Elsin viikkokirje 20.6.2024

Mukavaa torstaita, juhannuksen aaton aattoa!

Oulun viime- ja tämänviikkoiset tapahtumat ovat järkyttäviä. Onko todella niin, että Suomi on taantumassa puukottajien vihamieliseksi maaksi? Politiikan puheella on varmasti tässä osansa ja sen pitäisikin olla sivistynyttä ja ihmisyyttä kunnioittavaa, ei ääriajattelulle hiljaista hyväksyntää antavaa! Suomen pitää olla turvallinen maa kaikille.

Ennallistamisasetukselle yllätyshyväksyntä!

EU:n ympäristöministerien kokouksessa maanantaina hyväksyttiin ennallistamisasetus dramaattisten käänteiden jälkeen.

Itävallan ministeri kääntyi kannattamaan asetusta esitetyssä muodossa ja näin esitys sai enemmistön puolelleen. Vaikka hänellä ei ollut mandaattia omalta hallitukseltaan äänestää asetuksen puolesta, puheenjohtajamaa Belgia katsoo päätöksen olevan sitova, koska ministeri edustaa maataan neuvoston kokouksissa. Asiaa puidaan vielä pitkään EU-oikeudessa. Ennallistamisasetus siirtyy kuitenkin nyt kansalliseen toimeenpanoon. Seuraavaksi jäsenmaat laativat kansallisen ennallistamissuunnitelman, jossa on linjattava mm. miten nimettyjä metsä- ja maatalousmittareita seurataan. On varmistettava, että Suomen hallitus käyttää kaikki mahdolliset lainsäädännön joustot, eikä toimi mallioppilaan tavoin ja kiristä entisestään tavoitetasoa. Kaikkia sidosryhmiä pitää ehdottomasti kuulla suunnitelmaa laatiessa. Konkreettiset vaikutukset viljelijöille ja metsänomistajille ovat tiedossa vasta sitten, kun suunnitelma on tehty ja hyväksytty. Ruokaturvaa ja maataloustuotannon harjoittamisen edellytyksiä ei saa heikentää, ja yksityisellä metsänomistajilla pitää jatkossakin olla päätäntävalta omaisuudestaan. Tulen seuraamaan asetuksen toimeenpanon etenemistä tarkkaan.

Sveitsin rauhankonferenssissa käsiteltiin ruokaturvaa

Viime viikonloppuna Ukrainan aloitteesta järjestetyssä rauhankonferenssissa keskusteltiin diplomaattisista toimista rauhan saamiseksi.

Konferenssi pohjautui presidentti Volodymyr Zelenskyin esittämään rauhansuunnitelmaan, jonka kymmenestä rauhanehdosta keskityttiin tällä kertaa kolmeen: ydinturvallisuuteen, ruokaturvaan ja sotavankien vapauttamiseen. Konferenssissa allekirjoitetussa julkilausumassa painotetaan maailmanlaajuisen elintarviketuotannon merkitystä. Mustanmeren ja Azovinmeren satamat ovat elintarviketoimitusten kannalta äärimmäisen tärkeitä, sillä Ukraina on maailman vilja-aitta ja tärkeä etenkin pohjoiselle Afrikalle, jonne kulkee ukrainalaisia elintarvikkeita meriteitse. EU:n on tehtävä parhaansa sen takaamisessa, että ukrainainalaista viljaa voidaan toimittaa kolmansiin maihin ilman, että Venäjä häiritsee merenkulkua. Viime kaudella teimme parlamentissa hyvää työtä sen eteen, että ukrainalaisia maataloustuotteita saatiin kuljetettua EU-maiden kautta, ja tätä työtä pitää jatkaa.

Ruokaturva on merkittävä tekijä Euroopan omavaraisuutta ja strategista autonomiaa rakentaessa, ja aion jatkaa viljelijöiden aseman puolustamista ja vahvistamista, jotta saisimme nuoria alalle ja näin huolehdittua omasta huoltovarmuudestamme paremmin niin Suomessa kuin koko EU:n alueella. Kun olemme omavaraisia emmekä syö muiden suusta, huolehdimme myös globaalista ruokaturvasta ja ehkäisemme nälkäpakolaisuutta.

Parlamentin järjestäytymisen eteneminen

Kesän viikot ovat ratkaisevia seuraavien viiden vuoden töiden kannalta.

Tällä viikolla mepit jättävät delegaatioidensa johtajien toimesta toiveensa valiokunnista ja valtuuskunnista, joissa he haluavat seuraavat viisi vuotta työskennellä. Tämä onkin ollut sen suhteen äärimmäisen tärkeä viikko, sillä hyvät paikat varsinaisina ja varajäseninä tärkeissä valiokunnissa varmistavat, että meppinä pääsee vaikuttamaan oikeisiin ja itselle tärkeisiin asioihin. Omissa tavoitteissani kärjessä ovat maa- ja metsätalouspolitiikka sekä alueet.

Parlamentin ryhmien koot ovat myös eläneet tällä viikolla, kun ilman poliittista kotia olleita puolueita on liittynyt ryhmiin. Kokoaan ovat kasvaneet niin suurimman ryhmän paikkaa pitävä EPP kuin myös laitaoikeistolainen ECR, joka nousi uusien meppien myötä kolmanneksi ryhmäksi. Valitettavasti se tarkoittaa, että oma Renew-ryhmämme putosi neljänneksi. Tilanne kuitenkin elää vielä kesän aikana molemmilla laidoilla.

Aurinkoista juhannusta kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]