Elsin viikkokirje 26.1.2024

Aurinkoista perjantaita!

Minitäysistunnossa vainojen uhrien muistopäivä

Tällä viikolla parlamentti kokoontui minitäysistuntoon muistamaan holokaustin uhreja. Holokaustin uhrien muistopäivää vietetään 27.1.

Kuulimme Auschwitz-Birkenaun keskitysleiriltä lapsena selviytyneen, 86-vuotiaan puolalaisen Irene Shasharin koskettavan tarinan. On murheellista, kuinka hän joutuu nyt seuraamaan jälkipolviensa sotaisaa kohtaloa Israelissa. Ihmiskunnan muisti on valitettavan lyhyt. Juuri näinä yhteiskunnallisesti epävakaina aikoina, kun erilaiset ääriliikkeet nousevat maailmalla, on tärkeää pysähtyä muistamaan menneisyydessä tehtyjä virheitä, jotta emme toistaisi niitä.

Rekkojen mitat ja massat

Jättirekkojen neuvottelut rullaavat eteenpäin ja esiin tuomani huomiot Suomelle tärkeistä joustoista on otettu hyvin vastaan.

Neuvottelemassani rekkojen mitta- ja massadirektiivissä oli tällä viikolla poliittinen varjokokous, jossa liikennevaliokunnan kantaa saatiin hyvin eteenpäin. Olen aktiivisesti vaikuttanut siihen, että kantaan saadaan mukaan joustoja, jotka mahdollistavat Suomen ja Ruotsin rajat ylittävän jättirekkaliikenteen jatkumisen tämän hetkisellä kalustolla. Uusi määritelmä koskien eurooppalaista moduulijärjestelmää ilman joustoja vaarantaisi tämän, mutta onneksi neuvotteluissa muut mepit ovat ymmärtäneet tilanteen ja neuvottelut ovat ilokseni menossa oikeaan suuntaan. Suunnitelmana on äänestää liikennevaliokunnan kannasta helmikuun puolessa välissä.

Maatalouden tulevaisuus ja metsätiedon hyödyntäminen

Maatalouden tulevaisuutta valmistelevan työryhmä pitäisi olla monipuolisempi. Kysyin myös komissaarilta, miten varmistamme olemassa olevan metsätiedon hyödyntämisen metsien monitoroinnissa.

Tällä viikolla maatalousvaliokunnassa kävimme keskustelua maatalouden tulevaisuudesta Euroopassa komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovičin kanssa. Asiaa valmistelevaa työryhmää on kritisoitu sen kokoonpanon moninaisuuden puutteesta ja tämä näkyi myös keskustelussa. Mielestäni olisi tärkeää, että tulevaisuudesta puhuttaessa esimerkiksi nuoret ja tulevaisuuden tekijät ovat monipuolisesti edustettuna.

Valiokunta kävi myös keskustelun komission edustajan kanssa EU:n metsästrategian täytäntöönpanosta. Osana EU:n metsästrategian toimeenpanoa komissio julkaisi marraskuussa ehdotuksen metsien monitoroinnista. Suomessa metsien tilan seurantaa on tehty jo sata vuotta ja nyt EU:n kehyksessä pyritään kerättävien metsätietojen yhdenmukaisuuteen. Esitinkin komission edustajalle kysymyksen siitä, miten komissio pyrkii varmistamaan olemassa olevan metsätiedon hyödyntämisen ja sen, ettei kerääminen aiheuta ylimääräisiä kustannuksia tai taakkaa jäsenvaltioille ja metsänomistajille.

Renew Europe jatkaa ranskalaisen puheenjohtajan vetämänä

Poliittinen ryhmämme valitsi uuden puheenjohtajan vapautuneelle paikalle.

Valitsimme tällä viikolla ryhmämme uudeksi puheenjohtajaksi ranskalaisen Valérie Hayerin, aiemmin tässä kuussa Ranskan uudeksi ulkoministeriksi valitun Stéphane Séjournén tilalle. Valinta oli yksimielinen ja tähän olen tyytyväinen, sillä on tärkeää, että ryhmä on valmis seisomaan yksimielisesti yhden ehdokkaan takana eikä turhiin valtakiistoihin käytetä energiaa. Vaikka puheenjohtajuuskausi on tässä kohtaa lyhyt, on se sitäkin tärkeämpi, sillä ryhmän puheenjohtaja näyttelee merkittävää roolia, kun uusista paikkajaoista neuvotellaan kesäkuun EU-vaalien jälkeen.

Suomalainen elokuva ehdolla LUX-elokuvapalkinnon saajaksi

Näyttelijät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen esittelivät upeaa Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuvaa Brysselissä.

Maailmalla huimaa menestystä niittänyt Aki Kaurismäen elokuva Kuolleet lehdet on ehdolla myös Euroopan parlamentin LUX-yleisöpalkinnon saajaksi. Suomalainen elokuva ei koskaan ole päässyt näin pitkälle kilpailussa, joten tämä on ihan erityisen hienoa! Hienoa oli myös se, että parlamentissa järjestettiin elokuvan näytös, jossa paikalla olivat päänäyttelijät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen, ja elokuvan jälkeen pääsimme esittämään heille kysymyksiä. LUX-palkinnon voittajan valintaan voi osallistua yleisöäänestyksen kautta täältä.

Tapaamisia Brysselissä

Keskusteluissa tällä viikolla pinnalla uudet vihreän siirtymän ratkaisut ja alueiden vahvuudet, maatalouden ja elintarvikealan näkymät sekä osaaminen.

Sain parlamenttiin terveisiä Keski-Pohjanmaalta, kun tapasin alueen kuntajohtajia sekä maakuntajohtajan. Keski-Pohjanmaalla on otettu vihreän siirtymän tuomat mahdollisuudet hyvin haltuun investoimalla muun muassa vetyyn ja tuulivoimaan. Huoli maaseutuyrittäjyyden tulevaisuudesta kuitenkin painaa sielläkin. Keskustelin myös Elintarviketeollisuusliiton edustaja Satumaija Levónin kanssa elintarvikealan näkymistä käynnissä olevien pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen kolmikantaneuvotteluiden näkökulmasta. Lisäksi istuimme alas MTK:n Brysselin-toimiston väen kanssa käymään läpi kevään ajankohtaisia lainsäädäntöneuvotteluita ja tulevan kauden näkymiä. Perjantaina piipahdin vielä Savonia-ammattikorkeakoululla tapaamassa rehtori Mervi Vidgreniä.

Presidentinvaalien h-hetki lähenee

Viikonloppuna tammimarkkinoilla Kuopiossa ja sunnuntaina tuloksia jännittämässä – muista äänestää numerolla 3!

Sunnuntaina 28.1. on presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivä. Olli Rehn on viikon tv-tenteissä osoittanut vakauttaan, osaamistaan sekä arvojohtajuuttaan ylitse muiden. Suuret ennakkoäänestysmäärät myös kertovat, että valittavalla henkilöllä on suomalaisille suurta merkitystä. Varmistetaan siis Ollin pääsy toiselle kierrokselle – näissä vaaleissa numero kolme on ykkönen!

Olen vielä perjantain ja lauantain Kuopion Tammimarkkinoilla vauhdittamassa Ollin kampanjan loppukiriä. Tavataan siis lauantaina 27.1. Kuopion torilla klo 10 alkaen!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]