kapasiteetti kestää myös tautihuipun väistyttyä.
Mukavaa loppuviikkoa toivottaen,
Elsi