Elsin viikkokirje 17.5.2023

Aurinkoista keskiviikkoa!

Parlamentissa on vietetty Käärijän euroviisumenestyksen teemaan sopivaa vihreää eli kotimaan viikkoa. Se on tarkoittanut tilaisuuksia ja tapaamisia kotimaassa. Helatorstai katkaisee viikon lyhyeen, ja siksi viikkokirjekin ilmestyy jo keskiviikkona.

Metsälainsäädäntöjen päätöksiä. Tällä viikolla jäsenmaiden neuvosto hyväksyi metsäkatolainsäädännön. Parlamentti äänesti lainsäädännöstä huhtikuun täysistunnossa ja itse äänestin tuolloin esitystä vastaan. Suomen vaatimia selvennyksiä ei tekstiin saatu ja nyt odotetaan komissiolta tulkintaohjeita. On elintärkeää eurooppalaiselle ja erityisesti suomalaiselle maataloudelle, että tähän lainsäädäntöön saadaan järki, luovutaan taannehtivuudesta sekä tulkitaan meidän navettarakentamisen aiheuttamaa metsäkatoa järjellä.

Metsä- ja maatalousasiat eivät tähän lopu, sillä ensi viikolla luvassa on muun muassa ennallistamisasetuksen maatalousvaliokunnan kannan äänestys. Elämme jännittäviä viikkoja, sillä komission esitystä kohtaan on noussut yhä enemmän vaatimuksia sen hylkäämisestä. Minun puolestani tuo luokattoman huono esitys saakin kaatua. Jos se ei kuitenkaan kaadu, on hyvä että saimme maatalousvaliokunnan kantaan läpi tärkeitä vaatimuksia, kuten ennallistamistoimien rajaamisen vain Natura 2000-alueille ja poistettua turvemaiden vettämispakon, jättäen sen vain yhdeksi ennallistamistoimien vaihtoehdoksi. Ensi viikolla, kun äänestämme maatalousvaliokunnassa suhtautumisesta komission esitykseen, tiedämme asian etenemisestä enemmän.

EU-aiheet kiinnostivat lukiolaisia. Vierailin Joensuun lyseon lukiolla, missä minulla oli ilo päästä keskustelemaan lukiolaisten kanssa ajankohtaisista EU-aiheista. Etenkin EU:n tulevaisuus ja unionin kehittäminen olivat kiinnostavia aiheita. Pääsin myös kertomaan mepin työstä ja arjesta, joka onkin monivaiheista, ja tietenkin aiheeksi nousi myös EU:n merkitys Pohjois-Karjalalle. On hienoa, että EU-aiheet kiinnostavat nuoria, sillä teemme EU:ssa myös paljon nuorten elämää koskevia päätöksiä. Erasmus-ohjelma, joka on se tunnetuin ja yksi hienoimmista esimerkeistä, joka kannustaa nuoria kansainväliseen liikkuvuuteen, ei suinkaan ole ainoa. Esimerkiksi viime täysistunnossa käsittelimme nuorten verkkokiusaamisen torjuntaa. Nuorten kiinnostusta EU:ta kohtaan on tärkeää meidän kaikkien tukea, sillä siten voimme myös nostaa nuorten äänestysaktiivisuutta eurovaaleissa.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa jätettiin hyvästejä. Kuopion kaupunginvaltuuston kokouksessa oli pitkä lista asiaa, käsittelimme muun muassa vuoden 2022 tilinpäätöstä. Kiitimme myös eläkkeelle siirtyvää Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosta ansiokkaasta työstä kaupunkimme kipparina. Hänen aikanaan Kuopio on noussut vetovoimaisimpien ja nopeimmin kasvavien kaupunkien joukkoon. Oma valtuustoryhmämme muisti Jarmoa Sulo Vilen -pipolla, tietenkin neliapilalla koristeltuna. Uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin huhtikuun lopussa Soile Lahti, joka aloittaa työnsä elokuussa. Mukavia eläkepäiviä Jarmo Pirhoselle ja tervetuloa Soile Lahti.

Yritysvierailuja ja muurinpohjalettuja Keuruulla. Keskiviikkona matkasin Keski-Suomeen Keuruulle. Tutustuin vierailuni aikana Lielahden Autokeskuksen toimipisteeseen, jossa muunnetaan käytettyjä kuorma-autoja sähkökäyttöisiksi. Yritys tekee uraauurtavaa työtä ja kysyntää tuntuu riittävän sen kustannustehokkuuden vuoksi. Lainsäädännöllisesti on samaan aikaan pidettävä kiinni teknologianeutraaliudesta, sillä eri olosuhteet voivat vaatia eri ympäristöneutraaleja ratkaisuja. Kävin tutustumassa myös Taatilan Maatilaan, joka toimii monipuolisen maatilayrittäjyyden esimerkkinä erikoiskasvinviljelystä aina elintarvikejalostukseen, koneurakointiin ja jopa vientiyrityksenä toimimiseen koneiden varaosien erikoistuotannossa. Yrityksiä yhdisti kuitenkin työvoimapula, johon Suomessa tuleekin kiinnittää huomiota yhä aiempaa enemmän.

Illansuussa järjestetyssä yleisötilaisuudessa Riihon kylällä, Himmaan Huippu –näkötornilla kävimme vilkkaan keskustelun EU-päätöksenteosta ja kuulimme paikallisen LEADER –ryhmän Vesurin toiminnanjohtajan Raisa Saarilahti-Kuljun terveiset maaseudun kehittämistoimista alueella. Keskustelussa huolia nousi Suomen vaikuttavuudesta ja paikallisten olosuhteiden ymmärtämisestä EU:ssa, erityisesti metsäkysymyksissä. Kysymys paikallisten olosuhteiden ymmärtämisestä on erittäin ajankohtainen myös EU:n hyväksyttävyyden näkökulmasta. Jos jäsenmaat yritetään sulloa yhteen muottiin huomioimatta eroavaisuuksia, johtaa se väistämättä turhaan EU-kriittisyyteen. Kiitos aktiiviselle kyläyhdistykselle ja kyläläisille vieraanvaraisuudesta.

Turkissa jännitetään presidentinvaaleja. Eurooppa seuraa parhaillaan mielenkiinnolla Turkin historiallisiksikin tituleerattuja presidentinvaaleja, joissa ratkaistaan istuvan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin yli kaksikymmentä vuotta kestäneen valtakauden jatkuminen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen ratkaisu on siirtynyt kahden viikon päähän, koska yksikään ehdokkaista ei saanut yli puolta annetuista äänistä. Suomen Nato-tietäkin mutkistanut Erdogan lähtee toiselle kierrokselle hyvistä asemista aiemman kierroksen suurimman äänisaaliin kera. Opposition ehdokas Kemal Kılıçdaroğlu sai odotettua heikomman tuloksen. Äänestyksissä Erdoğaninylivalta näytti kuitenkin haavoittuvammalta kuin aiemmin, osittain Turkkia piinaavan elinkustannuskriisin yllyttämänä. Toisaalta presidentti nojaa yhä konservatiiviseen perustaan, ja lisäksi häntä arvostetaan infrastruktuurin, hyvinvointiohjelmien ja Turkin lisääntyneen geopoliittisen merkityksen vuosi. Mikä tärkeintä, Erdoğan on valjastanut tiedotusvälineet ja oikeuslaitoksen tiukasti vaikutusvaltaansa, sekä vanginnut keskeisiä vastustajia.

Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan Turkin vaalit olivatkin kaukana rehdeistä vaaleista, vaikkei varsinaisesta vaalitulosten väärentämisestä olekaan näyttöä. Muun muassa opposition painostaminen ja puutteellinen lehdistönvapaus varjostavat kuitenkin läpinäkyvyyttä. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Erdogan puolueineen on tutkijoiden mukaan jättänyt syvän jäljen Turkkiin vahvistamalla islamin asemaa maallistuneessa valtiossa sekä maansa vaikutusvaltaa ulkomailla. Erdoğanin on pelätty tekevän lisää peruuttamatonta tuhoa Turkin demokratialle, mikäli hän saisi jatkaa presidenttinä. Turkin vaalien lopputulos, oli se mikä hyvänsä, määrittelee suurissa määrin EU:n ja Turkin välistä yhteistyön edellytyksiä.

Mukavaa helatorstaiviikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]