Elsin viikkokirje 24.2.2023

Hyvää perjantaita!

Ukrainan sodan vuosipäivä. Tänään perjantaina tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Venäjä aloitti laittoman ja brutaalin hyökkäyksenä Ukrainaan. Aiemmin tällä viikolla pääkaupungissa Kiovassa on vieraillut mm. Euroopan parlamentin edustajia ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Vierailujen välittämä viesti on vahva ja selkeä: Ukrainan liittolaiset seisovat maan tukena ja ovat valmiita auttamaan niin kauan kuin Ukraina apua tarvitsee.

Kirjoitukseni sodan vuosipäivästä voi lukea täältä.

Vilkas kotimaan viikko. Tällä viikolla parlamentissa oli vuorossa kotimaan viikko, ja se tarkoitti tapaamisia ja tilaisuuksia ympäri Suomen. Otin varaslähdön kotimaan viikkoon jo sunnuntaina, kun osallistuin laskiaisjuhlintaan Sotkamossa ja Vaalassa. Laskiaistapahtumassa Sotkamon Hiukan rannassa paikalla oli iloisesti väkeä ja lapsiperheitä politiikan, makkaran ja mäenlaskun merkeissä. Vaalassa EU-keskustelutilaisuudessa kysymyksiä heräsi mm. metsäpolitiikasta, maatalouden sukupolvenvaihdoksista ja lähiruuasta. Viikon aikana kiersin Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Savossa. Etelä-Pohjanmaan kierroksella kävin Alajärvellä, Lapualla ja Alavudella. Lapualla Metsäseminaarissa kerroin ajankohtaisesta EU:n metsäpolitiikasta, ja mukana oli myös maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen. Seuraava Metsäseminaari oli vuorossa Virroilla, ja siellä kanssani metsistä olivat puhumassa myös kansanedustajat Arto Pirttilahti ja Jouni Ovaska. Pirkanmaan kierros alkoi Tampereelta ja jatkui Luopioisten kautta Kuhmoisille. Myös pirkanmaalaisia puhuttivat ajankohtaiset metsäasiat. Pakkanen oli pureva, mutta tunnelma lämmin! Viikon maakuntakierrokset huipentuivat Pohjois-Savoon perjantaina, jossa päivä alkoi Tuusniemeltä ja jatkui Kaavin ja Juankosken kautta Nilsiään. Pirteässä pakkassäässä oli mukava keskustella ajankohtaisista EU-asioista ja vaihtaa kuulumisia. Viikko antoi paljon evästystä työhöni parlamentissa ja viestiä vietäväksi Brysseliin. Suuri kiitos myös viikon aikana mukanani kiertäneille Keskustan mainioille eduskuntavaaliehdokkaille ja valtavasti tsemppiä vaalityöhön!

Etämetsänomistajien Metsäseminaari. Asikkalassa puhuin Etämetsänomistajien liiton järjestämässä erinomaisessa metsäpolitiikka-aiheisessa seminaarissa. Mukana oli myös mm. kansanedustaja Hilkka Kemppi. Viikon tilaisuuksien selkeä viesti on ollut, että ymmärrys kestävästä metsänhoidostamme Suomessa on saatava kuuluviin ylhäältäpäin määräävään päätöksentekoon ja julkiseen sektoria syyllistävään metsäkeskusteluun. Suomi elää metsästä nyt ja tulevaisuudessa. Metsämme ovat täynnä loistavia mahdollisuuksia ratkomaan ilmasto- ja energiahaasteitamme. Me pidämme huolen terveestä ja tuottavasta metsistämme. Hyvinvointiyhteiskuntamme rakentuu metsien varaan ja suomalaiset metsänomistajat ymmärtävät sen.

Itä- ja Pohjois-Suomen aluekehityksen asialla. Tapasimme yhdessä meppikollegoiden ja Itä- ja Pohjois-Suomen kansanedustajien kanssa Helsingissä maakuntatoimijoita aluekehitysasioissa. Aluekehitysasioiden ohella keskustelimme myös vihreästä siirtymästä ja muuttuneesta geopoliittisesta tilanteesta Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut suoraan myös IP-alueisiin, sillä sodan seurauksena rajat ylittävät rahoitussopimukset Venäjän kanssa on keskeytetty. Samalla kuitenkin vietiin IP-alueilta tärkeä aluekehitysinstrumentti. Jätimme aiheesta yhdessä kollegani Mauri Pekkarisen kanssa kirjallisen kysymyksen komissiolle Itä- ja Pohjois-Suomen alueiden rajat ylittävään yhteistyöhön suunnattujen koheesiovarojen käytöstä, sillä ulkorajayhteistyön loppuminen heikentää merkittävästi Itä- ja Pohjois-Suomen alueiden sosioekonomisia mahdollisuuksia. Rajaseuduille EU:n ulkorajaohjelmat ovat olleet erityisen merkittäviä koko 2000-luvun ajan. EU:n koheesiopolitiikalla voidaan tukea raja-alueita tilanteessa, jossa etenkin pohjoisen harvaan asutuilla alueilla EU:n asettamien pakotteiden kielteiset vaikutukset tuntuvat erityisen voimakkaasti. Kysyimmekin, millä konkreettisilla toimilla komissio aikoo huolehtia EU:n itärajan alueiden saavan jatkossa tarvittavat koheesiopolitiikan resurssit geopolitiikan synnyttämistä vaikeuksista selvitäkseen. Vastauksessaan komissio kertoo olevansa ”täysin tietoinen EU:n itäraja-alueiden vaikeuksista”, mutta valitettavasti nopeita ja toimivia ratkaisuja tilanteeseen komissio ei vastauksessaan anna. Olen vastaukseen pettynyt. Nyt on erityisen tärkeää vaikuttaa vahvasti valmisteilla olevaan seuraavaan ohjelmakauteen.

Jättämämme kirjallinen kysymys on luettavissa täältä. Samalta sivulta pääsee lukemaan myös komission vastauksen.

Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]